Bułeczki pizzowe

Opublikowano: 26.04.2021 r., 22:03 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułeczki pizzowe z ziołami
Bułeczki pizzowe
Wypróbuj przepisu na najlepsze ciasto na pizzę z mlekiem. Delikatne, puszyste i chrupiące ciasto idealnie skomponuje się z Twoimi ulubionymi składnikami.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie 20 min
164 kcal
Kcal w porcji
90 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna typ 550 - 2 szklanki (280 g)
  • Drożdże suche - 1 opakowanie (7 g)
  • Cukier - szczypta (3 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki (24 ml)
  • Pieczarki (250 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (300 g)
  • Ser Mozzarella - 1 kulka (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, tarka, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska

Przepis na bułeczki pizzowe krok po kroku

Do miski przesyp mąkę, zrób wgłębienie i wsyp do niego drożdże, szczyptę cukru, sporą szczyptę soli i oliwę.

Stopniowo dolewaj niepełną szklankę (około 200 ml) ciepłej wody i wyrabiaj ciasto.

Gdy ciasto się już połączy wyłóż je na blat lub stolnicę i wyrabiaj około 5 minut.

Odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, na około 1 godzinę.

Pieczarki drobno pokrój i odstaw.

Mozzarellę odsącz z zalewy i zetrzyj na tarce.

Przecier pomidorowy połącz ze szczyptą oregano, bazylii, soli i pieprzu.

Posmaruj przecierem pomidorowym, posyp pieczarkami i serem mozzarella.

Zwiń w ślimaka.

Pokrój w 1 cm plasterki, której układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia w odległości 2-3 cm.

Piecz 15 minut w 200 stopniach z włączoną funkcją grzałki góra dół.

Jak oceniasz przepis na bułeczki pizzowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat bułeczek pizzowych

Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw daniem biednych neapolitańczyków, na uwagę wyższych sfer musiała długo czekać. Jednak największą popularność w Europie zyskała w momencie pojawienia się pomidorów i dodania do niej sosu. Margherita to najstarszy, nazwany rodzaj pizzy. Raffaele Esposito był pierwszym założycielem pizzerii, które były znane w całym mieście ze swojego wyjątkowego smaku. Skuszona opiniami, pizzerię odwiedziła królowa Małgorzata Sabaudzka. Raffaele przygotował na królowej wyjątkową pizzę w kolorach patriotycznych. Przygotowana była z sosem pomidorowy, serem mozzarella oraz świeżą bazylią co miało symbolizować kolory flagi włoskiej. Tak właśnie, w XIX wieku powstała pierwsza, znana nam do dziś pizza. Pizza neapolitańska została certyfikowanym wyrobem tradycyjnym w 2010 roku a w grudniu 2018 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Co musi mieć pizza aby była nazwa neapolitańska? Tradycyjnie ciasto robi się jedynie z mąki typu 00, drożdży, soli i wody. Wyrabiane jest jedynie ręcznie i pozostawiane na minimum 8 godzin do wyrośnięcia. Porcję ciasta rozciąga się ręcznie tak aby pozostawić napuchnięte brzegi, na grubość maksymalnie 3 mm. Tradycyjnie ma średnicę 30-35 cm oraz pieczona jest w piecu opalanym drewnem w temperaturze 450-550 stopni przez 60-90 sekund. Po upieczeniu brzegi osiągają wysokość do 2 cm a środek ma 3-4 mm grubości.

Bułeczki pizzowe jest nowoczesna wariacja na temat tradycyjnego dania. Bułeczki pizzowe z nadzieniem są inspirowane tradycyjnym, włoskim calzone. Możesz je przygotować z masłem czosnkowym lub sosem pomidorowym i innymi dodatkami. Ciasto na bułeczki pizzowe jest klasycznym, drożdżowym ciastem, jest puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz. Przepis na bułeczki pizzowe jest prosty w wykonaniu, wymaga jedynie poświęcenia mu odrobiny czasu.

Zawijane bułeczki pizzowe są świetnym pomysłem jako imprezowa przekąska, kolacja lub przekąska do szkoły lub do pracy.

Alergeny w bułeczkach pizzowych

Lista alergenów dla bułeczek pizzowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze bułeczek pizzowych

na 100g gotowej potrawy

Danie idealne jako imprezowa przystawka lub kolacja dla większej ilości ludzi.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kcal)
182.57
164.31
Białko (g)
8.42
7.58
Fenyloalanina (mg)
0.17
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany (g)
25.06
22.56
Węglowodany przyswajalne (g)
24.04
21.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz (g)
5.90
5.31
Tłuszcze nasycone (g)
2.84
2.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.06
2.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.64
2.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
0.38
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
9.98
8.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A (µg (mcg))
30.51
27.46
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.09
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.27
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.75
3.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.00
0.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.99
19.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.38
0.34
Ryboflawina (mg)
0.31
0.28
Niacyna (mg)
3.51
3.16
Foliany (µg (mcg))
66.13
59.52
Beta karoten (µg (mcg))
100.03
90.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód (mg)
72.44
65.20
Potas (mg)
265.90
239.31
Wapń (mg)
75.66
68.10
Fosfor (mg)
118.23
106.41
Żelazo (mg)
2.32
2.09
Cynk (mg)
0.97
0.87
Miedź (mg)
0.23
0.20
Mangan (mg)
0.28
0.25
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek pizzowych 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułeczek pizzowych

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 550
280 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.84
Za 280 g
Drożdże suche
7 g
1 opakowanie
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 7 g
Cukier
3 g
szczypta
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 3 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Przecier pomidorowy bez soli
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kulka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
41.50