Brukselka z bułką tartą
- Brukselka (400 g)
- Sól - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Cukier - 1 łyżeczka (5 g)
- Masło - 1 łyżka (15 g)
- Bułka tarta - 1,5 łyżki (1 g)
Przepis na brukselkę z bułką tartą krok po kroku
W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej sól i cukier.
Brukselkę obierz z wierzchnich liści i dokładnie umyj.
Wrzuć kapustki do wrzątku i gotuj przez około 7-9 minut.
Na patelni rozpuść masło.
Wsyp bułkę tartą i smaż, aż się ze złoci.
Brukselkę odcedź z wody, przełóż na talerz i polej bułką z masłem.
Podawaj np. z ziemniakami i jajkiem sadzonym.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat brukselki z bułką tartą
Przedstawiamy szybki przepis na brukselkę z bułką tartą.
Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia jakiego warzywa nie lubi, na 99% padłaby odpowiedź -brukselka. Mało kto przyzna, że brukselka jest dobra. Choć te małe kapustki wzbudzają bardzo wiele emocji to są również bardzo niedoceniane.
Brukselka wygląda jak malutka kapusta biała i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Jej pełna nazwa brzmi kapusta brukselska, a wynika to z tego, że pochodzi z Belgii. To warzywo pomimo niewielkich rozmiarów ma w sobie wielki zasób wartości odżywczych. Wystarczy zjeść zaledwie 6 ugotowanych brukselek by dostarczyć do organizmu 62 mg witaminy C, 140 µg witaminy K czy 389 mg potasu i tylko 40 kcal. Warzywo to jest szczególnie doceniane przez zawartość sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, który może chronić przed m. in. nowotworami piersi, prostaty czy płuc. Zawiera również najwięcej białka roślinnego w porównaniu do innych roślin kapustnych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brukselkę z bułką tartą, to wystarczy ugotować ją w osolonej wodzie z cukrem, a następnie odcedzoną polać masłem z bułką. Tak przygotowana brukselka to świetny pomysł na dodatek do obiadu składającego się np. z ziemniaków i sadzonego jajka. Taki posiłek to pyszna i szybka alternatywa dla mięsnych obiadów.
Choć może dodatek bułki tartej podsmażonej na maśle nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie. Dlatego tak ważne jest by 25-30% codziennej diety stanowiły właśnie tłuszcze. Lepsze wchłanianie witamin powoduje, że nasz organizm jest lepiej odżywiony. A co za tym idzie, jest bardziej odporny na różnego rodzaju choroby.
Dodatkowo obecność masła znacznie poprawia walory smakowe np. warzyw, przez co może to być dobre rozwiązanie jeśli ktoś z Waszych bliskich nie lubi ich jeść.
Nawet bardzo prosty przepis wystarczy, żeby dostarczyć do organizmu wszystkiego co potrzebuje.
Alergeny w brukselce z bułką tartą
Lista alergenów dla brukselki z bułką tartą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
Wartości odżywcze brukselki z bułką tartą
Wystarczy zjeść zaledwie 6 ugotowanych brukselek by dostarczyć do organizmu 62 mg witaminy C, 140 µg witaminy K czy 389 mg potasu i tylko 40 kcal. Warzywo to jest szczególnie doceniane przez zawartość sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, który może chronić przed nowotworami.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Witaminy
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.