Brownie z batatów
- Bataty - 1,5 sztuki (330 g)
- Daktyle suszone - 1 garść (45 g)
- Jajko (2 szt.)
- Mąka kokosowa - 0,25 szklanki (35 g)
- Olej rzepakowy - 0,5 szklanki (116 ml)
- Kakao 16% (proszek) - 6 łyżek (60 g)
- Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki (6 g)
Przepis na brownie z batatów krok po kroku
Bataty ugotuj do miękkości. Obierz bataty i przełóż do miski.
Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Dodaj do batatów.
Bataty z daktylami zblenduj, dodaj do nich kakao
W drugiej misce ubij jajka na jasną i puszystą pianę z dodatkiem sody. Pod koniec dodaj małymi partiami olej.
Do jajek dodaj zblendowane bataty i mąkę kokosową. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat brownie z batatów
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.
Jedną z modyfikacji dawnych ciast jest brownie z batatów. Brownie, to popularne, czekoladowe i wilgotne ciasto szczególnie popularne w kuchni amerykańskiej. Nasza propozycja to fit wersja z batatów i daktyli, które nadają ciastu słodkiego smaku. Dzięki temu ciasto wykonane jest bez cukru. Dodatkowo ta wersja jest wersją bezglutenową, wykonane jest z użyciem mąki kokosowej zamiast mąki pszennej. Bezglutenowe ciasto smakuje tak samo, a może nawet lepiej niż wersja z mąką pszenną. Ciasto czekoladowe z batata może być także wegańskie. Wystarczy, że zamiast jajek dodasz do niego banana. Ciasto brownie z batatów daje wiele możliwości, możesz je dostosować do każdej diety, nie ujmując tym samym jego smakowi.
Brownie z batatów to pyszna i zdrowa propozycja na słodki deser.
Alergeny w brownie z batatów
Lista alergenów dla brownie z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze brownie z batatów
Brownie z batatów to pyszna i zdrowa propozycja na domowe ciasto czekoladowe.
Energia i białka
(58g)
Węglowodany
(58g)
Tłuszcze
(58g)
Witaminy
(58g)
Składniki mineralne
(58g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.