Bryjka
- Mąka pszenna typ 1850 (150 g)
- Cebula - 3 duże sztuki (300 g)
- Słonina wieprzowa (50 g)
- Boczek wędzony bez kości (400 g)
- Śmietanka kremowa 30% (200 g)
Przepis na bryjka krok po kroku
Do garnka wlej 1l wody, wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie.
Zagotuj wodę z mąką, zmniejsz ogień i gotuj przez 20-30 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje.
Następnie dopraw ją solą i pieprzem ziołowym, wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut na większym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Pokrój boczek i słoninę w kostkę.
Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
Podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu.
Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem skwarek i boczku z cebulą.
-
Pancetta
-
Łazanki
-
Sałatka ziemniaczana
-
Pieczony boczek
-
Boczek pieczony
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Prażuchy
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Szałot
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Zupa kapuśniak
-
Żurek śląski
-
Śliwki w boczku
-
Bucatini
-
Kugel
-
Biała kiełbasa
-
Dania z boczkiem
Więcej informacji na temat bryjki
Bryjka to zupa podhalańska. Jedzona była przez górali na śniadanie. Cieńszą zupę jadły dzieci, mężczyźni pracujący ciężko w ciągu dnia w lesie lub na polu jadali bardziej sytą zupę ze skwarkami lub słoniną. Zupę gotowano na wodzie, dla dzieci zabielano ją mlekiem lub maślanką. Czasem zupę gotowano także z kaszy manny lub ziemniaków. Przepis na zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. Do zrobienia zupy potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, boczek wędzony wieprzowy, słonina, cebula, sól, pieprz, śmietana kremówka 30%.
Jak zrobić bryjkę? Do garnka wlej wodę, wsyp mąkę i wymieszaj dokładnie. Zagotuj wodę z mąką, zmniejsz ogień i gotuj przez 20-30 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. Zupa ma zgęstnieć, dopraw ją solą i pieprzem ziołowym, wlej śmietanę i gotuj jeszcze 5 minut na większym ogniu mieszając. Pokrój boczek i słoninę w kostkę. Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu. Zupę podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem skwarek i boczku z cebulą.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut, zabierano ją jako część ekwipunku na wyprawy żeglarskie. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując bryjka to zupa z niczego. Dodatek mąki i skwarek z boczkiem tworzy zupę. Niegdyś spożywano ją jako najbardziej kaloryczny posiłek dnia. Widać więc jak skromnie jadali kiedyś ludzie nawet ciężko pracujący. Bryjka nie jest posiłkiem wykwintnym, ale warto ją spróbować dla zaznajomienia się jak kiedyś jadali ludzie.
Alergeny w bryjce
Lista alergenów dla bryjki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- pieprz ziołowy
Wartości odżywcze bryjki
Bryjka to niezbyt zdrowa zupa. Zawiera sporą ilość nasyconego tłuszczu. Zupy nie powinny spożywać osoby mające podwyższony poziom cholesterolu we krwi.
Energia i białka
(250g)
Węglowodany
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy
(250g)
Składniki mineralne
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.