Bułeczki z jagodami
- Mąka pszenna typ 550 - 2,7 szklanki (500 g)
- Mleko 1,5% - 0,5 szklanki (125 ml)
- Masło - 0,5 kostki (100 g)
- Jajko (3 szt.)
- Cukier - 0,3 szklanki (70 g)
- Drożdże suche (7 g)
- Jagody - 1,5 szklanki (200 g)
- Cukier puder - 1 łyżka (10 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 1 łyżka (24 g)
Przepis na bułeczki z jagodami krok po kroku
Mąkę przesyp do miski i wymieszaj z cukrem oraz drożdżami.
W garnku podgrzej mleko, rozpuść w nim masło i odstaw do ostygnięcia.
Gdy mleko z masłem będzie ciepłe, ale nie gorące dodaj do mąki.
Zacząć zagniatać ciasto i dodać 2 całe jajka oraz żółtko z drugiego. Białko zostawimy aby posmarować później nim bułeczki.
Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto, zajmie to około 10 minut.
Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie podziel ciasto na 18 części.
Jagody wymieszaj z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną.
Każdą część ciasta rozciągnij aby miało kształt kółka i było dość grube.
Na każdą porcję ciasta połóż porcję jagód i zlep dokładnie końce ciasta.
Bułeczki układaj na blaszce wyłożonej papierem tak aby łączenie ciasto było na spodzie.
Bułeczki pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Bułeczki posmaruj białkiem z łyżką mleka.
Piecz 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
-
Naleśniki
-
Kopytka
-
Parówka w cieście francuskim
-
Ryż z jabłkami
-
Bułki cynamonowe
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Kleik ryżowy
-
Pączki z serka homogenizowanego
-
Legumina
-
Budyń jaglany
-
Placki z serka wiejskiego
-
Omlet cesarski
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Babeczki wielkanocne
-
Grysik
-
Zacierki
-
Placuszki z kaszy manny
-
Kolacja dla dzieci
Więcej informacji na temat bułeczek z jagodami
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskiem, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Bułeczki z jagodami to kultowy wypiek w sezonie letnim. Kiedy zaczyna się sezon na jagody, w każdej cukierni i piekarni pojawiają się bułeczki i drożdżówki z jagodami. Jednak to te domowe bułeczki z jagodami są najlepsze i wyjątkowe w smaku. Idealnie proporcje ciasta do owoców i puszyste ciasto drożdżowe to cechy charakterystyczne domowych bułeczek. Drożdżowe bułeczki z jagodami to proste i szybkie wypieki z owocami. Idealnie sprawdzą się na podwieczorek lub jako słodki dodatek do śniadania, lub drugiego śniadania. Przepis na bułeczki z jagodami jest łatwy w przygotowaniu, bułeczki możesz przygotować z dziećmi, na pewno chętnie pomogą w ich nadziewaniu. A jak zrobić bułeczki z jagodami dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.
Łatwe bułeczki z jagodami to pyszne i wyśmienite drożdżówki z najlepszymi jagodami leśnymi. To niezapomniany smak dzieciństwa dla wielu osób.
Alergeny w bułeczkach z jagodami
Lista alergenów dla bułeczek z jagodami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 1,5%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułeczek z jagodami
Bułeczki z jagodami to najpopularniejsza propozycja wypieków z jagód w sezonie. Bułeczki wykonane są z tradycyjnych, klasycznych składników z tego powodu powinny być spożywane z umiarem i okazjonalnie aby nie wpłynęły negatywnie na nasze zdrowie.
Energia i białka
(69g)
Węglowodany
(69g)
Tłuszcze
(69g)
Witaminy
(69g)
Składniki mineralne
(69g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.