Brownie z cukinii
- Cukinia - 1 sztuka (500 g)
- Daktyle suszone - 20 sztuk (100 g)
- Płatki owsiane - 1 szklanka (110 g)
- Banan - 1 sztuka (120 g)
- Jajko (2 szt.)
- Karob - 1 łyżka (12 g)
- Kakao niesłodzone - 2 łyżki (20 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
- Czekolada gorzka - 4 kostki (24 g)
Przepis na brownie z cukinii krok po kroku
Daktyle włóż do miseczki, zalej gorącą wodą i odstaw na 15-20 minut.
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. Posyp odrobiną soli, wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Płatki owsiane zmiel na mąkę.
Czekoladę pokrój na malutkie kawałki lub zetrzyj na tarce.
Do miski włóż banana, daktyle, jajka, cukinię i zblenduj na jednolitą masę.
Wsyp suche produkty i dokładnie wymieszaj.
Foremkę natłuść i wlej do niej gotową masę.
Piecz w 180 stopniach przez około 30 minut (do suchego patyczka).
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto bananowe fit
-
Ciasto owsiane z miodem
-
Ciasto owsiane bez cukru
-
Ciasto owsiane z czekoladą
-
Fit ciasto z rabarbarem
-
Ciasto drożdżowe bezglutenowe
-
Ciasto z mąki owsianej
-
Ciasto owsiane z jabłkami
-
Spód do ciasta z płatków owsianych
-
Czekoladowe ciasto owsiane fit z malinami
-
Dietetyczne ciasto owsiane
-
Ciasto owsiane bez pieczenia
-
Ciasta owsiane
Więcej informacji na temat brownie z cukinii
Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. Konsystencją najczęściej przypomina.. zakalca. Dlatego też tak bardzo spodobał się wszystkim gospodyniom i gospodarzom domowym. Powstało już przynajmniej kilkadziesiąt różnych wersji klasycznego przepisu, a my dziś pokazujemy jak zrobić brownie z cukinii.
To ciasto będzie idealne dla dzieci, szczególnie takich, które nie lubią warzyw. Zamiast z cukru słodki smak otrzymujemy z banana z daktylami. Dlatego możemy pokusić się o stwierdzenie, że to pyszne ciasto jest dodatkowo dietetyczne. Na pewno sprawdzi się również jako fit ciasto na imprezę.
Cukinia jest rośliną należącą do gatunku dyni zwyczajnej i pierwszy raz została wyhodowany we Włoszech. W Polsce zaczęto jej uprawę w latach 70. XX w. Jest to roślina, która świetnie radzi sobie w naszym klimacie, dlatego tak chętnie jest uprawiana. Jako roślina jednoroczna jest bardzo odporna na wiele chorób. Pięknie prezentuje się w ogrodzie ze względu na swoje rozłożyste liście i duże, żółte kwiaty, które również można spożywać! To także fajny pomysł na przystrojenie talerza lub np. tortów.
W Polsce nie przywiązuje się uwagi do jej nazewnictwa i często zamiennie używa się słowa kabaczek. Choć to jedno i to samo warzywo, to różnią się one stopniem rozwoju. Młoda cukinia jest miękka i nie posiada w sobie twardych nasion. Kabaczek zaś jest starszy, a przez to twardszy i jego nasiona powinny zostać usunięte przed spożyciem. Choć cukinia jest dobra również na surowo, np. w sałatkach, tak kabaczek wymaga obróbki termicznej, by był lepszy w smaku.
Choć jej smak jest neutralny to jest to bardzo dobre źródło witamin takich jak: witamina C, witamina E i witaminy z grupy B. 100g cukinii dostarcza około 20kcal, dlatego jest to warzywo szczególnie polecane dla osób chcących zadbać o swoją masę ciała. Niska kaloryczność wynika z tego, że w 90 procentach składa się ona z wody. Jest warzywem łatwostrawnym dlatego jest bezpieczna do spożycia nawet przez najmłodsze dzieci, już po 6. miesiącu życia.
Jeśli chcesz wykonać szybkie i smaczne ciasto z dodatkiem warzyw koniecznie sprawdź nasz przepis na brownie z cukinii.
Alergeny w brownie z cukinii
Lista alergenów dla brownie z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Proszek do pieczenia
- proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze brownie z cukinii
Cukinia ma neutralny smak, a mimo to jest niezwykle bogata w witaminy. Jest niskokaloryczna i łatwostrawna, dzięki czemu może być spożywana przez dzieci już po 6. miesiącu życia
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.