Buddha bowl
- Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
- Papryka żółta - 1 średnia sztuka (200 g)
- Ogórek - 1 duża sztuka (200 g)
- Pomidory koktajlowe (200 g)
- Awokado - pół średniej sztuki (100 g)
- Mango - pół małej sztuki (120 g)
- Ciecierzyca konserwowa (100 g)
- Hummus (100 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki stołowe (30 ml)
- Masło klarowane (50 g)
- Oliwki czarne (60 g)
Przepis na buddha bowl krok po kroku
Pierś z kurczaka pokrój w grube paski.
Dopraw solą, pieprzem i curry.
Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kurczaka po 3-4 minuty z każdej strony.
Obierz awokado i mango, pokrój w paski.
Ogórka pokrój w talarki.
Oczyść paprykę z gniazda nasiennego i pokrój w paski.
Pomidory koktajlowe przekrój na pół.
W miseczce umieść hummus, dodaj do niego oliwę, koper, kumin i miód, wymieszaj.
Odcedź ciecierzycę z zalewy.
Wszystkie składniki układaj po kolei w misce.
Na środku miski umieść sos z hummusu.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Turbot
-
Falafel
-
Sałatka z kurczakiem
-
Makaron ze szpinakiem
-
Spaghetti
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Makaron z cukinii
-
Schabowe w sosie
-
Kurczak curry
-
Pierś z kaczki
-
Pstrąg pieczony
-
Filet z kurczaka
-
Łosoś z piekarnika
-
Dietetyczne pulpety na parze
-
Pstrąg
-
Makaron z pesto
-
Kapusta wigilijna
-
Dietetyczny obiad
Więcej informacji na temat buddha bowl
Buddha bowl to świetny pomysł na smaczne danie z warzywami. Buddha bowl to nic innego jak talerz rozmaitości, które podane są w dużej misce z dodatkiem aromatycznego sosu. Buddha bowl można komponować z dodatkiem ulubionych składników, w taki sam sposób można przygotowywać także desery. Jedyną zasadą jest estetyka podania i bardzo duża różnorodność produktów. Buddha bowl to danie z rodzaju tych, które chce się zjeść od samego patrzenia. Przepis na buddha bowl jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia miski rozmaitości potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z kurczaka, awokado, ogórek zielony, pomidorki koktajlowe, oliwki czarne, mango, papryka żółta, ciecierzyca konserwowa, hummus, oliwa z oliwek, miód, curry, kumin, koper, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić buddha bowl? Pierś z kurczaka pokrój w grube paski. Dopraw solą, pieprzem i curry. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż kurczaka po 3-4 minuty z każdej strony. Obierz awokado i mango. Pokrój w paski. Ogórka pokrój w talarki. Oczyść paprykę z gniazda nasiennego i pokrój w paski. W miseczce umieść hummus, dodaj do niego oliwę, koper, kumin i miód, wymieszaj. Odcedź ciecierzycę z zalewy. Wszystkie składniki układaj po kolei w misce. Na środku miski umieść sos z hummusu. Jeśli potrawa zostanie zjedzona od razu, możesz polać całość sosem.
Pierś z kurczaka jest bardzo dobrym źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Pierś z kurczaka jest mięsem prawie niezawierającym tłuszczu. Jest nisko kaloryczna i często wybierana przez osoby na dietach redukcyjnych i przez kulturystów. Pamiętaj jednak, aby zawsze wybierać mięso z kurczaka z chowu bez antybiotyków.
Podsumowując miska buddy to bardzo dobry pomysł na kolorowy posiłek. Można go przygotować w wersji powiększonej na imprezę ze znajomymi. Pyszne danie z kurczakiem i warzywami najlepiej spożyć tego samego dnia. Buddha bowl można przygotować także z pieczonym batatem zamiast ciecierzycy. Prosty przepis można przygotować podczas spotkania ze znajomymi, gdyż używając świeżych warzyw, musimy uważać na zbyt długie przechowywanie w temperaturze pokojowej potrawy. Warzywa pod wpływem ciepła tracą wodę i swoją chrupkość. Danie jest dobre dla osób dbających o linię.
Alergeny w buddha bowl
Lista alergenów dla buddha bowl przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- hummus
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze buddha bowl
Buddha bowl to bardzo zdrowe danie zawierające bardzo dużą ilość składników mineralnych. Potrawa jest nisko kaloryczna i bardzo syta. Warzywa są świetnym źródłem błonnika pokarmowego. Potrawa jest także bogata w pełnowartościowe białko.
Energia i białka
(300g)
Węglowodany
(300g)
Tłuszcze
(300g)
Witaminy
(300g)
Składniki mineralne
(300g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.