Brukselka z patelni

Opublikowano: 23.12.2021 r., 13:19 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brukselka z patelni na czarnej patelni
Brukselka z patelni
Nawet bardzo prosty przepis wystarczy, żeby dostarczyć do organizmu wszystkiego co potrzebuje. I takim właśnie dodatkiem jest brukselka z patelni.
Przygotowanie 5 min
Smażenie 5 min
228 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Brukselka (500 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, zioła prowansalskie, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, praska do czosnku

Przepis na brukselkę z patelni krok po kroku

Brukselkę obierz z wierzchnich liści i umyj.

Każdą kapustkę pokrój na ćwiartki.

Na patelni podgrzej olej i podsmaż przez chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na rozgrzany tłuszcz wrzuć brukselkę, dodaj sól i zioła prowansalskie do smaku.

Smaż około 5 minut na dużym ogniu.

Podawaj samą lub jako dodatek do dania głównego.

Jak oceniasz przepis na brukselkę z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat brukselki z patelni

Przedstawiamy szybki przepis na brukselkę z patelni.

Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, na 99% padłaby odpowiedź -brukselka. Mało kto przyzna, że brukselka jest dobra w smaku. Choć te małe kapustki wzbudzają bardzo wiele emocji, to jest to bardzo zdrowe warzywo.

Brukselka wygląda jak malutka kapusta biała i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Jej pełna nazwa brzmi kapusta brukselska, a wynika to z tego, że pochodzi z Belgii. To warzywo pomimo niewielkich rozmiarów ma w sobie wielki zasób wartości odżywczych. Wystarczy zjeść zaledwie 6 ugotowanych brukselek by dostarczyć do organizmu 62 mg witaminy C, 140 µg witaminy K czy 389 mg potasu i tylko 40 kcal. Warzywo to jest szczególnie doceniane przez zawartość sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, który może chronić przed m.in. nowotworami piersi, prostaty czy płuc. Zawiera również najwięcej białka roślinnego w porównaniu do innych roślin kapustnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brukselkę na patelni, to wystarczy umytą pokroić w ćwiartki, na patelni podgrzać olej z czosnkiem. Następnie dodać brukselkę i przyprawy. Wszystko razem smażyć, aż brukselka lekko zbrązowieje. Smażona brukselka delikatnie zmięknie. Gotową podawaj jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Jeśli chcesz, możesz również przyrządzić brukselkę na maśle.

Choć może dodatek oleju nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń, to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie. Dlatego tak ważne jest by 25-30% codziennej diety stanowiły właśnie tłuszcze. Lepsze wchłanianie witamin powoduje, że nasz organizm jest lepiej odżywiony. A co za tym idzie, jest bardziej odporny na różnego rodzaju choroby. Dodatkowo obecność tłuszczu znacznie poprawia walory smakowe np. warzyw, przez co może to być dobre rozwiązanie, jeśli ktoś z Waszych bliskich nie lubi ich jeść.

Nawet bardzo prosty przepis wystarczy, żeby dostarczyć do organizmu wszystkiego co potrzebuje. A jeśli jest to szybka i pyszna potrawa, to nie może być już nic lepszego. I takim właśnie dodatkiem jest brukselka z patelni.

Alergeny w brukselce z patelni

Lista alergenów dla brukselki z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na brukselkę z patelni

Wartości odżywcze brukselki z patelni

na 100g gotowej potrawy

Choć może dodatek oleju nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń, to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
91.51
228.77
Białko (g)
3.19
7.97
Fenyloalanina (mg)
0.09
0.24

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
8.45
21.13
Węglowodany przyswajalne (g)
4.87
12.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.58
8.96
Sacharoza (cukier) (g)
0.43
1.08
Glukoza (g)
0.76
1.91
Fruktoza (g)
0.88
2.19
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.94
14.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.52
1.30
Tłuszcze nienasycone (g)
5.42
13.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.75
9.39
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
4.17
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
23.58
58.96
Potas (mg)
366.98
917.45
Wapń (mg)
39.62
99.06
Żelazo (mg)
1.32
3.30
Szacunkowy indeks glikemiczny brukselki z patelni 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brukselki z patelni

Koszt składników
14.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
14.00