Brownie z fasoli daktyli i banana
- Fasola czerwona - z puszki (500 g)
- Daktyle suszone (200 g)
- Banan - 2 sztuki (240 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Jajko (4 szt.)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek (50 ml)
- Miód - 2 łyżki (50 g)
- Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki (12 g)
Przepis na brownie z fasoli daktyli i banana krok po kroku
Fasolę wysyp na sitko i bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą z zalewy.
Daktyle drobno posiekaj. Banany pokrój na kawałki.
W naczyniu blendera umieść fasolę, banany i daktyle. Wlej 3 łyżki wody oraz olej i dokładnie zblenduj.
Dodaj kakao, proszek do pieczenia, jajka oraz miód i ponownie dokładnie zblenduj.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj masłem lub olejem.
Ciasto przelej do formy.
Piecz około 45 minut, do suchego patyczka i zostaw do ostygnięcia.
Gdy ostygnie, schłodź je dodatkowo w lodówce przez 2-3 godziny.
-
Murzynek
-
Ciasto czekoladowe
-
Ciasto czekoladowe z wiśniami
-
Ciasto czekoladowe z bananami
-
Ciasto czekoladowe z kremem
-
Murzynek z serem
-
Brownie z buraka
-
Murzynek na oleju
-
Ciasto cycki murzynki
-
Murzynek z jabłkami
-
Ciasto czekoladowe z malinami
-
Ciasto czekoladowe z truskawkami
-
Murzynek z powidłami
-
Szybki murzynek
-
Ciasto czekoladowe z mascarpone
-
Ciasto szachownica
-
Szybkie ciasto czekoladowe z dżemem
-
Ciasto czekoladowe z kakao
-
Ciasto murzynek
Więcej informacji na temat brownie z fasoli daktyli i banana
Brownie z fasoli, daktyli i banana to banalnie proste ciasto. Wypiek ten jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy.
Ten sprawdzony przepis na brownie z fasoli, daktyli i banana wykonasz w kilka minut. Fasolę wysyp na sitko i bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą z zalewy. Daktyle drobno posiekaj. Banany pokrój na kawałki. W naczyniu blendera umieść fasolę, banany i daktyle. Wlej 3 łyżki wody oraz olej i dokładnie zblenduj. Dodaj kakao, proszek do pieczenia, jajka oraz miód i ponownie dokładnie zblenduj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dno formy do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a brzegi posmaruj masłem. Ciasto przelej do formy. Piecz około 45 minut, do suchego patyczka i zostaw do ostygnięcia. Gdy ostygnie, schłodź je dodatkowo w lodówce przez 2-3 godziny. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić brownie z fasoli, daktyli i banana. Takie pyszne ciasto to świetny pomysł na fit, dietetyczny wypiek bez cukru.
Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia komórek spowodowane działaniem wolnych rodników. Tym samym mogą zapobiegać powstawaniu zmian nowotworowych i obniżają poziom „złego” cholesterolu. Magnez, który znajdziemy w dużych ilościach w kakao, pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego, w tym na pracę mięśni i serca.
Banany to jedne z bardziej znanych owoców na polskim rynku. Te słodkie, żółte owoce doceniane są za swój smak, a także wszechstronność. W kuchniach świata spotkać można właśnie ciasta i chlebki bananowe, banany w cieście, chipsy bananowe. Owoce te można piec, smażyć i grillować. Dlatego też chętnie wybierane są przez konsumentów. Dodatkowo są dobre w smaku, dlatego tak wiele osób po nie sięga. To naprawdę smaczny pomysł na szybką przekąskę!
Banany to także świetne źródło witamin i składników mineralnych. Znaleźć w nich można witaminę A, C, E, K, witaminy z gr. B, potas, wapń, magnez czy fosfor. Każdy z tych składników ma duże znaczenie dla naszego zdrowia. Dlatego warto włączyć je do swojej diety. Osoby, które powinny stosować dietę z ograniczeniem łatwoprzyswajalnych węglowodanów (np. osoby chorujące na cukrzycę), powinny jednak zwracać uwagę na stopień dojrzałości bananów. Najlepsze będą dla nich banany zielonkawe, niedojrzałe, ze względu na to, że z czasem wzrasta w bananach zawartość fruktozy. Dlatego też im bardziej żółty banan (nawet z czarnymi plamkami) tym jest słodszy.
Alergeny w brownie z fasoli daktyli i banana
Lista alergenów dla brownie z fasoli daktyli i banana przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
W przepisie na brownie z fasoli daktyli i banana nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- miód
Wartości odżywcze brownie z fasoli daktyli i banana
Kakao to dobre źródło flawonoidów, czyli substancji o właściwościach antyoksydacyjnych.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.