Brzuszki z łososia

Opublikowano: 05.07.2022 r., 12:38 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś na talerzu.
Brzuszki z łososia
Brzuszki z łososia to wspaniały przysmak, który doskonale sprawdzi się zwłaszcza na imprezy. Całość jest smaczna i zdrowa, a przy okazji nadaje się do wielu dań.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
281 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Łosoś wędzony - brzuszki (500 g)
  • Natka pietruszki (45 g)
  • Sezam nasiona (45 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sriracha
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska

Przepis na brzuszki z łososia krok po kroku

W misce zmieszaj oliwę, 2 łyżki sosu sriracha, sezam i drobno posiekaną natkę pietruszki.

Do marynaty wrzuć brzuszki i odstaw na 30 minut.

Brzuszki ułóż na blaszce piekarnika pokrytej papierem do pieczenia.

Rybę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na brzuszki z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat brzuszków z łososia

Brzuszki z łososia to wspaniały przysmak, który doskonale sprawdzi się zwłaszcza na imprezy. Całość jest smaczna i zdrowa, a przy okazji nadaje się do wielu dań.

Przepis na brzuszki z łososia to doskonały pomysł na przekąskę dla wszystkich fanów ryb. Ten przepis to połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z orientalnymi smakami, dzięki czemu powstało danie bardzo niebanalne i niezwykle pysznie. Na pewno będzie wspaniałą dekoracją imprezowego stołu. Choć danie jest naprawdę proste, smakuje obłędnie i sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na przyjęciach, czy spotkaniach w gronie najbliższych. To najlepszy i przy okazji najprostszy sposób przygotowania tej ryby, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Ryby wciąż pojawiają się w menu większości osób zbyt rzadko, dlatego warto wypróbować przepisu, który pozwala to zmienić. Łosoś jest świetnym wyborem, gdyż jest rybą o wyjątkowym smaku, a w tej zupie nabiera szlachetności. Jest to również jeden z najpopularniejszych gatunków ryb wśród Polaków. Niestety jedzony jest zwykle tylko od święta. Ta receptura pozwala wpleść go do codziennych posiłków. Jest to jak najkorzystniejsze dla zdrowia. Łosoś zawiera sporo białka, a przy okazji dużo zdrowych kwasów tłuszczowych. Najcenniejsze są te z rodziny Omega 3, których w rybach jest dość sporo. Wpływają one pozytywnie na stan zdrowia, szczególnie układ krwionośny i nerwowy. Bez ich obecności w diecie nie ma mowy o utrzymaniu zdrowia. Dlatego warto wykorzystać ten pyszny przepis i włączyć więcej ryby do codziennego menu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brzuszki z łososia, by były naprawdę smaczne i ciekawie się prezentowały, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Głównym składnikiem są tutaj oczywiście brzuszki z łososia. Te domowe są nie tylko smaczne, ale również zdrowe. To najlepsze opcje dla wszystkich miłośników ciekawych dań. Te wędzone brzuszki z łososia są dobre nawet dla początkujących. Ryby wędzone powinny być jednak spożywane od czasu do czasu, ponieważ proces wędzenia może wytwarzać związki niekorzystne dla zdrowia. Dlatego warto korzystać z tego przepisu niezbyt często, a po przygotowaniu najlepiej podawać go z delikatną sałatką, która jest wspaniałym bogactwem antyoksydantów, które niwelują negatywny wpływ wędzenia.

Alergeny w brzuszkach z łososia

Lista alergenów dla brzuszków z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sezam nasiona

W przepisie na brzuszki z łososia nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos sriracha
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze brzuszków z łososia

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
181.33
281.06
Białko (g)
16.26
25.20
Fenyloalanina (mg)
0.65
1.01

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
2.16
3.34
Węglowodany przyswajalne (g)
1.06
1.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
1.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
11.99
18.58
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
3.93
Tłuszcze nienasycone (g)
9.45
14.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.55
10.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.91
4.50
Cholesterol (mg)
18.55
28.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A (µg (mcg))
51.52
79.86
Witamina B6 (mg)
0.29
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
2.63
4.08
Witamina C (mg)
9.65
14.96
Witamina D (µg (mcg))
13.79
21.38
Witamina E (mg)
0.70
1.08
Retinol (µg (mcg))
20.97
32.50
Tiamina (mg)
0.08
0.12
Ryboflawina (mg)
0.11
0.16
Niacyna (mg)
4.23
6.56
Foliany (µg (mcg))
19.69
30.51
Beta karoten (µg (mcg))
366.90
568.69

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
546.90
847.69
Potas (mg)
215.35
333.80
Wapń (mg)
89.70
139.04
Fosfor (mg)
182.12
282.29
Magnez (mg)
43.62
67.61
Żelazo (mg)
2.22
3.44
Cynk (mg)
0.89
1.38
Miedź (mg)
0.49
0.76
Mangan (mg)
0.21
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny brzuszków z łososia 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brzuszków z łososia

Koszt składników
89.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
500 g
brzuszki
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
60.00
Za 500 g
Natka pietruszki
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Sezam nasiona
45 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 45 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Koszt składników
89.00