Brukselka po tajsku
- Brukselka (500 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Cukier trzcinowy - 2 łyżki (20 g)
- Sos sojowy - 3 łyżki (30 ml)
- Sok z limonki - 1,5 łyżka (15 ml)
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na brukselkę po tajsku krok po kroku
Z brukselki oberwij zwiędnięte liście. Przekrój każdą na pół.
W miseczce wymieszaj 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu ryżowego, łyżkę soku z limonki, mleko kokosowe i łyżkę cukru trzcinowego.
Na patelni podgrzej olej. Dodaj łyżkę cukru i brukselkę. Smaż około 2 minuty, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę 2 ząbki czosnku.
Na patelnię z brukselką wlej przygotowany sos i podsmażaj jeszcze przez dwie minuty.
Przed podaniem posyp przyprawą tajską.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat brukselki po tajsku
Przedstawiamy szybki przepis na brukselkę po tajsku.
Gdyby zapytać przypadkowego przechodnia, jakiego warzywa nie lubi, na 99% padłaby odpowiedź -brukselka. Mało kto przyzna, że brukselka jest dobra w smaku. Choć te małe kapustki wzbudzają bardzo wiele emocji, to jest to bardzo zdrowe warzywo.
Brukselka wygląda jak malutka kapusta biała i powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Jej pełna nazwa brzmi kapusta brukselska, a wynika to z tego, że pochodzi z Belgii. To warzywo pomimo niewielkich rozmiarów ma w sobie wielki zasób wartości odżywczych. Wystarczy zjeść zaledwie 6 ugotowanych brukselek by dostarczyć do organizmu 62 mg witaminy C, 140 µg witaminy K czy 389 mg potasu i tylko 40 kcal. Warzywo to jest szczególnie doceniane przez zawartość sulforafanu- silnego przeciwutleniacza, który może chronić przed m.in. nowotworami piersi, prostaty czy płuc. Zawiera również najwięcej białka roślinnego w porównaniu do innych roślin kapustnych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brukselkę po tajsku, to już przedstawiam nasz sprawdzony przepis. Na początku podsmaż brukselkę z cukrem, dodając po dwóch minutach czosnek. W miseczce przygotuj sos na bazie sosu sojowego, octu ryżowego, soku z limonki i cukru z mlekiem kokosowym. Takim sosem zalej zawartość patelni i smaż jeszcze chwilę. Tak przygotowana brukselka będzie idealna do obiadu.
Choć może dodatek oleju nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń, to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie. Dlatego tak ważne jest by 25-30% codziennej diety stanowiły właśnie tłuszcze. Lepsze wchłanianie witamin powoduje, że nasz organizm jest lepiej odżywiony. A co za tym idzie, jest bardziej odporny na różnego rodzaju choroby. Dodatkowo obecność tłuszczu znacznie poprawia walory smakowe np. warzyw, przez co może to być dobre rozwiązanie, jeśli ktoś z Waszych bliskich nie lubi ich jeść.
Nawet bardzo prosty przepis wystarczy, żeby dostarczyć do organizmu wszystkiego co potrzebuje. A jeśli jest to szybka i pyszna potrawa, to nie może być już nic lepszego. I takim właśnie dodatkiem jest brukselka po tajsku, która jest naprawdę bardzo smaczna.
Alergeny w brukselce po tajsku
Lista alergenów dla brukselki po tajsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
- sos sojowy
Wartości odżywcze brukselki po tajsku
Choć może dodatek oleju nie wzbudza bardzo dietetycznych skojarzeń, to dodatek tłuszczu do warzyw jest niezwykle ważny. Witaminy A, D, E i K są to witaminy rozpuszczalne w tłuszczach. I tylko dodatek tłuszczu zapewnia odpowiednie wchłonięcie się tych witamin w organizmie.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.