Bruschetta z łososiem

Opublikowano: 21.01.2022 r., 8:46 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łosoś na chrupiącej bruschetcie
Bruschetta z łososiem
Bruschetta z łososiem to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Pyszne grzanki z dodatkiem łososia są bardzo dobrym pomysłem na przekąskę. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 10 min
Grillowanie 10 min
715 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Bagietka francuska (600 g)
  • Oliwa z oliwek (200 ml)
  • Awokado - 2 male sztuki (340 g)
  • Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
  • Łosoś wędzony (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia

Przepis na bruschetta z łososiem krok po kroku

Bagietkę podziel na kromki o grubości około 4 cm.

Polej je oliwą z oliwek i z grilluj w piekarniku z włączoną funkcją grilla.

Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę i wydrąż miąższ do miski.

Dodaj do awokado oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz sok z cytryny, rozdrobnij.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado i wymieszaj.

Na kromki bagietki wyłóż pastę z awokado a na nim umieść plastry łososia.

Jak oceniasz przepis na bruschetta z łososiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,5% osób

Więcej informacji na temat bruschetty z łososiem

Bruschetta z łososiem to bardzo dobry pomysł na pyszne grzanki na imprezę. Bruschetty to Włoskiego pochodzenia przystawka. Podaje się je z różnymi dodatkami podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na bruschetty z łososiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przystawki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bagietka pszenna, awokado, oliwa z oliwek, łosoś wędzony, papryka, sól, pieprz, sok z cytryny.

Jak zrobić bruschetty z łososiem? Bagietkę podziel na kromki o grubości około 4 cm. Polej je oliwą z oliwek i z grilluj w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę i wydrąż miąższ do miski. Dodaj do awokado oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz sok z cytryny, rozdrobnij. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado i wymieszaj. Na kromki bagietki wyłóż pastę z awokado a na nim umieść plastry łososia.

Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy i obniżają poziom cholesterolu. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.

Podsumowując przystawka z łososiem to dobre i zdrowe danie. Nie powinno się go podgrzewać, najlepiej spożyć je bezpośrednio po przygotowaniu. Bagietki można przygotować także z łososiem pieczonym. Szybkie bagietki możesz przygotowywać podczas imprezy.

Alergeny w bruschettcie z łososiem

Lista alergenów dla bruschetty z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bagietka francuska
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony

Wartości odżywcze bruschetty z łososiem

na 100g gotowej potrawy

Bruschetta z łososiem to przekąska zawierająca zdrowe tłuszcze zawarte w awokado i łososiu. Przekąska jest dość kaloryczna i osoby na diecie redukcyjnej powinny, zwracać uwagę na jej ilość Bagietkę pszenną możesz zamienić na pełnoziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
265.06
715.66
Białko (g)
7.82
21.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
21.48
58.01
Węglowodany przyswajalne (g)
19.03
51.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.45
6.62

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
16.95
45.78
Tłuszcze nasycone (g)
3.34
9.03
Tłuszcze nienasycone (g)
13.61
36.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.44
30.88
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.17
5.87
Cholesterol (mg)
4.21
11.36

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
25.35
68.45
Witamina B6 (mg)
0.18
0.49
Witamina B12 (µg (mcg))
0.60
1.61
Witamina C (mg)
17.65
47.65
Witamina D (µg (mcg))
3.13
8.45
Witamina E (mg)
2.03
5.47
Retinol (µg (mcg))
4.76
12.84
Tiamina (mg)
0.28
0.77
Ryboflawina (mg)
0.21
0.58
Niacyna (mg)
3.11
8.39
Foliany (µg (mcg))
67.77
182.97
Beta karoten (µg (mcg))
210.90
569.44

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
345.35
932.45
Potas (mg)
162.44
438.59
Wapń (mg)
24.50
66.15
Fosfor (mg)
82.37
222.39
Magnez (mg)
22.48
60.68
Żelazo (mg)
1.82
4.92
Cynk (mg)
0.60
1.62
Miedź (mg)
0.14
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny bruschetty z łososiem 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bruschetty z łososiem

Koszt składników
81.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bagietka francuska
600 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
9.00
Za 600 g
Oliwa z oliwek
200 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
8.00
Za 200 ml
Awokado
340 g
2 male sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
10.20
Za 340 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Łosoś wędzony
300 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
36.00
Za 300 g
Koszt składników
81.50