Brukselka z boczkiem

Opublikowano: 30.11.2021 r., 15:08 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brukselka z boczkiem w garnku
Brukselka z boczkiem
Brukselka z boczkiem to wspaniały pomysł na dodatek do głównych dań. Jest bardzo chrupiąca, smaczna i ma niezwykle fantastyczny smak. Sprawdzi się na co dzień.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Gotowanie na parze 10 min
339 kcal
Kcal w porcji
228 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Brukselka (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (30 ml)
  • Syrop klonowy - 1 łyżka (25 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie do gotowania na parze

Przepis na brukselkę z boczkiem krok po kroku

Brukselkę dokładnie wyczyść i obierz pierwsze liście. Każdą brukselkę przekrój nożem na czubku w kształcie litery x.

W dużym garnku zagotuj 1 l wody. Włóż na wierzch naczynie do parowania i przełóż do niego brukselki.

Brukselki gotuj przez 10 minut.

Na rozgrzanej patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek, gdy tłuszcz się z niego wytopi, dodaj brukselki. Smaż przez 6 minut.

W miseczce zmieszaj sos sojowy i syrop klonowy. Sos wlej do brukselek, gotuj kolejne 3 minuty.

Jak oceniasz przepis na brukselkę z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,2% osób

Więcej informacji na temat brukselki z boczkiem

Brukselka z boczkiem to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają ciekawe pomysły na zdrowe dania. Brukselka z dodatkiem boczku, otoczona pysznym lekko słodkawym sosem, staje się niezwykle aromatyczna, tak że ciężko jest przejść obok niej obojętnie. To świetny patent na przemycenie tego warzywa do swojej diety w sposób łatwy i naprawdę smaczny.

Przepis na brukselkę z boczkiem jest naprawdę łatwy i pozwala na przygotowanie dania niezwykle prostego, a przy okazji smacznego i zdrowego. Choć dodaje się do niego boczku, to ze względu na spory udział brukselki nie trzeba się tym nadmiernie martwić. Brukselka jest warzywem o wysokim potencjale antyoksydacyjnym, więc wspaniale sprawdzi się właśnie jako dodatek do przetworzonego czerwonego mięsa. Tak jak inne warzywa kapustne zawiera w sobie sulforafan, potężny antyoksydant, który chroni przed nowotworami, a także zmniejsza niekorzystne działanie czynników zewnętrznych. Pozwala również redukować stan zapalny w całym organizmie. Jednak ta mała kapustka nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Razem ze szpinakiem raczej zajmuje pierwsze miejsca na listach najmniej lubianych warzyw. Warto to zmienić, a z pomocą może przyjść właśnie ten przepis. Gdyż została ona w nim połączona z innymi składnikami, tak, że tworzy naprawdę wspaniałą opcję. Brukselka obfituje w kwas foliowy, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy, ale również immunologiczny. To również naprawdę dobre źródło wapnia, który będzie istotny w zachowaniu zdrowego układu kostnego. Oprócz tego dostarcza także witaminę K, która dba o regulację procesów krzepnięcia. Brukselka jest również wspaniałym źródłem witaminy C, która niszczy wolne rodniki, a także chroni przed przedwczesnym starzeniem organizmu. Wspaniale sprawdzi się na obiad, ale również na kolację.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brukselkę z boczkiem, to ten prosty przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Powstaje z niego naprawdę dobra potrawa. Boczek wędzony w parze z brukselką tworzą razem niezwykle smakowite połączenie, które wzmocnione jest również przez dodatek ciekawego sosu. To pomysł na naprawdę wspaniałe danie, w którym główną rolę gra dobra, gotowana brukselka. Choć całość jest szybka, to jednak smakuje wybornie.

Alergeny w brukselce z boczkiem

Lista alergenów dla brukselki z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze brukselki z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, jednak ze względu na dodatek przetworzonego czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(228g)
Energia (kcal)
148.99
339.69
Białko (g)
10.22
23.31

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(228g)
Węglowodany (g)
10.29
23.46
Węglowodany przyswajalne (g)
7.73
17.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.56
5.83

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(228g)
Tłuszcz (g)
7.95
18.13
Tłuszcze nasycone (g)
3.06
6.97
Tłuszcze nienasycone (g)
4.89
11.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.43
7.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
3.33
Cholesterol (mg)
21.76
49.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(228g)
Witamina A (µg (mcg))
27.47
62.64
Witamina B6 (mg)
0.27
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.55
Witamina C (mg)
56.04
127.78
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.20
Witamina E (mg)
0.67
1.53
Retinol (µg (mcg))
2.42
5.51
Tiamina (mg)
0.22
0.50
Ryboflawina (mg)
0.19
0.44
Niacyna (mg)
2.94
6.71
Foliany (µg (mcg))
41.14
93.81
Beta karoten (µg (mcg))
296.70
676.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(228g)
Sód (mg)
749.43
1708.70
Potas (mg)
406.48
926.78
Wapń (mg)
37.89
86.39
Fosfor (mg)
141.82
323.36
Magnez (mg)
28.01
63.87
Żelazo (mg)
1.23
2.81
Cynk (mg)
1.09
2.48
Miedź (mg)
0.07
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny brukselki z boczkiem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brukselki z boczkiem

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
300 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Sos sojowy
30 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Syrop klonowy
25 g
1 łyżka
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.30
Za 25 g
Koszt składników
41.50