Brownie z nutelli
- Masło (72 g)
- Cukier (100 g)
- Jajko (2 szt.)
- Krem czekoladowy typu nutella (370 g)
- Mąka pszenna typ 500 (94 g)
Przepis na brownie z nutelli krok po kroku
Masło ubij na wysokich obrotach w dużej misce na gładką i kremową konsystencję, przez około 1 minutę
Dodaj cukier i ubijaj na wysokich obrotach przez 1-2 minuty, aż do uzyskania puszystego kremu.
Do miski dodaj jajka i ekstrakt waniliowy.
Ubijaj na średnich obrotach, aż składniki połączą się, następnie dodaj szklankę Nutelli i szczyptę soli.
Do miski dodaj mąkę, mieszając aż do połączenia wszystkich składników
Ciasto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wylej pozostałą część Nutelli i zamieszaj, by połączyła się z resztą ciasta.
Ciasto piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat brownie z nutelli
Brownie z nutelli to wspaniała opcja na pyszny deser, który zajmuje bardzo mało czasu. Do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, dzięki czemu ciasto jest proste, a przy okazji tanie. Na pewno ten wypiek przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości, gdyż słodkiego smaku w nim nie brakuje.
Przepis na brownie z nutelli będzie idealnym pomysłem na szybki i prosty deser, który umili popołudniową kawę. Jego bazą jest czekoladowy krem, przez wiele osób po prostu uwielbiany. Choć nie należy on do najbardziej dietetycznych produktów, to jednak wplecenie jego obecności do diety, raz na jakiś czas, wcale nie zadziała negatywnie na sylwetkę. Dlatego wcale nie trzeba się go obawiać. Dodatek nutelli w tym cieście naprawdę wiele zmienia, to właśnie dzięki niej ciasto jest tak delikatne, wspaniałe i niezwykle aromatyczne.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie z nutelli, by było naprawdę smaczne, to ten przepis sprawdzi się idealnie. W przypadku tego ciasta nie trzeba obawiać się tego, że nie wyrośnie czy, że będzie zbyt niskie. Brownie z natury jest wypiekiem bardzo małym, a przy okazji niezwykle wilgotnym. To sprawia, że jest tak charakterystyczne. Dodatkowo, do jego przygotowania używa się tylko kilku składników, wszystkie są dostępne w sklepach, nawet najmniejszych. Większość na pewno znajdzie się w domowej spiżarni. Dzięki temu ciasto sprawdzi się nawet w sytuacji awaryjnej. Głównym składnikiem, obok kremu czekoladowego, jest mąką. Najlepiej w tym wypadku sprawdza się pszenna o niskim typie. Idealnym wyborem będzie typ 450 i 500.
To brownie to wspaniały pomysł na pyszne ciasto czekoladowe. Ma wspaniałą konsystencję i naprawdę pyszny smak. Jest nieco kleiste i zbite, jednak to właśnie główny powód, dla którego brownie jest uwielbiane. Wspaniale sprawdza się na imprezę, gdyż można pokroić je na kwadratowe kawałki i podawać na małych serwetkach, dzięki czemu tworzy wspaniałą przekąskę. Na pewno będzie też dobrym wyborem dla dzieci, które pokochają je za intensywny czekoladowy smak. Ten sprawdzony przepis będzie idealnym wyborem dla miłośników czekolady.
Alergeny w brownie z nutelli
Lista alergenów dla brownie z nutelli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- krem czekoladowy typu nutella
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- krem czekoladowy typu nutella
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze brownie z nutelli
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(74g)
Węglowodany
(74g)
Tłuszcze
(74g)
Witaminy
(74g)
Składniki mineralne
(74g)
-
masło,
cukier,
jajka,
nutella,
mąka pszenna,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.