Budyniowiec bez pieczenia
- Mleko 3,2% - 3 niepełne szklanki (700 ml)
- Cukier - 1,5 szklanki (300 g)
- Budyń (proszek) (50 g)
- Masło - 1,5 kostki (300 g)
- Herbatniki kakaowe (300 g)
- Dżem porzeczkowy (200 g)
Przepis na budyniowiec bez pieczenia krok po kroku
Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i budyń, wymieszaj.
Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje.
Wystudź budyń.
W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i dodaj masę budyniową, zmiksuj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż warstwę herbatników.
Na herbatnikach rozsmaruj dżem porzeczkowy a na nim połowę porcji masy.
Przykryj masę herbatnikami, a na nie wyłóż drugą połowę masy budyniowej, którą następnie przykryj warstwą ciastek.
Schłodź całość w lodówce przez 6-7 godzin.
Więcej informacji na temat budyniowca bez pieczenia
Budyniowiec bez pieczenia to świetny pomysł na smaczne ciasto, które doskonale komponuje się jako dodatek do kawy i herbaty. Budyniowiec to ciasto, które można przygotować w różnych wersjach smakowych. Masa budyniowa jest jedną z najprostszych i najbardziej popularnych mas używanych do przygotowania słodkich deserów. Przepis na budyniowiec bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, masło, cukier, budyń, herbatniki kakaowe, dżem porzeczkowy.
Jak zrobić budyniowiec bez pieczenia? Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i budyń, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i dodaj masę budyniową, zmiksuj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj dżem porzeczkowy a na nim połowę porcji masy. Przykryj masę herbatnikami, a na nie wyłóż drugą połowę masy budyniowej, którą następnie przykryj warstwą ciastek. Schłodź całość w lodówce przez 6-7 godzin.
Masło dodane do masy budyniowej zapewnia jej odpowiednią konsystencję. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Powstaje ono podczas ubijania śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest rodzajem tłuszczu zemulgowanego, co oznacza, że może wchłaniać się bezpośrednio bez konieczności trawienia. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Starajmy się wybierać produkty mleczne od krów karmionych trawą. Mleko krów pasących się na łące zawiera większą ilość składników mineralnych, a co za tym idzie przetwory z takiego mleka, są bardziej odżywcze.
Podsumowując pyszna masa budyniowa jest bardzo dobrym sposobem na pyszne ciasto. Budyniowiec można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Można go przygotować także z dodatkiem innego dżemu owocowego. Dobre ciasto świetnie sprawdzi się także z dodatkiem masy kajmakowej lub kremu czekoladowego. Budyniowiec to ciasto, które musi związać ze sobą składniki, więc przygotuj je dzień przed podaniem.
Alergeny w budyniowcu bez pieczenia
Lista alergenów dla budyniowca bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
- Herbatniki kakaowe
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Herbatniki kakaowe
Wartości odżywcze budyniowca bez pieczenia
Budyniowiec bez pieczenia to ciasto zawierające dużą ilość kalorii. Słodkie wypieki domowe nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków do żywości. Ciasto zawiera gluten, dlatego nie powinny go spożywać osoby chore na celiakię.
Energia i białka
(185g)
Węglowodany
(185g)
Tłuszcze
(185g)
Witaminy
(185g)
Składniki mineralne
(185g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.