Bruschetta z łososiem
- Bagietka francuska (600 g)
- Oliwa z oliwek (200 ml)
- Awokado - 2 male sztuki (340 g)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Łosoś wędzony (300 g)
Przepis na bruschetta z łososiem krok po kroku
Bagietkę podziel na kromki o grubości około 4 cm.
Polej je oliwą z oliwek i z grilluj w piekarniku z włączoną funkcją grilla.
Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę i wydrąż miąższ do miski.
Dodaj do awokado oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz sok z cytryny, rozdrobnij.
Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado i wymieszaj.
Na kromki bagietki wyłóż pastę z awokado a na nim umieść plastry łososia.
Więcej informacji na temat bruschetty z łososiem
Bruschetta z łososiem to bardzo dobry pomysł na pyszne grzanki na imprezę. Bruschetty to Włoskiego pochodzenia przystawka. Podaje się je z różnymi dodatkami podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Przepis na bruschetty z łososiem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia przystawki potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bagietka pszenna, awokado, oliwa z oliwek, łosoś wędzony, papryka, sól, pieprz, sok z cytryny.
Jak zrobić bruschetty z łososiem? Bagietkę podziel na kromki o grubości około 4 cm. Polej je oliwą z oliwek i z grilluj w piekarniku z włączoną funkcją grilla. Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę i wydrąż miąższ do miski. Dodaj do awokado oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz sok z cytryny, rozdrobnij. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę, dodaj do awokado i wymieszaj. Na kromki bagietki wyłóż pastę z awokado a na nim umieść plastry łososia.
Awokado jest owocem pochodzącym z Meksyku. Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców, nie zawiera ono dużo węglowodanów, lecz sporą ilość tłuszczu. Dojrzały miąższ awokado jest kremowy i można go wykorzystać na wiele sposobów. Można je przygotować na słono lub wykorzystać jako bazę wegańskich deserów. Awokado jest źródłem potasu oraz tłuszczów jednonienasyconych. Potas pomaga regulować pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Łosoś jest źródłem pełnowartościowego, łatwo przyswajalnego białka. Ryby powinny zastępować mięso w naszej diecie. Mają lepszy profil lipidowy. Zawierają kwasy omega 3, które mają silne działanie przeciwzapalne. Pozytywnie wpływają na prewencję w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Zapobiegają miażdżycy i obniżają poziom cholesterolu. Łosoś jest rybą tłustą, zawiera witaminy z grupy B, witaminę D oraz szereg minerałów takich jak potas, fosfor, selen, żelazo, magnez czy cynk.
Podsumowując przystawka z łososiem to dobre i zdrowe danie. Nie powinno się go podgrzewać, najlepiej spożyć je bezpośrednio po przygotowaniu. Bagietki można przygotować także z łososiem pieczonym. Szybkie bagietki możesz przygotowywać podczas imprezy.
Alergeny w bruschettcie z łososiem
Lista alergenów dla bruschetty z łososiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bagietka francuska
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Łosoś wędzony
Wartości odżywcze bruschetty z łososiem
Bruschetta z łososiem to przekąska zawierająca zdrowe tłuszcze zawarte w awokado i łososiu. Przekąska jest dość kaloryczna i osoby na diecie redukcyjnej powinny, zwracać uwagę na jej ilość Bagietkę pszenną możesz zamienić na pełnoziarnistą.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.