Przepis na budyń waniliowy krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
laska wanilii
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, trzepaczka do jajek

Laskę wanilii przekrój wzdłuż i za pomocą noża wyciągnij ziarenka.

W garnku zagotuj 1,5 szklanki mleka, ziarenka wanilii oraz cukier.

Pół szklanki mleka wymieszaj z żółtkami i mąką ziemniaczaną przy pomocy trzepaczki.

Mleko z żółtkami wlej do gotującego się mleka i szybko wymieszaj przy pomocy trzepaczki (tak, aby nie powstały grudki).

Budyń gotuj do momentu, aż zgęstnieje.

Gotowy budyń przelej do miseczek i podawaj na ciepło.

Budyń waniliowy podany w białej miseczce.
Budyń waniliowy
Koszt przygotowania dania
3.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
252 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
59

Budyń waniliowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o budyniu waniliowym

Domowy budyń waniliowy to doskonały pomysł na pyszny deser dla dzieci i dorosłych. Dobry budyń waniliowy stanowi również świetną bazę do przygotowania pysznych ciast lub kremów. Przepis na budyń waniliowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleko spożywcze, żółtka jaj, cukier, mąka ziemniaczana oraz laska wanilii. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych, poza laską wanilii kupimy je w dość niskiej cenie.

Jak zrobić budyń waniliowy? Laskę wanilii przekrój wzdłuż i za pomocą noża wyciągnij ziarenka. W garnku zagotuj 1,5 szklanki mleka, ziarenka wanilii oraz cukier. Pół szklanki mleka wymieszaj z żółtkami i mąką ziemniaczaną przy pomocy trzepaczki. Mleko z żółtkami wlej do gotującego się mleka i szybko wymieszaj przy pomocy trzepaczki (tak, aby nie powstały grudki). Budyń gotuj do momentu, aż zgęstnieje. Gotowy budyń przelej do miseczek i podawaj na ciepło. Miseczki z budyniem możesz również przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce. Budyń doskonale smakuje na zimno.

Mleko stanowi w wielu kulturach podstawą żywienia. Stanowi ono doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego, które wypływa na zdrowy rozwój kości. Dodatkowo mleko zawiera sporej ilości wapnia, które zmniejsza ryzyko rozwoju osteoporozy. Wapń stanowi również budulec kości i zębów, a także bierze udział w krzepnięciu krwi. Mleko bogaty jest również witaminy, do których możemy zaliczyć witaminę A, witaminę C, witaminę D, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Niektóre z tych witamin zaliczane są do silnych przeciwutleniaczy, które zmniejszają produkcję wolnych rodników.

Podsumowując tradycyjny budyń waniliowy to doskonała propozycja na deser zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Budyń najlepszy jest na ciepło, jednak można go spożywać również na zimno. Smaczny budyń świetnie sprawdzi się również jako baza do przygotowania pysznych kremów, którymi możemy przełożyć torty lub ciasta.

Wartości odżywcze budyniu waniliowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(265g)
Energia (kalorie)
95.41 kcal
252.83 kcal
Białko
4.27 g
11.30 g

Węglowodany w budyniu waniliowym

Na 100g
Na porcję
(265g)
Węglowodany
12.01 g
31.82 g
Węglowodany przyswajalne
11.71 g
31.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.30 g
0.80 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(265g)
Tłuszcz
3.44 g
9.11 g
Tłuszcze nasycone
1.96 g
5.19 g
Tłuszcze nienasycone
1.48 g
3.92 g
Tłuszcze jednonasycone
1.14 g
3.01 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.34 g
0.91 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
80.34 mg
212.90 mg

Witaminy w przepisie na budyń waniliowy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Witamina A
96.17 µg (mcg)
254.85 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.60 µg (mcg)
1.59 µg (mcg)
Witamina C
0.36 mg
0.96 mg
Witamina D
1.30 µg (mcg)
3.44 µg (mcg)
Witamina E
0.21 mg
0.56 mg
Retinol
95.49 µg (mcg)
253.05 µg (mcg)
Tiamina
0.07 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.42 mg
Niacyna
0.27 mg
0.72 mg
Foliany
12.86 µg (mcg)
34.09 µg (mcg)
Beta karoten
8.51 µg (mcg)
22.55 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na budyń waniliowy

Na 100g
Na porcję
(265g)
Sód
39.14 mg
103.71 mg
Potas
193.05 mg
511.58 mg
Wapń
118.86 mg
314.99 mg
Fosfor
122.27 mg
324.02 mg
Magnez
13.81 mg
36.61 mg
Żelazo
0.26 mg
0.68 mg
Cynk
0.55 mg
1.45 mg
Miedź
0.02 mg
0.04 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny budyniu waniliowego 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w budyniu waniliowym

Lista alergenów dla budyniu waniliowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania budyniu waniliowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 20 g
Mąka ziemniaczana
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na budyń waniliowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób