Brukselka z bułką tartą

Opublikowano: 22.12.2021 r., 2:47 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brukselka z bułką tartą na białym talerzu
Brukselka z bułką tartą
Brukselka z bułką tartą to świetny pomysł na dodatek do obiadu składającego się np. z ziemniaków i sadzonego jajka. Taki posiłek to pyszna i szybka alternatywa dla mięsnych obiadów.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 7 min
149 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Brukselka (400 g)
  • Sól 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Cukier 1 łyżeczka (5 g)
  • Masło 1 łyżka (15 g)
  • Bułka tarta 1,5 łyżki (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia mała

Przepis na brukselkę z bułką tartą krok po kroku

W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej sól i cukier.

Brukselkę obierz z wierzchnich liści i dokładnie umyj.

Wrzuć kapustki do wrzątku i gotuj przez około 7-9 minut.

Na patelni rozpuść masło.

Wsyp bułkę tartą i smaż, aż się ze złoci.

Brukselkę odcedź z wody, przełóż na talerz i polej bułką z masłem.

Podawaj np. z ziemniakami i jajkiem sadzonym.

Jak oceniasz przepis na brukselkę z bułką tartą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat brukselki z bułką tartą

Przedstawiamy szybki przepis na brukselkę z bułką tartą.

Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia jakiego warzywa nie lubi, na 99% padłaby odpowiedź -brukselka. Mało kto przyzna, że brukselka jest dobra. Choć te małe kapustki wzbudzają bardzo wiele emocji to są również bardzo niedoceniane.

Brukselka wygląda jak malutka kapusta biała i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Jej pełna nazwa brzmi kapusta brukselska, a wynika to z tego, że pochodzi z Belgii. To warzywo pomimo niewielkich rozmiarów ma w sobie wielki zasób wartości odżywczych. Wystarczy zjeść zaledwie 6 ugotowanych brukselek by dostarczyć do organizmu 62 mg witaminy C, 140 µg witaminy K czy 389 mg potasu i tylko 40 kcal. Warzywo to jest szczególnie doceniane przez zawartość sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, który może chronić przed m. in. nowotworami piersi, prostaty czy płuc. Zawiera również najwięcej białka roślinnego w porównaniu do innych roślin kapustnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brukselkę z bułką tartą, to wystarczy ugotować ją w osolonej wodzie z cukrem, a następnie odcedzoną polać masłem z bułką. Tak przygotowana brukselka to świetny pomysł na dodatek do obiadu składającego się np. z ziemniaków i sadzonego jajka. Taki posiłek to pyszna i szybka alternatywa dla mięsnych obiadów.

Choć może dodatek bułki tartej podsmażonej na maśle nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie. Dlatego tak ważne jest by 25-30% codziennej diety stanowiły właśnie tłuszcze. Lepsze wchłanianie witamin powoduje, że nasz organizm jest lepiej odżywiony. A co za tym idzie, jest bardziej odporny na różnego rodzaju choroby.

Dodatkowo obecność masła znacznie poprawia walory smakowe np. warzyw, przez co może to być dobre rozwiązanie jeśli ktoś z Waszych bliskich nie lubi ich jeść.

Nawet bardzo prosty przepis wystarczy, żeby dostarczyć do organizmu wszystkiego co potrzebuje.

Alergeny w brukselce z bułką tartą

Lista alergenów dla brukselki z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze brukselki z bułką tartą

na 100g gotowej potrawy

Wystarczy zjeść zaledwie 6 ugotowanych brukselek by dostarczyć do organizmu 62 mg witaminy C, 140 µg witaminy K czy 389 mg potasu i tylko 40 kcal. Warzywo to jest szczególnie doceniane przez zawartość sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, który może chronić przed nowotworami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
71.40
149.95
Białko (g)
3.25
6.83
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.20

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
9.80
20.58
Węglowodany przyswajalne (g)
6.20
13.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.60
7.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
3.17
6.65
Tłuszcze nasycone (g)
2.07
4.34
Tłuszcze nienasycone (g)
1.10
2.31
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.85
1.78
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.25
0.53
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.61
15.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina A (µg (mcg))
60.05
126.10
Witamina B6 (mg)
0.21
0.44
Witamina B12 (µg (mcg))
0.01
0.01
Witamina C (mg)
80.19
168.40
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.91
1.92
Retinol (µg (mcg))
23.74
49.85
Tiamina (mg)
0.13
0.28
Ryboflawina (mg)
0.09
0.18
Niacyna (mg)
0.72
1.52
Foliany (µg (mcg))
57.91
121.60
Beta karoten (µg (mcg))
430.12
903.25

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
300.24
630.51
Potas (mg)
368.37
773.58
Wapń (mg)
41.08
86.28
Fosfor (mg)
66.33
139.30
Magnez (mg)
21.88
45.94
Żelazo (mg)
1.34
2.81
Cynk (mg)
0.40
0.85
Miedź (mg)
0.07
0.14
Mangan (mg)
0.32
0.68
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brukselki z bułką tartą 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brukselki z bułką tartą

Koszt składników
18.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
400 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.60
Za 400 g
Sól
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Cukier
5 g
1 łyżeczka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Masło
15 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 15 g
Bułka tarta
1 g
1,5 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 1 g
Koszt składników
18.30