Brownie z batatów

Opublikowano: 22.02.2022 r., 19:57 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brownie batatowe z migdałami
Brownie z batatów
Wypróbuj przepis na najlepsze brownie z batatów. Czekoladowe, wilgotne i zdrowe ciasto idealnie sprawdzi się jako podwieczorek lub dodatek do popołudniowej kawy i herbaty.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
153 kcal
Kcal w porcji
58 g
Wielkość porcji
52
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Bataty - 1,5 sztuki (330 g)
  • Daktyle suszone - 1 garść (45 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mąka kokosowa - 0,25 szklanki (35 g)
  • Olej rzepakowy - 0,5 szklanki (116 ml)
  • Kakao 16% (proszek) - 6 łyżek (60 g)
  • Soda oczyszczona - 1,5 łyżeczki (6 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, garnek, mikser, blender, duża miska, forma do pieczenia 24 cm x 24 cm

Przepis na brownie z batatów krok po kroku

Bataty ugotuj do miękkości. Obierz bataty i przełóż do miski.

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Dodaj do batatów.

Bataty z daktylami zblenduj, dodaj do nich kakao

W drugiej misce ubij jajka na jasną i puszystą pianę z dodatkiem sody. Pod koniec dodaj małymi partiami olej.

Do jajek dodaj zblendowane bataty i mąkę kokosową. Delikatnie wymieszaj.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na brownie z batatów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat brownie z batatów

Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać ogień w celu przygotowania pokarmu. Początkowo słodkie wypieki były częścią kultu. Były składane w ofierze bogom, a także były stosowane w magii. Bardzo długo był to pokarm dostępny tylko dla najbogatszych. Pierwsze herbatniki pojawiły się 3000 lat przed naszą erą w Rzymie. Były to bardzo twarde, płaskie i przaśne placki, które były idealne do długiego przechowywania, ale spożyć je można było jedynie po uprzednim namoczeniu. W Rzymie przysmakiem była również papka przygotowywana z wody, mąki, jajek i miodu. W starożytnej Grecji również przygotowywano ciasta na bazie miodu, tam znany był nawet sernik, jednak swoim smakiem zupełnie odbiegał od tego, który znamy teraz. Desery na polskich terenach nie były popularne aż do oświecenia. W baroku dworskie posiłki zakańczane były potrawami i produktami, które nie były raczej słodkie. Na wety podawano owoce, nabiał, sery czy młode warzywa. Jeśli już pojawiały się desery to z dużą ilością ostrych i aromatycznych przypraw, ich namiastką w dzisiejszych czasach jest przyprawa do piernika. Kuchnia francuska dotarła do Polski w oświeceniu, od tego czasu desery były bardziej zbliżone do tych, które znamy teraz. Pierwsze kawiarnie w Polsce powstały w XVIII wieku. Niestety przez II wojnę światową upadł zawód cukiernika, brakowało produktów, więc zastępowane były tańszymi odpowiednikami. Polacy mają również swój udział w rozpowszechnianiu wypieków. Nasz drożdżowa baba zawędrowała do Francji wraz z królem Stanisławem Leszczyńskim, który w pierwszej połowie XVIII w. był księciem Lotaryngii. Tak wyglądała droga słodkich wypieków do tego aby stać się tym, czym są teraz.

Jedną z modyfikacji dawnych ciast jest brownie z batatów. Brownie, to popularne, czekoladowe i wilgotne ciasto szczególnie popularne w kuchni amerykańskiej. Nasza propozycja to fit wersja z batatów i daktyli, które nadają ciastu słodkiego smaku. Dzięki temu ciasto wykonane jest bez cukru. Dodatkowo ta wersja jest wersją bezglutenową, wykonane jest z użyciem mąki kokosowej zamiast mąki pszennej. Bezglutenowe ciasto smakuje tak samo, a może nawet lepiej niż wersja z mąką pszenną. Ciasto czekoladowe z batata może być także wegańskie. Wystarczy, że zamiast jajek dodasz do niego banana. Ciasto brownie z batatów daje wiele możliwości, możesz je dostosować do każdej diety, nie ujmując tym samym jego smakowi.

Brownie z batatów to pyszna i zdrowa propozycja na słodki deser.

Alergeny w brownie z batatów

Lista alergenów dla brownie z batatów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze brownie z batatów

na 100g gotowej potrawy

Brownie z batatów to pyszna i zdrowa propozycja na domowe ciasto czekoladowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(58g)
Energia (kcal)
264.36
153.33
Białko (g)
5.44
3.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(58g)
Węglowodany (g)
21.19
12.29
Węglowodany przyswajalne (g)
14.68
8.52
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.51
3.78

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(58g)
Tłuszcz (g)
19.94
11.57
Tłuszcze nasycone (g)
3.23
1.87
Tłuszcze nienasycone (g)
16.71
9.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
11.87
6.89
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.84
2.81
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
58.29
33.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(58g)
Witamina A (µg (mcg))
395.03
229.12
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.07
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.08
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.04
3.50
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.18
Brak danych dla: mąka kokosowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.07
14.54
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.03
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.07
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.53
0.31
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.14
8.20
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
4439.87
2575.13
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(58g)
Sód (mg)
199.31
115.60
Potas (mg)
395.14
229.18
Wapń (mg)
38.25
22.18
Fosfor (mg)
112.78
65.41
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
55.75
32.33
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.20
1.27
Cynk (mg)
0.90
0.52
Brak danych dla: mąka kokosowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny brownie z batatów 52
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brownie z batatów

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
330 g
1,5 sztuki
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.96
Za 330 g
Daktyle suszone
45 g
1 garść
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.01
Za 45 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka kokosowa
35 g
0,25 szklanki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 35 g
Olej rzepakowy
116 ml
0,5 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.81
Za 116 ml
Kakao 16% (proszek)
60 g
6 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 60 g
Soda oczyszczona
6 g
1,5 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 6 g
Koszt składników
38.00