Bryzol ze schabu
- Schab wieprzowy bez kości - 4 plastry (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Pieczarki (150 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
- Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
Przepis na bryzol ze schabu krok po kroku
Schab umyj i osusz.
Rozbij mięso na kotlety, całość dopraw solą i pieprzem.
Obsyp mięso mąką i usmaż na maśle klarowanym.
Pieczarki i cebulę drobno pokrój i obsmaż na oleju.
Gdy mięso będzie dobre, dodaj usmażone pieczarki i przykryj kotletem.
Więcej informacji na temat bryzolu ze schabu
Niegdyś bardzo wykwintny bryzol, dzisiaj nieco już zapomniany jednak nadal bardzo prosty w przygotowaniu bryzol ze schabu.
Jeśli brakuje Ci pomysłu na obiad, który przygotujesz dla całej rodziny, koniecznie poznaj mój przepis na bryzol ze schabu. Do jego przygotowania będziesz potrzebować plastry ze schabu wieprzowego, pieczarki, cebule, olej rzepakowy i masło klarowane.
Zatem, jak zrobić bryzol ze schabu?
W pierwszej kolejności schab umyj i osusz. Rozbij mięso na kotlety, całość dopraw solą i pieprzem. Obsyp mięso mąką i usmaż na maśle klarowanym. Pieczarki i cebulę drobno pokrój i obsmaż na oleju. Gdy mięso będzie dobre, dodaj usmażone pieczarki i przykryj kotletem.
Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na siekane bryzole.
Wykorzystałam tutaj drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Drugim składnikiem są pieczarki i cebula. . Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.
W przepisie użyłam odrobiny mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Jeśli już znasz mój przepis na bryzol, koniecznie wykorzystaj go i przekonaj się, jakie są pyszne nie tylko na obiad. Będzie to idealny pomysł na smaczne danie dla wszystkich osób w Twoim domu. Przygotuj te najlepsze bryzole i przekonaj się, jakie są dobre.
Alergeny w bryzolu ze schabu
Lista alergenów dla bryzolu ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze bryzolu ze schabu
Bryzol możesz podawać z ziemniaczanym puree.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.