Bułeczki drożdżowe maślane
- Drożdże suche (10 g)
- Mąka pszenna typ 500 - pół opakowania (500 g)
- Cukier - 5 płaskich łyżek stołowych (50 g)
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (250 ml)
- Żółtko jajka (4 szt.)
- Masło - pół kostki, miękkie (100 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na bułeczki drożdżowe maślane krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.
Następnie do miski dodaj szczyptę soli oraz ciepłe mleko. Składniki delikatnie wymieszaj.
Do masy na bułeczki dodaj żółtka i wymieszaj do połączenia składników.
Do masy dodaj miękkie masło i wyrabiaj do momentu, aż masa będzie gładka i elastyczna (przez około 15 minut).
Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj je przez 2 minuty.
Wyrobione ciasto podziel na 15-16 części i uformuj z nich bułeczki.
Uformowane bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem z zachowaniem odstępów.
Bułeczki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
Wierzch bułek posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez około 20 minut.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat bułeczek drożdżowych maślanych
Bułeczki drożdżowe maślane to doskonały pomysł na przekąskę dla dzieci i dorosłych. Pyszne bułeczki warto podać z dodatkiem dżemu lub nutelli. Najlepsze wypieki świetnie sprawdzą się także jako dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Przepis na maślane bułeczki drożdżowe jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania bułeczek potrzebne będą następujące produkty spożywcze: drożdże suszone, mąka pszenna, cukier, mleko, żółtka jaj, masło, jajka oraz sól.
A jak zrobić maślane bułeczki? Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej drożdże oraz cukier. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do miski dodaj szczyptę soli oraz ciepłe mleko. Składniki delikatnie wymieszaj. Do masy na bułeczki dodaj żółtka i wymieszaj do połączenia składników. Do masy dodaj miękkie masło i wyrabiaj do momentu, aż masa będzie gładka i elastyczna (przez około 15 minut). Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę i wyrabiaj je przez 2 minuty. Uformowane bułeczki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem z zachowaniem odstępów. Bułeczki przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Wierzch bułek posmaruj rozbełtanym jajkiem. Bułeczki piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez około 20 minut.
Mąka pszenna jest najczęściej wybierana w kuchni polskiej do przygotowania różnych potraw. Otrzymuje się ją z pszenicy oraz wykorzystuje do produkcji sosów, pieczywa oraz do ciasta. W zależności od typu mąki może posiadać różną barwę, a także zawartość składników odżywczych. Im niższy typ mąki tym jest ona jaśniejsza, a także zawiera mniejszą ilość składników mineralnych oraz witamin.
Podsumowując: proste w przygotowaniu drożdżówki maślane świetnie sprawdzą się jako słodka przekąska dla dzieci i dorosłych. Bułeczki warto podać z dodatkiem kawy, herbaty lub kakao. Pyszne bułeczki są dobre do spożycia po wystudzeniu. Produkty niezbędne do ich wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w bułeczkach drożdżowych maślanych
Lista alergenów dla bułeczek drożdżowych maślanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bułeczek drożdżowych maślanych
Bułeczki drożdżowe maślane to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Bułeczki warto przygotować jako dodatek do kakao.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.