Brownie z masłem orzechowym
- Masło (150 g)
- Czekolada gorzka (200 g)
- Cukier puder (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 550 (150 g)
- Proszek do pieczenia (1 g)
- Kakao 16% (proszek) (45 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) (100 g)
- Orzechy laskowe (55 g)
Przepis na brownie z masłem orzechowym krok po kroku
Rozpuść czekoladę (150g) z masłem na małym ogniu, ciągle mieszaj, aby nie dopuścić do wrzenia. Zdejmij z palnika i przestudź. Do masy dodaj jajka, cukier puder, mąkę z proszkiem (przesiej) oraz kakao. Zmiksuj aż wszystkie składniki się połączą.
Do gotowej masy dodaj pozostałą czekoladę (50g) posiekaną w drobne kawałki oraz orzechy laskowe bez łupinek i wymieszaj.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia przelej ciasto, wyrównaj, na wierzchu polej masłem orzechowym i rozprowadź je równomiernie na całe ciasto.
Piecz przez około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.
Gotowe ciasto wystudź i pokrój na 10 kawałków.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat brownie z masłem orzechowym
Brownie z masłem orzechowym jest unikalną przekąską pobudzającą pracę mózgu, dlatego będzie idealnym rozwiązaniem na przekąskę w czasie pracy, aby zwiększyć swoją wydajność. Niech nie zwiedzie Ciebie fakt, że ciasto brownie z dodatkiem orzechów nie nadaje się na przekąskę w trakcie odchudzania. Poprzez zawartość kakao oraz orzechów pozytywnie wpłynie na proces redukcji tkanki tłuszczowej (oczywiście w odpowiedniej ilości, ponieważ wciąż będzie bardzo kaloryczne, ale sycące).
Z przygotowanej masy na ciasto możesz przygotować również orzechowe ciasteczka brownie, w tym celu na blaszce uformuj okręgi z ciasta i upiecz je w piekarniku aż do zarumienienia.
Brownie z masłem orzechowym będzie dobrą przekąską w każdej chwili i chęci na słodkie. Jest to ciasto dość ciężkie, dlatego na długo zaspokoi nasze zachcianki na słodycze.
Jest to przekąska, którą przygotowuje się bardzo szybko. Osoba początkująca w kuchni nie będzie miała żadnych problemów, aby przygotować ten przysmak. Dodatkowo większość czasu ciasto spędza w piekarniku, my musimy tylko pokroi i wymieszać składniki, co jest dodatkową zaletą ciasta brownie.
Dodatek masła orzechowego (dobrej jakości) oraz całych orzechów nadaje wielu cennych właściwości brownie z masłem orzechowym. Orzechy laskowe zawierają duże ilości witaminy E, uważanej przez wiele osób za witaminę młodości i płodności. Dodatkowo zawierają znaczne ilości potasu obniżającego ciśnienie tętnicze krwi. Sprawdzają się również bardzo dobrze jako regulator poziomów cholesterolu (obniżają stężenie cholesterolu LDL a podwyższają HDL), przyczyniając się przy tym do zmniejszenia ryzyka rozwoju miażdżycy.
Orzechy wraz z gorzką czekoladą przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, czyli poprawiają pamięć i sprawne myślenie. Zawdzięczamy to obecności magnezu w obu tych produktach spożywczych.
Dlatego jeśli najdzie Cię ochota na słodkie wypróbuj przepisu na brownie z masłem orzechowym. Zaskoczy Cię swoim smakiem, szybkością wykonania oraz właściwościami odżywczymi.
Alergeny w brownie z masłem orzechowym
Lista alergenów dla Brownie z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
- Proszek do pieczenia
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
Wartości odżywcze brownie z masłem orzechowym
Energia i białka
(115g)
Węglowodany
(115g)
Tłuszcze
(115g)
Witaminy
(115g)
Składniki mineralne
(115g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.