Brownie z fasoli daktyli i banana

Opublikowano: 07.09.2022 r., 19:34 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bezglutenowe brownie z fasoli
Brownie z fasoli daktyli i banana
Brownie z fasoli, daktyli i banana to banalnie proste ciasto. Wypiek ten jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Blendowanie 45 min
265 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Fasola czerwona - z puszki (500 g)
  • Daktyle suszone (200 g)
  • Banan - 2 sztuki (240 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
  • Miód - 2 łyżki (50 g)
  • Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia, kakao, miód
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blender, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, pojemnik blendera

Przepis na brownie z fasoli daktyli i banana krok po kroku

Fasolę wysyp na sitko i bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą z zalewy.

Daktyle drobno posiekaj. Banany pokrój na kawałki.

W naczyniu blendera umieść fasolę, banany i daktyle. Wlej 3 łyżki wody oraz olej i dokładnie zblenduj.

Dodaj kakao, proszek do pieczenia, jajka oraz miód i ponownie dokładnie zblenduj.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj masłem lub olejem.

Ciasto przelej do formy.

Piecz około 45 minut, do suchego patyczka i zostaw do ostygnięcia.

Gdy ostygnie, schłodź je dodatkowo w lodówce przez 2-3 godziny.

Jak oceniasz przepis na brownie z fasoli daktyli i banana
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,6% osób

Więcej informacji na temat brownie z fasoli daktyli i banana

Brownie z fasoli, daktyli i banana to banalnie proste ciasto. Wypiek ten jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy.

Ten sprawdzony przepis na brownie z fasoli, daktyli i banana wykonasz w kilka minut. Fasolę wysyp na sitko i bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą z zalewy. Daktyle drobno posiekaj. Banany pokrój na kawałki. W naczyniu blendera umieść fasolę, banany i daktyle. Wlej 3 łyżki wody oraz olej i dokładnie zblenduj. Dodaj kakao, proszek do pieczenia, jajka oraz miód i ponownie dokładnie zblenduj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj masłem. Ciasto przelej do formy. Piecz około 45 minut, do suchego patyczka i zostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie, schłodź je dodatkowo w lodówce przez 2-3 godziny. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić brownie z fasoli, daktyli i banana. Takie pyszne ciasto to świetny pomysł na fit, dietetyczny wypiek bez cukru.

Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w kakao, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca.

Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga. To naprawdę smaczny pomysł na szybką przekąskę!

Banany to także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.

Alergeny w brownie z fasoli daktyli i banana

Lista alergenów dla brownie z fasoli daktyli i banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Proszek do pieczenia
    • proszek do pieczenia

W przepisie na brownie z fasoli daktyli i banana nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze brownie z fasoli daktyli i banana

na 100g gotowej potrawy

Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
265.69
265.69
Białko (g)
11.80
11.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
44.32
44.32
Węglowodany przyswajalne (g)
35.90
35.90
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
8.43
8.43

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
6.29
6.29
Tłuszcze nasycone (g)
1.38
1.38
Tłuszcze nienasycone (g)
4.91
4.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.30
3.30
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.61
1.61
Cholesterol (mg)
62.86
62.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
27.59
27.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.15
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.47
3.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.34
0.34
Witamina E (mg)
0.29
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.04
27.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.30
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.13
1.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
167.71
167.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
5.71
5.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
30.56
30.56
Potas (mg)
842.55
842.55
Wapń (mg)
91.35
91.35
Fosfor (mg)
283.32
283.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
78.45
78.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.48
3.48
Cynk (mg)
1.53
1.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.38
0.38
Brak danych dla: daktyle suszone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z fasoli daktyli i banana 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z fasoli daktyli i banana

Koszt składników
58.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Fasola czerwona
500 g
z puszki
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 500 g
Daktyle suszone
200 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 200 g
Banan
240 g
2 sztuki
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 240 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Miód
50 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
2.14
Za 50 g
Proszek do pieczenia
12 g
2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.24
Za 12 g
Koszt składników
58.20