Bułeczki na parze

Opublikowano: 07.12.2021 r., 6:41 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bułeczki na parze na talerzu
Bułeczki na parze
Bułeczki na parze czyli pampuchy są pyszne, a przepis jest prosty w wykonaniu. Idealnie nadają się do potraw na słodko oraz słono. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie na parze i Mieszanie i łączenie 10 min
210 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
84
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Drożdże świeże (20 g)
  • Mleko 3,2% 1/2 szklanki (125 ml)
  • Cukier 1 łyżka (15 g)
  • Masło 1 łyżka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
naczynie do gotowania na parze, miska

Przepis na bułeczki na parze krok po kroku

Przygotuj rozczyn z ciepłego mleka, pokruszonych drożdży, cukru i 1 łyżki mąki. Składniki dokładnie wymieszaj do połączenia i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut.

Do miski wsyp mąkę oraz dodaj jajko, roztopione masło, rozczyn z drożdży i szczyptę soli. Ciasto dokładnie wyrób na gładką masę i odstaw je na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oproszony mąką i jeszcze raz je wyrób. Następnie uformuj z niego kulki.

Uformowane kulki posyp mąką i pozostaw je na 15 minut do wyrośnięcia.

Jeśli nie masz naczynia do gotowania na parze, to wlej do zwykłego garnka wodę i połóż na niego ścierkę. Następnie owiń ją szczelnie sznurkiem wokół garnka.

Wodę zagotuj i zmniejsz ogień. Na ścierkę kładź po 3 kulki. Garnek przykryj pokrywką.

Bułeczki gotuj na parze około 10 minut.

Jak oceniasz przepis na bułeczki na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,5% osób

Więcej informacji na temat bułeczek na parze

Pyszne bułeczki na parze to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Bułeczki drożdżowe nazywane również pampuchami są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Pampuchy zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić bułeczki na parze? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy przygotować rozczyn. Do ciepłego mleka dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 1 łyżkę mąki. Składniki dokładnie mieszamy do połączenia. Rozczyn ostawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15 minut. Następnie do miski wsypujemy pozostałą mąkę i dodajemy do niej jajko, roztopione masło, wyrośnięty rozczyn oraz szczyptę soli. Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto przekładamy na blat oprószony mąką i jeszcze raz je wyrabiamy. Następnie formujemy z niego kulki. Na koniec posypujemy je delikatnie mąka i pozostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Pampuchy gotujemy w garnku z możliwością gotowania na parze, ale jeśli takiego nie posiadamy, to do zwykłego garnka wlewamy wodę i kładziemy na niego ścierkę, którą dokładnie obwiązujemy sznurkiem. Wodę należy zagotować i zmniejszyć gaz. Na ścierkę układamy po 3 bułeczki i przykrywamy pokrywką od garnka. Ile czasu bułeczki powinny się parować? Około 10 minut.

Przepis na bułeczki drożdżowe nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składają się między innymi z mąki, która jest zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi mąkę tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ mąki wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Dobre bułeczki drożdżowe na parze posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są proste w przygotowaniu oraz smaczne. Idealnie sprawdzą się również jako posiłek dla dzieci. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na pampuchy na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w bułeczkach na parze

Lista alergenów dla bułeczek na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze bułeczek na parze

na 100g gotowej potrawy

Ze względu na mąkę bułeczki mają wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie są dedykowane osobom chorujących na cukrzycę. Takie osoby powinny w tym przepisie wykorzystać inny tym mąki z niskim IG.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
263.57
210.85
Białko (g)
8.84
7.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
42.49
33.99
Węglowodany przyswajalne (g)
40.91
32.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.57
1.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
6.19
4.95
Tłuszcze nasycone (g)
3.77
3.02
Tłuszcze nienasycone (g)
2.42
1.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.67
1.34
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.75
0.60
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
54.14
43.32

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Witamina A (µg (mcg))
54.60
43.68
Witamina B6 (mg)
0.07
0.06
Witamina B12 (µg (mcg))
0.25
0.20
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.51
0.41
Witamina E (mg)
0.23
0.18
Retinol (µg (mcg))
53.80
43.04
Tiamina (mg)
0.52
0.41
Ryboflawina (mg)
0.40
0.32
Niacyna (mg)
4.44
3.55
Foliany (µg (mcg))
132.15
105.72
Beta karoten (µg (mcg))
8.84
7.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
28.65
22.92
Potas (mg)
131.69
105.35
Wapń (mg)
47.59
38.07
Fosfor (mg)
113.33
90.66
Magnez (mg)
19.07
15.26
Żelazo (mg)
2.61
2.09
Cynk (mg)
1.11
0.88
Miedź (mg)
0.11
0.09
Szacunkowy indeks glikemiczny bułeczek na parze 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bułeczek na parze

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Drożdże świeże
20 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Mleko 3,2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Cukier
15 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
20.00