Bruschetta z pomidorami
- Bagietka francuska (140 g)
- Pomidory koktajlowe (400 g)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na bruschettę z pomidorami krok po kroku
Bagietkę pokrój na kromki i podpiecz na suchej patelni lub w tosterze.
Pomidory pokrój w kostkę, czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z oliwą i przyprawami.
Na grzanki ułóż pomidory.
Podawaj udekorowane świeżą bazylią lub natką pietruszki.
Więcej informacji na temat bruschetty z pomidorami
Bruschetta z pomidorami to jedno z najpopularniejszych dań wywodzących się z kuchni włoskiej. Choć najczęściej serwowna jest jako przystawka, to również świetny pomysł na śniadania i kolacje. Sprawdzi się jako fantastyczne przekąski na imprezę dla wielu gości, również dla dzieci. Choć kuchnia włoska to zdecydowanie jedna z najbardziej popularnych i lubianych, bruschetta z pomidorami z pewnością posmakuje również tym, którzy na co dzień za nią nie przepadają, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Jednocześnie przepis na nią jest bardzo prosty i szybki, a bruschetta zawsze wychodzi pyszna. Koniecznie czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak zrobić bruschettę z pomidorami, która zadowoli nawet największych krytyków kulinarnych.
Aby przygotować przepis na bruschettę z pomidorami potrzebne Ci będą bagietki, pomidory (najlepiej koktajlowe, san marzano, bawole serc), czosnek, oliwa z oliwek... To wszystko, Wydawać by się mogło, że z tych kilku składników trudno będzie stworzyć naprawdę pyszne danie, ale nic bardziej mylnego. Wszystkie składniki idealnie się dopełniają i komponują smakiem. Dodatkowo brushetta to nie tylko dobra, ale również bardzo zdrowa przystawka, pełna witamin i bioaktywej, charakterystycznej dla pomidorów substancji jaką jest likopen - ma on udowodnione działanie zapobiegające wielu chorobom cywilizacyjnym i przewlekłym.
Dlatego, jeśli nie miałaś/miałeś wcześniej okazji do tego aby samodzielnie przygotować bruschettę z pomidorami poznaj nasz przepis, który krok po kroku opisuje wszystkie etapy.
Alergeny w bruschettcie z pomidorami
Lista alergenów dla Bruschetty z pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
Wartości odżywcze bruschetty z pomidorami
Jeśli chcesz przygotować bruschettę w wersji o niskim indeksie glikemicznym wykorzystaj pieczywo pełnoziarniste.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.