Brukselka po tajsku

Opublikowano: 23.12.2021 r., 13:39 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brukselka po tajsku, brązowa miska
Brukselka po tajsku
Nawet bardzo prosty przepis wystarczy, żeby dostarczyć do organizmu wszystkiego co potrzebuje. I takim właśnie dodatkiem jest brukselka po tajsku.
Przygotowanie 10 min
Smażenie 10 min
221 kcal
Kcal w porcji
270 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Brukselka (500 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Cukier trzcinowy - 2 łyżki (20 g)
  • Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
  • Sok z limonki - 1,5 łyżka (15 ml)
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sos sojowy, ocet ryżowy, czosnek, cukier, sok z limonki, zioła tajskie
Sprzęt kuchenny
patelnia duża

Przepis na brukselkę po tajsku krok po kroku

Z brukselki oberwij zwiędnięte liście. Przekrój każdą na pół.

W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, łyżkę soku z limonki, mleko kokosowe i łyżkę cukru trzcinowego.

Na patelni podgrzej olej. Dodaj łyżkę cukru i brukselkę. Smaż około 2 minuty, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę 2 ząbki czosnku.

Na patelnię z brukselką wlej przygotowany sos i podsmażaj jeszcze przez dwie minuty.

Przed podaniem posyp przyprawą tajską.

Jak oceniasz przepis na brukselkę po tajsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat brukselki po tajsku

Przedstawiamy szybki przepis na brukselkę po tajsku.

Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, na 99% padłaby odpowiedź -brukselka. Mało kto przyzna, że brukselka jest dobra w smaku. Choć te małe kapustki wzbudzają bardzo wiele emocji, to jest to bardzo zdrowe warzywo.

Brukselka wygląda jak malutka kapusta biała i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Jej pełna nazwa brzmi kapusta brukselska, a wynika to z tego, że pochodzi z Belgii. To warzywo pomimo niewielkich rozmiarów ma w sobie wielki zasób wartości odżywczych. Wystarczy zjeść zaledwie 6 ugotowanych brukselek by dostarczyć do organizmu 62 mg witaminy C, 140 µg witaminy K czy 389 mg potasu i tylko 40 kcal. Warzywo to jest szczególnie doceniane przez zawartość sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, który może chronić przed m.in. nowotworami piersi, prostaty czy płuc. Zawiera również najwięcej białka roślinnego w porównaniu do innych roślin kapustnych.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brukselkę po tajsku, to już przedstawiam nasz sprawdzony przepis. Na początku podsmaż brukselkę z cukrem, dodając po dwóch minutach czosnek. W miseczce przygotuj sos na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, soku z limonki i cukru z mlekiem kokosowym. Takim sosem zalej zawartość patelni i smaż jeszcze chwilę. Tak przygotowana brukselka będzie idealna do obiadu.

Choć może dodatek oleju nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń, to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie. Dlatego tak ważne jest by 25-30% codziennej diety stanowiły właśnie tłuszcze. Lepsze wchłanianie witamin powoduje, że nasz organizm jest lepiej odżywiony. A co za tym idzie, jest bardziej odporny na różnego rodzaju choroby. Dodatkowo obecność tłuszczu znacznie poprawia walory smakowe np. warzyw, przez co może to być dobre rozwiązanie, jeśli ktoś z Waszych bliskich nie lubi ich jeść.

Nawet bardzo prosty przepis wystarczy, żeby dostarczyć do organizmu wszystkiego co potrzebuje. A jeśli jest to szybka i pyszna potrawa, to nie może być już nic lepszego. I takim właśnie dodatkiem jest brukselka po tajsku, która jest naprawdę bardzo smaczna.

Alergeny w brukselce po tajsku

Lista alergenów dla brukselki po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

Wartości odżywcze brukselki po tajsku

na 100g gotowej potrawy

Choć może dodatek oleju nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń, to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kcal)
82.12
221.73
Białko (g)
3.22
8.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany (g)
11.20
30.23
Węglowodany przyswajalne (g)
8.01
21.62
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.19
8.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz (g)
3.65
9.86
Tłuszcze nasycone (g)
0.42
1.13
Tłuszcze nienasycone (g)
3.23
8.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.20
5.95
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.03
2.78
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A (µg (mcg))
33.54
90.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
70.99
191.68
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.09
Witamina E (mg)
0.73
1.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.08
5.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.74
1.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.39
138.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
372.64
1006.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód (mg)
294.64
795.54
Potas (mg)
350.98
947.66
Wapń (mg)
45.65
123.26
Fosfor (mg)
65.74
177.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.17
62.57
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
3.41
Cynk (mg)
0.39
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brukselki po tajsku 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brukselki po tajsku

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brukselka
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Cukier trzcinowy
20 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Sos sojowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Sok z limonki
15 ml
1,5 łyżka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
20 ml
2 łyżki
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.18
Za 20 ml
Koszt składników
42.00