Brownie z fasoli Thermomix

Opublikowano: 26.09.2022 r., 22:56 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie z fasoli Thermomix
Brownie z fasoli Thermomix
Brownie z fasoli Thermomix to świetny pomysł na szybkie i smaczne ciasto. Koniecznie poznaj ten prosty przepis.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
369 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Fasola czerwona - z puszki (700 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Miód (100 g)
  • Orzechy laskowe (100 g)
  • Rodzynki (50 g)
  • Soda oczyszczona (15 g)
  • Banan (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, kakao, miód, soda oczyszczona
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, thermomix

Przepis na brownie z fasoli thermomix krok po kroku

Fasolę opłucz na sitku.

Orzechy wsyp do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.

Do naczynia Thermomixa włóż fasolę, kakao, olej, miód, sodę, banana i jajka.

Zmiksuj całość przez 30 sekund / obroty 8, aż powstanie gładka masa.

Do masy dodaj orzechy i rodzynki. Wymieszaj przez 4 sekundy / obroty wsteczne 2.

Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na brownie z fasoli thermomix
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat brownie z fasoli thermomix

Brownie z fasoli Thermomix to świetny pomysł na szybkie i smaczne ciasto. Koniecznie poznaj ten prosty przepis.

Przepis na brownie z fasoli z Thermomixu wykonasz w kilka minut. Z niego powstanie pyszne i naprawdę łatwe w przygotowaniu ciasto.

Na początku fasolę opłucz na sitku. Orzechy wsyp do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia. Do naczynia Thermomixa włóż fasolę, kakao, olej, miód, sodę, banana i jajka. Zmiksuj całość przez 30 sekund / obroty 8, aż powstanie gładka masa. Do masy dodaj orzechy i rodzynki. Wymieszaj przez 4 sekundy / obroty wsteczne 2. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut w 180 st. C.

Jeśli wiesz już, jak zrobić brownie z fasoli w Thermomixie to sam przekonaj się, że oprócz tego, że jest smaczne, to ma również wiele wartości odżywczych.

Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w kakao, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca.

Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga. To naprawdę smaczny pomysł na szybką przekąskę!

Banany to także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.

Alergeny w brownie z fasoli thermomix

Lista alergenów dla brownie z fasoli Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy laskowe

W przepisie na brownie z fasoli Thermomix nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód, soda oczyszczona
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze brownie z fasoli thermomix

na 100g gotowej potrawy

Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
307.60
369.13
Białko (g)
15.30
18.36

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
44.96
53.96
Węglowodany przyswajalne (g)
35.15
42.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
9.81
11.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
9.07
10.89
Tłuszcze nasycone (g)
1.74
2.09
Tłuszcze nienasycone (g)
7.34
8.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.53
6.64
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.81
2.17
Cholesterol (mg)
59.96
71.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
26.12
31.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.27
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.31
3.97
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.39
Witamina E (mg)
1.39
1.67
Brak danych dla: olej rzepakowy, rodzynki.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.79
30.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.37
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.27
0.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.35
1.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
212.34
254.81
Brak danych dla: olej rzepakowy, orzechy laskowe.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.09
3.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
95.01
114.01
Potas (mg)
868.49
1042.19
Wapń (mg)
64.66
77.59
Fosfor (mg)
282.47
338.96
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
99.23
119.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
4.51
5.41
Cynk (mg)
2.00
2.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.60
0.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z fasoli thermomix 85
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z fasoli thermomix

Koszt składników
66.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Fasola czerwona
700 g
z puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.25
Za 700 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Miód
100 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
4.29
Za 100 g
Orzechy laskowe
100 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 100 g
Rodzynki
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Soda oczyszczona
15 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.19
Za 15 g
Banan
120 g
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 120 g
Koszt składników
66.80