Przepis na buchty na parze krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, naczynie do gotowania na parze, duży garnek, duża miska, rondelek

W rondelku podgrzej pół szklanki mleka, by było ciepłe, ale nie gorące.

Rozpuść w nim cukier, 2 łyżki mąki i drożdże.

Odstaw na 15 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, wbij jajka, dodaj mleko i rozczyn.

Ciasto dokładnie wymieszaj i odstaw na 40 minut.

Z dużego ciasto uformuj 15 małych bułeczek.

W dużym garnku zagotuj wodę i włóż naczynie do parowania.

Ułóż 4 bułeczki i gotuj przez 15 minut.

Tak samo postępuj z kolejnymi.

Buchty na parze podane w garnku z sosem waniliowym.
buchty na parze
Koszt przygotowania dania
5.61 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
447 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Buchty na parze - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o buchtach na parze

Buchty na parze, to inaczej kluski na parze lub pampuchy. To danie niezwykle popularne, najbardziej wśród najmłodszych. Ciężko znaleźć kogoś, kto za nim nie przepada. Smak tych klusek jest pyszny i delikatny. Wspaniale komponują się one z sosem owocowym, czy serem. Jednak można również podawać je z sosem mięsnym, jako wytrawny posiłek.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić buchty na parze, w sposób niezbyt skomplikowany, tak by były naprawdę smaczny, a przy okazji sycące, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Całość jest tak prosta, że spokojnie poradzi sobie z nią nawet początkujący miłośnik kulinariów. Całe danie zajmuje tylko kilka chwil, a najdłuższą częścią przygotowania jest oczekiwanie na wyrośniecie ciasta, dlatego warto pamiętać o tym procesie i nie robić klusek na ostatnią chwilę. Ze względu na duży udział drożdży ciasto rośnie naprawdę szybko, a w przeciągu 40 minut zupełnie podwaja swoje rozmiary. Nie warto jednak skracać tego czasu, gdyż drożdże niezwykle nie lubią zbytniego pośpiechu. Gdy ciasto nie wyrośnie straci swoją charakterystyczną puchową konsystencję, przez co będzie mniej smaczne i apetyczne, a to coś, czego każdy kucharz chce uniknąć w swojej kuchni. Odrobina cierpliwości wystarczy, by stworzyć naprawdę fantastyczne pampuchy, o konsystencji miękkiej gąbki, które wspaniale chłoną owocowy sos.

Przepis na buchty na parze pozwala na stworzenie dania łatwego, ale jakże ciekawego. Bułki na parze są dla wielu osób nieodłącznym elementem kuchni dla dzieci. Nic dziwnego, są miękkie, jędrne i delikatne. A najlepiej smakują w połączeniu z pysznym owocowym sosem. Można również podawać je z waniliowym jogurtem lub twarożkiem. Kluchy parowane dobrze sprawdzą się nawet na diecie lekkostrawnej. To danie, które nie obciąża za bardzo układu pokarmowego, dzięki czemu może pojawiać się w menu osób z problemami trawiennymi. Ciasto na kluchy na parze robi się niezwykle szybko i jest to typowe ciasto drożdżowe. Choć można bez problemu kupić w sklepie buchty już gotowe, to jednak najlepiej smakują te domowe, prosto z garnka. Świetnie nadają się do obiadu.

Wartości odżywcze bucht na parze

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(169g)
Energia (kalorie)
264.87 kcal
447.63 kcal
Białko
10.14 g
17.13 g

Węglowodany w buchtach na parze

Na 100g
Na porcję
(169g)
Węglowodany
43.44 g
73.41 g
Węglowodany przyswajalne
43.15 g
72.92 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(169g)
Tłuszcz
5.79 g
9.78 g
Tłuszcze nasycone
3.94 g
6.65 g
Tłuszcze nienasycone
1.85 g
3.12 g

Witaminy w przepisie na buchty na parze

Na 100g
Na porcję
(169g)
Witamina B6
0.09 mg
0.16 mg
Tiamina
0.59 mg
0.99 mg
Ryboflawina
0.36 mg
0.61 mg
Niacyna
3.94 mg
6.66 mg
Foliany
110.32 µg (mcg)
186.44 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na buchty na parze

Na 100g
Na porcję
(169g)
Sód
28.88 mg
48.81 mg
Potas
145.20 mg
245.39 mg
Wapń
49.94 mg
84.41 mg
Fosfor
126.63 mg
214.00 mg
Magnez
24.84 mg
41.98 mg
Żelazo
3.24 mg
5.48 mg
Cynk
1.17 mg
1.98 mg
Miedź
0.11 mg
0.19 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bucht na parze 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w buchtach na parze

Lista alergenów dla bucht na parze przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania bucht na parze

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
520 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 520 g
Drożdże świeże
35 g
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 35 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
30 g
3 łyżki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 30 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
40 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Koszt składników
20.00
Jak oceniasz przepis na buchty na parze
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób