Bruschetta z pesto
- Bagietka francuska (600 g)
- Bazylia świeża (100 g)
- Orzechy pinii (50 g)
- Oliwa z oliwek - 10 łyżek stołowych (100 ml)
- Ser parmezan (100 g)
Przepis na bruschetta z pesto krok po kroku
Bagietkę pokrój na kromki grubości 4 cm.
Polej kromki bagietki oliwą z oliwek i z grilluj.
Orzechy pinii upraż na patelni bez tłuszczu.
Liście bazylii umieść w malakserze, dodaj czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek i rozdrobnij.
Dodaj orzechy pinii, dopraw solą i pieprzem, rozdrobnij.
Pesto wyłóż na grzanki.
Więcej informacji na temat bruschetty z pesto
Bruschetta z pesto to bardzo dobry pomysł na pyszne domowe grzanki na imprezę. Można je podać na sylwestra, urodziny, a także na grilla ze znajomymi. Bruschetty to przystawka pochodząca z Włoch. Przepis na bruschetty z pesto jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przystawki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bagietka pszenna, bazylia liście świeże, oliwa z oliwek, orzechy pinii, czosnek, ser parmezan, sól, pieprz.
Jak zrobić bruschetty z pesto? Bagietkę pokrój na kromki grubości 4 cm. Polej kromki bagietki oliwą z oliwek i z grilluj. Orzechy pinii upraż na patelni bez tłuszczu. Liście bazylii umieść w malakserze, dodaj czosnek, starty parmezan, oliwę z oliwek i rozdrobnij. Dodaj orzechy pinii, dopraw solą i pieprzem, rozdrobnij. Pesto wyłóż na grzanki.
Orzechy piniowe to jedne z najdroższych orzechów. Orzechy piniowe są jadalnymi nasionami szyszek sosnowych. Orzechy pinii są bardzo dużą ilość witaminy K. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Orzechy bogatym źródłem cynku i magnezu. Orzechy piniowe są bogate w tłuszcz, dlatego powinniśmy zwracać uwagę na wielkość spożywanej porcji. Parmezan jest serem Włoskiego pochodzenia. Należy do produktów z mleka krowiego. Dojrzewa przez minimum 12 miesięcy, dlatego jego cena jest wysoka. Parmezan ma charakterystyczny ostry smak i jest świetnym dodatkiem do makaronów, pizzy i sałatek.
Podsumowując pyszne grzanki z pesto to pyszna i zdrowa przekąska. Dobre bruschetty należy spożyć od razu po przygotowaniu. Przystawka może być podana także jako dodatek do zupy krem lub sałatki ze świeżych warzyw. Pesto można przygotowywać także z innych zielonych części roślin takich jak natka pietruszki czy marchwi.
Alergeny w bruschettcie z pesto
Lista alergenów dla bruschetty z pesto przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- orzechy pinii
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
Wartości odżywcze bruschetty z pesto
Bruschetta z pesto to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Pesto zawiera dużą ilość naturalnych przeciwutleniaczy. Jest dobrym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych. Bagietki możesz przygotować z pieczywem razowym.
Energia i białka
(235g)
Węglowodany
(235g)
Tłuszcze
(235g)
Witaminy
(235g)
Składniki mineralne
(235g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.