Bułeczki drożdżowe z kruszonką
- Mąka pszenna typ 500 (600 g)
- Mleko 2% (200 ml)
- Masło (150 g)
- Jajko (2 szt.)
- Cukier (150 g)
- Drożdże świeże (50 g)
Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką krok po kroku
W misce zmieszaj 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła. Wyrób rękami, by miało spójną konsystencję, następnie owiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Mleko podgrzej w rondelku, by było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj do niego drożdże, szczyptę cukru pudru i 1 łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
W rondelku roztop masło i zostaw je do ostudzenia.
Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj masło i rozczyn z drożdżami. Całość dokładnie wymieszaj.
W osobnym naczyniu ubij jajka z połową szklanki cukru. Następnie dodaj do nich mąkę wraz z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami. Odstaw ciasto na 30 minut w ciepłe miejsce, by wyrosło
Ciasto ponownie wyrób. Następnie rozwałkuj i wytnij szklanką okręgi. Każdy rozpłaszcz w dłoni.
Kruszonkę wyciągnij z lodówki i zetrzyj na tarce. Każdą bułkę posyp kruszonką.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej bułki.
Drożdżówki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe z jabłkami
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat bułeczek drożdżowych z kruszonką
Bułeczki drożdżowe z kruszonką to świetna opcja dla wszystkich miłośników pysznych dań. Całość jest prosta w przygotowaniu, nie potrzeba do niej dużo składników. Sprawdzą się idealnie dla każdego, kto kocha domowe słodkie wypieki. Są bardzo tanie, więc spokojnie zmieszczą się nawet w studenckim budżecie.
Przepis na bułeczki drożdżowe z kruszonką to dobre rozwiązanie na drugie śniadanie, ale również wspaniały dodatek do kawy. Ich głównym składnikiem są drożdże, dlatego potrzebują nieco czasu na wyrośnięcie. Choć ciasto powstaje na bazie drożdży, całość jest naprawdę lekka. To bułeczki, które skradną serca wszystkim, którzy ich spróbują. Są proste w przygotowaniu, a wszystkie potrzebne składniki są dostępne nie tylko we wszystkich sklepach, ale również w większości domowych spiżarni. Ten wypiek wspaniale sprawdzi się nawet na drugie śniadanie, gdyż jest lekkie, ale wypełnione słodkością po brzegi. To dobre rozwiązanie dla każdego, kto kocha domowe desery. Świetnie sprawdzą się dla każdego, kto chce przygotować smaczne wypieki bez nadmiernego komplikowania. Bułeczki można przygotować w ekspresowym tempie, można nawet pominąć wcześniejsze przygotowanie rozczynu, gdyż całość i tak fantastycznie urośnie. Gdy chce się przyspieszyć cały proces, można ciasto włożyć na chwilę do nagrzanego, a potem lekko ostudzonego piekarnika, gdzie temperatura będzie dość wysoka i drożdże będą rosły w szybszym tempie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bułeczki drożdżowe z kruszonką, które będą smaczne, a przy okazji naprawdę ciekawe. Świetnie sprawdzą się również dla dzieci. Są tak pyszne, że ciężko jest przejść obok nich obojętnie. Wspaniale sprawdzają się z owocami. To fantastyczny pomysł na deser robiony w piekarniku. Całość smakuje po prostu wybornie. Choć w przepisie nie dodaje się owoców, to idealnie sprawdzą się również w wersji z jagodami. Idealnym wyborem będą również truskawki, maliny, czy nawet śliwki. Dzięki temu to bułeczki są naprawdę uniwersalne. Można używać do nich owoców świeżych, jak i mrożonych, dzięki czemu da się je przygotować nawet zimą, kiedy świeże owoce są raczej trudno dostępne.
Alergeny w bułeczkach drożdżowych z kruszonką
Lista alergenów dla bułeczek drożdżowych z kruszonką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułeczek drożdżowych z kruszonką
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
-
mąka pszenna,
mleko,
masło,
jajka,
cukier,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.