Bryzol drobiowy
- Piersi kurczaka bez skóry (500 g)
- Jajko (1 szt.)
- Cebula - 2 małe sztuki (100 g)
- Pieczarki (300 g)
- Mąka pszenna typ 500 - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
Przepis na bryzol drobiowy krok po kroku
Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i zmiel w maszynce na grubych oczkach.
Do mięsa dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Składniki wyrób na zwartą i kleistą masę.
Z masy uformuj okrągłe, płaskie kotlety.
Każdy z kotletów obtocz w mące z każdej strony.
Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z dwóch stron do zarumienienia. Usmażone kotlety przełóż na talerz i przykryj je, aby pozostały ciepłe.
Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pieczarki oczyść i pokroju w plasterki.
Na rozgrzanej patelni po smażeniu mięsa usmaż cebulę (do zeszklenia). Następnie dopraw ją do smaku odrobiną soli i zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni przesmaż pieczarki. Je również zdejmij z patelni.
Kotlety ułóż na talerze i na ich wierzch połóż przesmażoną cebulę oraz pieczarki. Bryzole podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Udka z kurczaka
-
Kapuśniak
-
Pierś z kurczaka
-
Potrawka z kurczaka
-
Tortilla
-
Szu szu
-
Makaron z kurczakiem
-
Kurczak curry
-
Kurczak z rożna
-
Chicken butter
-
Tortilla z kurczakiem
-
Kurczak po tajwańsku
-
Filet z kurczaka
-
Roladki z kurczaka
-
Kurczak pieczony
-
Ryż z warzywami
-
Kurczak po wietnamsku
-
Kurczak po chińsku
-
Pomysł na obiad z kurczakiem
Więcej informacji na temat bryzolu drobiowego
Bryzol drobiowy to kotlet, do którego przygotowania używa się mięso mielone lub bardzo drobno siekane. Jako dodatek do kotleta podawane są smażone pieczarki z cebulką. Smażony kotlet drobiowy stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Warto podać go z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i surówki. Przepis na bryzol drobiowy jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mięso z piersi kurczaka, jajko, cebula, pieczarki, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól oraz pieprz.
A jak zrobić bryzol drobiowy? Mięso z piersi kurczaka umyj, osusz i zmiel w maszynce na grubych oczkach. Do mięsa dodaj jajko, sól i pieprz do smaku. Składniki wyrób na zwartą i kleistą masę. Z masy uformuj okrągłe, płaskie kotlety. Każdy z kotletów obtocz w mące z każdej strony. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z dwóch stron do zarumienienia. Usmażone kotlety przełóż na talerz i przykryj je, aby pozostały ciepłe. Na rozgrzanej patelni po smażeniu mięsa usmaż cebulę (do zeszklenia). Następnie dopraw ją do smaku odrobiną soli i zdejmij z patelni. Na tej samej patelni przesmaż pieczarki. Je również zdejmij z patelni. Kotlety ułóż na talerze i na ich wierzch połóż przesmażoną cebulę oraz pieczarki. Bryzole podawaj z ulubionymi dodatkami.
Pieczarki zawierają spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Grzyby te są bogate w niektóre witaminy z grupy B (głównie witaminy B2, B3 oraz B5), witaminę C, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód oraz cynk. Pieczarki zaliczane są do produktów ciężkostrawnych.
Podsumowując pyszny bryzol drobiowy stanowi doskonały pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Kotlet jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podać go z ugotowanymi ziemniakami oraz z surówką. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania kotletów drobiowych z pieczarkami i cebulą dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w bryzolu drobiowym
Lista alergenów dla bryzolu drobiowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze bryzolu drobiowego
Bryzol drobiowy to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Mięso drobiowe stanowi doskonałe źródło łatwoprzyswajalnego białka.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.