Brownie fit
- Czekolada gorzka - 3 tabliczki czekolady bez dodatku cukru (300 g)
- Olej kokosowy - 170 gramów (190 ml)
- Banan - 2 średniej wielkości (240 g)
- Mąka ryżowa - 7 łyżek (50 g)
- Mąka kukurydziana - 9 łyżek (50 g)
- Proszek do pieczenia - pół łyżeczki (1 g)
Przepis na brownie fit krok po kroku
Zagotuj wodę w garnku, na którym postawisz szklaną miskę. Czekoladę połam w kosteczki. Przełóż do szklanej miski i dodaj olej kokosowy. Kiedy woda zacznie wrzeć w garnku postaw na nim miskę i wyłącz gaz. Pozostaw na 2-3 minut.
Dojrzałe banany obierz i rozgnieć widelcem lub zblenduj. Dodaj do nich mąki, proszek do pieczenia oraz roztopioną czekoladę z olejem kokosowym.
Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera, rózgi lub drewnianej łyżki. Jeśli składniki ciasta nie chcą się całkowicie połączyć dodaj parę łyżek napoju roślinnego, mleka lub gęstego jogurtu.
Formę do pieczenia o wymiarach około 22x14 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i piecz 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Ciasto możesz polać roztopioną gorzką czekoladą z dodatkiem oleju kokosowego.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat brownie fit
Brownie to najpopularniejsze ciasto czekoladowe wywodzące się z kuchni amerykańskiej. Jest charakterystyczne ze względu na intensywny czekoladowy smak. Ciasto brownie jest również wilgotne, maziste i ciężkie. Jednak teraz poznasz przepis na najlepsze dietetyczne brownie, w dodatku w wersji bezglutenowej.
Dietetyczne ciasto brownie świetnie sprawdzi się podczas spotkań z rodziną i znajomymi. Wkomponuje się również w niedzielny obiad. Dzięki temu, że przepis jest szybki i łatwy możesz wykonać brownie fit na święta, imprezę integracyjną w pracy lub po prostu do popołudniowej kawy czy herabty.
Brownie fit wykonasz z prostych składników, które bez problemu kupisz w pobliskim sklepie. Nie potrzebujesz do jego wykonania specjalistycznego sprzętu kuchennego. Wystarczy miska i rózga lub drewniana łyżka. Dzięki temu na pewno chętnie będziesz je przygotowywać dla rodziny i znajomych.
W wersji fit zamiennikiem cukru są banany, które są źródłem potasu, mleczną czekoladę, dobrej jakości gorzką czekoladą, która jest źródłem magnezu. Do ciasta możesz dodać również różne orzechy, które stanowią źródło kwasów tłuszczowych cennych dla naszego zdrowia. Brownie fit wykonasz z olejem kokosowym zamiast masła. Dzięki tym modyfikacjom uzyskasz najlepsze brownie czekoladowe, w którym zakochają się wszyscy, którym je przygotujesz.
Dietetyczne brownie czekoladowe będą mogli jeść wszyscy miłośnicy czekolady. Dzięki zastosowaniu różnych dodatków Twoje brownie fit za każdym razem będzie smakowało wyjątkowo i zapewniam, że szybko się nie znudzi. Do brownie czekoladowego możesz dodać różne owoce, na przykład truskawki, maliny, borówki, zarówno świeże jak i mrożone. Możesz wymieszać je z surowym ciastem i upiec, ułożyć na surowym cieście uprzednio wylanym do formy lub dodać świeże do podania. Przepis na dietetyczne ciasto brownie możesz modyfikować wedle upodobania. Świetnym dodatkiem są również sosy, które podkreślą smak Twojego ciasta czekoladowego.
Jeśli uwielbiasz brownie czekoladowe, koniecznie wypróbuj inne nasze przepisy, którymi na pewno zaimponujesz rodzinie i znajomym.
Alergeny w brownie fit
Lista alergenów dla Brownie fit przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Proszek do pieczenia
Wartości odżywcze brownie fit
Energia i białka
(90g)
Węglowodany
(90g)
Tłuszcze
(90g)
Witaminy
(90g)
Składniki mineralne
(90g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.