Przepis na brukselkę z bułką tartą krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, cukier
To będzie niezbędne
garnek, patelnia mała

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej sól i cukier.

Brukselkę obierz z wierzchnich liści i dokładnie umyj.

Wrzuć kapustki do wrzątku i gotuj przez około 7-9 minut.

Na patelni rozpuść masło.

Wsyp bułkę tartą i smaż, aż się ze złoci.

Brukselkę odcedź z wody, przełóż na talerz i polej bułką z masłem.

Podawaj np. z ziemniakami i jajkiem sadzonym.

Brukselka z bułką tartą na białym talerzu
Brukselka z bułką tartą
Koszt przygotowania dania
6.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
149 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Brukselka z bułką tartą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o brukselce z bułką tartą

Przedstawiamy szybki przepis na brukselkę z bułką tartą.

Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia jakiego warzywa nie lubi, na 99% padłaby odpowiedź -brukselka. Mało kto przyzna, że brukselka jest dobra. Choć te małe kapustki wzbudzają bardzo wiele emocji to są również bardzo niedoceniane.

Brukselka wygląda jak malutka kapusta biała i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Jej pełna nazwa brzmi kapusta brukselska, a wynika to z tego, że pochodzi z Belgii. To warzywo pomimo niewielkich rozmiarów ma w sobie wielki zasób wartości odżywczych. Wystarczy zjeść zaledwie 6 ugotowanych brukselek by dostarczyć do organizmu 62 mg witaminy C, 140 µg witaminy K czy 389 mg potasu i tylko 40 kcal. Warzywo to jest szczególnie doceniane przez zawartość sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, który może chronić przed m. in. nowotworami piersi, prostaty czy płuc. Zawiera również najwięcej białka roślinnego w porównaniu do innych roślin kapustnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brukselkę z bułką tartą, to wystarczy ugotować ją w osolonej wodzie z cukrem, a następnie odcedzoną polać masłem z bułką. Tak przygotowana brukselka to świetny pomysł na dodatek do obiadu składającego się np. z ziemniaków i sadzonego jajka. Taki posiłek to pyszna i szybka alternatywa dla mięsnych obiadów.

Choć może dodatek bułki tartej podsmażonej na maśle nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie. Dlatego tak ważne jest by 25-30% codziennej diety stanowiły właśnie tłuszcze. Lepsze wchłanianie witamin powoduje, że nasz organizm jest lepiej odżywiony. A co za tym idzie, jest bardziej odporny na różnego rodzaju choroby.

Dodatkowo obecność masła znacznie poprawia walory smakowe np. warzyw, przez co może to być dobre rozwiązanie jeśli ktoś z Waszych bliskich nie lubi ich jeść.

Nawet bardzo prosty przepis wystarczy, żeby dostarczyć do organizmu wszystkiego co potrzebuje.

Wartości odżywcze brukselki z bułką tartą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
71.40 kcal
149.95 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Węglowodany w brukselce z bułką tartą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
9.80 g
20.58 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
6.20 g
13.03 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
3.17 g
6.65 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
2.07 g
4.34 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na brukselkę z bułką tartą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Ryboflawina
0.09 mg
0.18 mg
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na brukselkę z bułką tartą

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
300.24 mg
630.51 mg
Potas
368.37 mg
773.58 mg
Wapń
41.08 mg
86.28 mg
Magnez
21.88 mg
45.94 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
1.34 mg
2.81 mg
Cynk
0.40 mg
0.85 mg
Miedź
0.07 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny brukselki z bułką tartą 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brukselce z bułką tartą

Lista alergenów dla brukselki z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Cena przygotowania brukselki z bułką tartą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Bułka tarta
1 g
1,5 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Liczba porcji:
Koszt składników
18.30
Jak oceniasz przepis na brukselkę z bułką tartą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób