Przepis na brukselkę po tajsku krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek, cukier, sok z limonki, zioła tajskie
To będzie niezbędne
patelnia duża

Z brukselki oberwij zwiędnięte liście. Przekrój każdą na pół.

W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, łyżkę soku z limonki, mleko kokosowe i łyżkę cukru trzcinowego.

Na patelni podgrzej olej. Dodaj łyżkę cukru i brukselkę. Smaż około 2 minuty, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę 2 ząbki czosnku.

Na patelnię z brukselką wlej przygotowany sos i podsmażaj jeszcze przez dwie minuty.

Przed podaniem posyp przyprawą tajską.

Brukselka po tajsku w brązowej miseczce
Brukselka po tajsku
Koszt przygotowania dania
9.34 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
221 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
50

Brukselka po tajsku - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o brukselce po tajsku

Przedstawiamy szybki przepis na brukselkę po tajsku.

Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, na 99% padłaby odpowiedź -brukselka. Mało kto przyzna, że brukselka jest dobra w smaku. Choć te małe kapustki wzbudzają bardzo wiele emocji, to jest to bardzo zdrowe warzywo.

Brukselka wygląda jak malutka kapusta biała i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Jej pełna nazwa brzmi kapusta brukselska, a wynika to z tego, że pochodzi z Belgii. To warzywo pomimo niewielkich rozmiarów ma w sobie wielki zasób wartości odżywczych. Wystarczy zjeść zaledwie 6 ugotowanych brukselek by dostarczyć do organizmu 62 mg witaminy C, 140 µg witaminy K czy 389 mg potasu i tylko 40 kcal. Warzywo to jest szczególnie doceniane przez zawartość sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, który może chronić przed m.in. nowotworami piersi, prostaty czy płuc. Zawiera również najwięcej białka roślinnego w porównaniu do innych roślin kapustnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brukselkę po tajsku, to już przedstawiam nasz sprawdzony przepis. Na początku podsmaż brukselkę z cukrem, dodając po dwóch minutach czosnek. W miseczce przygotuj sos na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, soku z limonki i cukru z mlekiem kokosowym. Takim sosem zalej zawartość patelni i smaż jeszcze chwilę. Tak przygotowana brukselka będzie idealna do obiadu.

Choć może dodatek oleju nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń, to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie. Dlatego tak ważne jest by 25-30% codziennej diety stanowiły właśnie tłuszcze. Lepsze wchłanianie witamin powoduje, że nasz organizm jest lepiej odżywiony. A co za tym idzie, jest bardziej odporny na różnego rodzaju choroby. Dodatkowo obecność tłuszczu znacznie poprawia walory smakowe np. warzyw, przez co może to być dobre rozwiązanie, jeśli ktoś z Waszych bliskich nie lubi ich jeść.

Nawet bardzo prosty przepis wystarczy, żeby dostarczyć do organizmu wszystkiego co potrzebuje. A jeśli jest to szybka i pyszna potrawa, to nie może być już nic lepszego. I takim właśnie dodatkiem jest brukselka po tajsku, która jest naprawdę bardzo smaczna.

Wartości odżywcze brukselki po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
82.12 kcal
221.73 kcal
Białko
3.22 g
8.69 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w brukselce po tajsku

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
11.20 g
30.23 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
8.01 g
21.62 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
3.65 g
9.86 g
Brak danych dla: cukier trzcinowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
0.42 g
1.13 g
Brak danych dla: cukier trzcinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na brukselkę po tajsku

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
294.64 mg
795.54 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
350.98 mg
947.66 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
45.65 mg
123.26 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.26 mg
3.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brukselki po tajsku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w brukselce po tajsku

Lista alergenów dla brukselki po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Cena przygotowania brukselki po tajsku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier trzcinowy
20 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Sok z limonki
15 ml
1,5 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
20 ml
2 łyżki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na brukselkę po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób