Budyniowiec bez pieczenia

Opublikowano: 19.02.2022 r., 9:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Budyniowiec bez pieczenia w trakcie przygotowywania.
Budyniowiec bez pieczenia
Budyniowiec bez pieczenia to świetna propozycja na pyszne ciasto idealnie komponujące się z kawą i herbatą. Budyniowiec należy schłodzić w lodówce, więc przygotuj go dzień wcześniej.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 10 min
546 kcal
Kcal w porcji
185 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mleko 3,2% 3 niepełne szklanki (700 ml)
  • Cukier 1,5 szklanki (300 g)
  • Budyń (proszek) (50 g)
  • Masło 1,5 kostki (300 g)
  • Herbatniki kakaowe (300 g)
  • Dżem porzeczkowy (200 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, mikser, duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Przepis na budyniowiec bez pieczenia krok po kroku

Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i budyń, wymieszaj.

Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje.

Wystudź budyń.

W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i dodaj masę budyniową, zmiksuj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż warstwę herbatników.

Na herbatnikach rozsmaruj dżem porzeczkowy a na nim połowę porcji masy.

Przykryj masę herbatnikami, a na nie wyłóż drugą połowę masy budyniowej, którą następnie przykryj warstwą ciastek.

Schłodź całość w lodówce przez 6-7 godzin.

Jak oceniasz przepis na budyniowiec bez pieczenia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat budyniowca bez pieczenia

Budyniowiec bez pieczenia to świetny pomysł na smaczne ciasto, które doskonale komponuje się jako dodatek do kawy i herbaty. Budyniowiec to ciasto, które można przygotować w różnych wersjach smakowych. Masa budyniowa jest jedną z najprostszych i najbardziej popularnych mas używanych do przygotowania słodkich deserów. Przepis na budyniowiec bez pieczenia jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mleko, masło, cukier, budyń, herbatniki kakaowe, dżem porzeczkowy.

Jak zrobić budyniowiec bez pieczenia? Do garnka wlej mleko, dodaj cukier i budyń, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź budyń. W misce umieść masło w temperaturze pokojowej i dodaj masę budyniową, zmiksuj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż warstwę herbatników. Na herbatnikach rozsmaruj dżem porzeczkowy a na nim połowę porcji masy. Przykryj masę herbatnikami, a na nie wyłóż drugą połowę masy budyniowej, którą następnie przykryj warstwą ciastek. Schłodź całość w lodówce przez 6-7 godzin.

Masło dodane do masy budyniowej zapewnia jej odpowiednią konsystencję. Masło jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Powstaje ono podczas ubijania śmietany o wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego. Tłuszcz mleczny jest rodzajem tłuszczu zemulgowanego, co oznacza, że może wchłaniać się bezpośrednio bez konieczności trawienia. Masło jest bardzo dobrym źródłem witaminy D. Starajmy się wybierać produkty mleczne od krów karmionych trawą. Mleko krów pasących się na łące zawiera większą ilość składników mineralnych, a co za tym idzie przetwory z takiego mleka, są bardziej odżywcze.

Podsumowując pyszna masa budyniowa jest bardzo dobrym sposobem na pyszne ciasto. Budyniowiec można przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Można go przygotować także z dodatkiem innego dżemu owocowego. Dobre ciasto świetnie sprawdzi się także z dodatkiem masy kajmakowej lub kremu czekoladowego. Budyniowiec to ciasto, które musi związać ze sobą składniki, więc przygotuj je dzień przed podaniem.

Alergeny w budyniowcu bez pieczenia

Lista alergenów dla budyniowca bez pieczenia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło
    • Herbatniki kakaowe
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki kakaowe

Wartości odżywcze budyniowca bez pieczenia

na 100g gotowej potrawy

Budyniowiec bez pieczenia to ciasto zawierające dużą ilość kalorii. Słodkie wypieki domowe nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków do żywości. Ciasto zawiera gluten, dlatego nie powinny go spożywać osoby chore na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(185g)
Energia (kcal)
295.32
546.35
Białko (g)
2.80
5.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(185g)
Węglowodany (g)
33.76
62.46
Węglowodany przyswajalne (g)
33.41
61.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.66
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(185g)
Tłuszcz (g)
16.98
31.41
Tłuszcze nasycone (g)
10.63
19.66
Tłuszcze nienasycone (g)
6.35
11.75
Cholesterol (mg)
39.73
73.50
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(185g)
Witamina A (µg (mcg))
123.35
228.20
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.55
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.05
0.09
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.42
0.77
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.73
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
120.86
223.60
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.21
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.13
0.25
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.78
1.45
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.76
38.40
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
28.27
52.30
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(185g)
Sód (mg)
240.46
444.85
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
87.95
162.70
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
79.76
147.55
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
137.03
253.50
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.92
16.50
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
0.86
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.27
0.50
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny budyniowca bez pieczenia 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania budyniowca bez pieczenia

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 3,2%
700 ml
3 niepełne szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.75
Za 700 ml
Cukier
300 g
1,5 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Budyń (proszek)
50 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
1.25
Za 50 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Herbatniki kakaowe
300 g
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 300 g
Dżem porzeczkowy
200 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
8.18
Za 200 g
Koszt składników
30.50