Brownie z fasoli Thermomix
- Jajko (4 szt.)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Fasola czerwona - z puszki (700 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Miód (100 g)
- Orzechy laskowe (100 g)
- Rodzynki (50 g)
- Soda oczyszczona (15 g)
- Banan (120 g)
Przepis na brownie z fasoli thermomix krok po kroku
Fasolę opłucz na sitku.
Orzechy wsyp do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia.
Do naczynia Thermomixa włóż fasolę, kakao, olej, miód, sodę, banana i jajka.
Zmiksuj całość przez 30 sekund / obroty 8, aż powstanie gładka masa.
Do masy dodaj orzechy i rodzynki. Wymieszaj przez 4 sekundy / obroty wsteczne 2.
Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz przez 45 minut w 180 st. C.
-
Chlebek ziołowy Thermomix
-
Pizza Thermomix
-
Gofry Thermomix
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Naleśniki Thermomix
-
Placki ziemniaczane Thermomix
-
Kawa mrożona Thermomix
-
Szarlotka Thermomix
-
Sernik Thermomix
-
Chałka Thermomix
-
Malinowa chmurka Thermomix
-
Pierniki z Thermomixu
-
Kopytka z Thermomixu
-
Ciasto na pierogi Thermomix
-
Sernik rosa Thermomix
-
Owsianka Thermomix
-
Piernik Thermomix
-
Przepisy do Thermomixa
Więcej informacji na temat brownie z fasoli thermomix
Brownie z fasoli Thermomix to świetny pomysł na szybkie i smaczne ciasto. Koniecznie poznaj ten prosty przepis.
Przepis na brownie z fasoli z Thermomixu wykonasz w kilka minut. Z niego powstanie pyszne i naprawdę łatwe w przygotowaniu ciasto.
Na początku fasolę opłucz na sitku. Orzechy wsyp do naczynia Thermomixa i rozdrobnij przez 3 sekundy / obroty 5. Przełóż do innego naczynia. Do naczynia Thermomixa włóż fasolę, kakao, olej, miód, sodę, banana i jajka. Zmiksuj całość przez 30 sekund / obroty 8, aż powstanie gładka masa. Do masy dodaj orzechy i rodzynki. Wymieszaj przez 4 sekundy / obroty wsteczne 2. Masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 45 minut w 180 st. C.
Jeśli wiesz już, jak zrobić brownie z fasoli w Thermomixie to sam przekonaj się, że oprócz tego, że jest smaczne, to ma również wiele wartości odżywczych.
Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w kakao, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca.
Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga. To naprawdę smaczny pomysł na szybką przekąskę!
Banany to także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.
Alergeny w brownie z fasoli thermomix
Lista alergenów dla brownie z fasoli Thermomix przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy laskowe
W przepisie na brownie z fasoli Thermomix nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód, soda oczyszczona
Wartości odżywcze brownie z fasoli thermomix
Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.