Bryzol z polędwicy
- Polędwiczki wieprzowe - 4 plastry (600 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Olej rzepakowy - 3 łyżki (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 2 łyżki (20 g)
Przepis na bryzol z polędwicy krok po kroku
Mięso dokładnie umyj i osusz.
Rozbij delikatnie kotlety.
Dopraw całość solą i pieprzem, a następnie obtocz w mące.
Usmaż bryzol na rozgrzanym oleju.
Po chwili wrzuć cebulę.
Gdy bryzol się zarumieni, przełóż go na talerz, podawaj z cebulką.
Więcej informacji na temat bryzolu z polędwicy
Niegdyś bardzo wykwintny bryzol, dzisiaj nieco już zapomniany jednak nadal bardzo prosty w przygotowaniu bryzol z polędwicy.
Jeśli brakuje Ci pomysłu na obiad, który przygotujesz dla całej rodziny, koniecznie poznaj mój przepis na bryzol z polędwicy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować plastry z polędwicy wieprzowej, cebule, olej rzepakowy i odrobinę mąki pszennej. Możesz też od razu kupić siekany schab, to ułatwi Ci pracę.
Zatem, jak zrobić bryzol z polędwicy?
W pierwszej kolejności mięso z polędwicy wieprzowej umyj i osusz. Rozbij mięso na kotlety, całość dopraw solą i pieprzem. Obsyp mięso mąką i usmaż na maśle klarowanym. Cebulę drobno pokrój i obsmaż na oleju. Gdy mięso będzie dobre, dodaj usmażoną cebulą i przykryj kotletem.
Sam widzisz, jak prosty jest mój przepis na siekane bryzole.
Wykorzystałam tutaj drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.
Drugim składnikiem jest cebula, ale możesz też dodać. Pieczarki należą do najłagodniejszych grzybów dostępnych na rynku, dostarczają witaminy D, która w naszej szerokości geograficznej jest niedoborowa i większość Polaków powinna sięgać po suplementy diety lub leki z witaminą D. W pieczarkach znajdziemy takie minerały jak wapń, żelazo, magnez, sód czy cynk. Dodatkowo są one bogate w witaminy z grupy B, witaminę C i E.
W przepisie użyłam odrobinę mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Jeśli już znasz mój przepis na bryzol z cebulką, koniecznie wykorzystaj go i przekonaj się, jakie są pyszne nie tylko na obiad. Będzie to idealny pomysł na smaczny posiłek dla Twojej rodziny, danie idealnie sprawdzi się na obiad dla wszystkich osób w Twoim domu. Przygotuj ten najlepszy, tradycyjny, siekany bryzol i przekonaj się, jaki jest smaczny. Smażony bryzol jest dobry z dodatkami takimi jak cebulka czy pieczarki.
Alergeny w bryzolu z polędwicy
Lista alergenów dla bryzolu z polędwicy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze bryzolu z polędwicy
O rodzaju dodatków możesz zadecydować sam, idealnie sprawdzi się tutaj ziemniaczane puree.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.