Bryzol drobiowy

Opublikowano: 01.04.2023 r., 9:23 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bryzol drobiowy podany z dodatkiem warzyw na ciemnym talerzu.
Bryzol drobiowy
Bryzol drobiowy to kotlet siekany z dodatkiem smażonej cebuli i pieczarek. Stanowi on doskonałą propozycję na pyszne danie obiadowe. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
324 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Cebula 2 małe sztuki (100 g)
  • Pieczarki (300 g)
  • Mąka pszenna typ 500 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, maszynka do mielenia

Przepis na bryzol drobiowy krok po kroku

Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i zmiel w maszynce na grubych oczkach.

Do mięsa dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Składniki wyrób na zwartą i kleistą masę.

Z masy uformuj okrągłe, płaskie kotlety.

Każdy z kotletów obtocz w mące z każdej strony.

Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z dwóch stron do zarumienienia. Usmażone kotlety przełóż na talerz i przykryj je, aby pozostały ciepłe.

Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść i pokroju w plasterki.

Na rozgrzanej patelni po smażeniu mięsa usmaż cebulę (do zeszklenia). Następnie dopraw ją do smaku odrobiną soli i zdejmij z patelni.

Na tej samej patelni przesmaż pieczarki. Je również zdejmij z patelni.

Kotlety ułóż na talerze i na ich wierzch połóż przesmażoną cebulę oraz pieczarki. Bryzole podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na bryzol drobiowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,4% osób

Więcej informacji na temat bryzolu drobiowego

Bryzol drobiowy to kotlet, do którego przygotowania używa się mięso mielone lub bardzo drobno siekane. Jako dodatek do kotleta podawane są smażone pieczarki z cebulką. Smażony kotlet drobiowy stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Warto podać go z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki. Przepis na bryzol drobiowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, jajko, cebula, pieczarki, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.

A jak zrobić bryzol drobiowy? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i zmiel w maszynce na grubych oczkach. Do mięsa dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Składniki wyrób na zwartą i kleistą masę. Z masy uformuj okrągłe, płaskie kotlety. Każdy z kotletów obtocz w mące z każdej strony. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z dwóch stron do zarumienienia. Usmażone kotlety przełóż na talerz i przykryj je, aby pozostały ciepłe. Na rozgrzanej patelni po smażeniu mięsa usmaż cebulę (do zeszklenia). Następnie dopraw ją do smaku odrobiną soli i zdejmij z patelni. Na tej samej patelni przesmaż pieczarki. Je również zdejmij z patelni. Kotlety ułóż na talerze i na ich wierzch połóż przesmażoną cebulę oraz pieczarki. Bryzole podawaj z ulubionymi dodatkami.

Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych.

Podsumowując pyszny bryzol drobiowy stanowi doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać go z ugotowanymi ziemniakami oraz z surówką. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania kotletów drobiowych z pieczarkami i cebulą dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w bryzolu drobiowym

Lista alergenów dla bryzolu drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze bryzolu drobiowego

na 100g gotowej potrawy

Bryzol drobiowy to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
129.81
324.53
Białko (g)
12.95
32.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
4.00
9.99
Węglowodany przyswajalne (g)
3.54
8.85
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
1.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
6.76
16.90
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
3.46
Tłuszcze nienasycone (g)
5.37
13.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.72
9.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.66
4.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
55.03
137.58
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina B6 (mg)
0.44
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.89
14.73
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.81
44.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
31.21
78.02
Potas (mg)
278.65
696.62
Wapń (mg)
8.74
21.85
Fosfor (mg)
144.74
361.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.78
46.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.60
1.49
Cynk (mg)
0.59
1.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bryzolu drobiowego 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bryzolu drobiowego

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
500 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
16.00
Za 500 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Cebula
100 g
2 małe sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Mąka pszenna typ 500
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
40.00