Bryzol z pieczarkami
- Łopatka wieprzowa (250 g)
- Pręga wołowa (250 g)
- Jajko (1 szt.)
- Olej rzepakowy (40 ml)
- Masło klarowane (40 g)
- Pieczarki - mini (500 g)
- Mąka pszenna typ 500 - do obtoczenia (20 g)
Przepis na bryzol z pieczarkami krok po kroku
Oczyść i dokładnie umyj pieczarki.
Pokrój większe pieczarki w ćwiartki. Malutkich nie krój.
Na patelni rozgrzej masło.
Dodaj pieczarki do masła wraz z połową łyżeczki soli oraz szczyptą pieprzu. Wymieszaj i duś do miękkości kilka minut. Pod koniec można zwiększyć moc palnika, by pieczarki się przypiekły.
Mięso umyj i osusz.
Bardzo drobno posiekaj nożem mięso (tak, by przypominało mięso mielone). Można użyć gotowego, już zmielonego.
Do mięsa dodaj jajko, pół łyżeczki soli o 1/3 łyżeczki pieprzu. Bardzo dokładnie wymieszaj wszystko.
Podziel masę na 8 równych części.
Uformuj bardzo cienkie, okrągłe kotlety. Nie powinny być grubsze niż 2 cm.
Obtocz kotlety z obu stron w mące.
Rozgrzej olej na patelni.
Gdy olej będzie rozgrzany, wyłóż kotlety na patelnię i smaż na złoty kolor z obu stron.
Sposób podania: na talerz wyłóż pieczarki, a na nie kotleta. Dodaj ulubione dodatki.
Więcej informacji na temat bryzolu z pieczarkami
Smażony kotlet mielony i duszone pieczarki – bryzol z pieczarkami to zawsze dobry pomysł na pyszne danie. Sprawdź jak zrobić bryzol z pieczarkami. Jest to przepis prosty, szybki i pyszny. Ten cienki kotlet to siekane mięso mielone z dwóch rodzajów: wołowiny i wieprzowiny. To jest najlepsze połączenie do przepisu na bryzol z pieczarkami. Taki zestaw do obiadu świetnie komponuje się z ziemniakami oraz kiszonym ogórkiem. Bryzol z maślanymi pieczarkami to genialne połączenie. Tym dobrym pomysłem na coś smacznego łatwo przygotujesz prosty posiłek na obiad dla całej rodziny.
Bryzol z pieczarkami to smaczny kotlet mielony, który jest wyjątkowo pyszny w połączeniu z mini pieczarkami duszonymi na maśle. Przepis na bryzol z pieczarkami to tylko mięso, jajko i przyprawy. Do tego obtacza się go w mące. By pomysł na taki kotlet był najlepszy, nie zapomnij o pieczarkach.
Bryzol to nie jest typowy kotlet mielony. Różni się od niego tym, że do mięsa nie dodaje się bułki tartej (czy też bułki moczonej w mleku). Do bryzolu używa się jedynie mąki pszennej do obtoczenia kotletów. Ponadto bryzol jest cienki, a nie gruby. Bryzol nie powinien być grubszy nić 2 cm. Wychodzi więc płaski placek, o równym, okrągłym kształcie. Przez to, że bryzol jest cienki, smażenie odbywa się zdecydowanie krócej niż grubsze kotlety mielone.
Siekane mięso mielone można zrobić samemu albo też kupić gotowe. Gotowe mięso mielone to szybsza opcja. Przepis na bryzol z pieczarkami najlepszy jest z takiego mięsa wołowego jak łopatka, pręga czy ligawa. Jeśli chodzi o wieprzowinę, smaczny wychodzi ze schabu, łopatki i karkówki. Pomieszanie dwóch rodzajów mięsa jest fajnym pomysłem.
Jak zrobić bryzol z pieczarkami? Najpierw zacznij od przygotowania pieczarek. Najlepsze będą mini pieczarki – oczyszczone, umyte i pokrojone duś na maśle. Czas na kotlety: mięso w kawałku umyj, osusz i drobno posiekaj. Do siekanego mięsa mielonego dodaj jajko, sól i pieprz. Wszystko dobrze wymieszaj i następnie podziel masę na równe części. Uformuj cienkie, okrągłe kotlety, które powinny być obtoczone w mące i smażone na oleju. Kotlet powinien być smażony kilka minut, aż będzie ładnie zarumieniony. Pamiętaj, że czas smażenia jest krótszy niż w przypadku tradycyjnego, grubszego kotleta.
Jak zrobisz bryzol z pieczarkami na obiad, dodaj do niego to, co lubisz. Oprócz ziemniaków równie pyszny będzie na przykład z ryżem lub ulubioną kaszą. Smaczny bryzol z pieczarkami może być też z surówką z kiszonej kapusty. Dobry będzie także z buraczkami zasmażanymi.
Alergeny w bryzolu z pieczarkami
Lista alergenów dla bryzolu z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze bryzolu z pieczarkami
Mięso czerwone jest źródłem witamin z grupy B oraz żelaza. Dostarcza też białko. Zalecenia mówią, by ograniczyć ilość czerwonego mięsa (ograniczenie wielu chorób, w tym nowotworów i miażdżycy).
Energia i białka
(144g)
Węglowodany
(144g)
Tłuszcze
(144g)
Witaminy
(144g)
Składniki mineralne
(144g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.