Brownie bez cukru
- Ciecierzyca konserwowa - po odsączeniu (480 g)
- Daktyle suszone - 1 szklanka (147 g)
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 4 czubate łyżki (100 g)
- Kakao 16% (proszek) - 8 łyżek (80 g)
Przepis na brownie bez cukru krok po kroku
Daktyle zalej gorącą wodą i zostaw na 20 minut.
W dużej misce umieść ciecierzycę, kakao, masło orzechowe i odsączone daktyle.
Zblenduj wszystko na gładką masę.
Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz 30 minut w 180 stopniach.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Brownie z truskawkami
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat brownie bez cukru
Pierwszy przepis na ciasto brownie pojawił się już w 1904 r. Jest to ciasto bardzo czekoladowe i szybkie w przygotowaniu. Konsystencją najczęściej przypomina zakalec. Dlatego też tak bardzo spodobał się wszystkim gospodyniom i gospodarzom domowym. Powstało już przynajmniej kilkadziesiąt różnych wersji klasycznego przepisu, a my dziś pokazujemy jak zrobić brownie bez cukru, idealne na deser.
To ciasto będzie idealne dla osób, które chcą zmniejszyć dodatek cukru w swojej diecie, ale uwielbiają słodkie wypieki. Dlatego to świetne ciasto również dla dzieci. Zamiast z cukru słodki smak otrzymujemy z daktyli. Dlatego możemy pokusić się o stwierdzenie, że to pyszne ciasto jest dodatkowo dietetyczne. Na pewno sprawdzi się również jako fit ciasto na imprezę.
Przepis na brownie bez cukru to jedno z szybszych ciast w przygotowaniu. Do jego przygotowania wystarczą tylko cztery składniki. Daktyle, masło orzechowe, kakao i ciecierzyca. To dobre ciasto jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe. Koniecznie wykonajcie ten prosty przepis.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brownie bez cukru, to przede wszystkim namocz daktyle w ciepłej wodzie i odsącz ciecierzycę. Następnie wystarczy tylko wszystko ze sobą zblendować, przelać do formy i upiec przez 30 minut w 180 stopniach C.
Ciecierzyca zaliczana jest do nasion roślin strączkowych. Od dawna stosowana jest w kuchni arabskiej do przygotowania falafela lub hummusu. W związku z większym zainteresowaniem dietami wegetariańskimi i wegańskimi dużo częściej zaczęła pojawiać się również na polskich stołach. Ciecierzyca charakteryzuje się orzechowo-słodkim smakiem, dlatego tak świetnie pasuje do ciast. Wraz ze spożyciem 100 g ugotowanej ciecierzycy dostarczymy do organizmu prawie 9 g białka i ponad 7,5 g błonnika. Za ten ostatni jest szczególnie doceniania i polecana wszystkim. Duża zawartość błonnika w diecie usprawnia nie tylko pracę przewodu pokarmowego, ale również ma pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Znaczenie ma tu także zawartość potasu w ciecierzycy. Ciecierzycę można znaleźć na półkach sklepowych w postaci suchych ziaren lub w zalewie z wody i soli w puszce. W naszym przepisie najlepiej użyć właśnie tej ostatniej formy. Z pozostałej wody po ciecierzycy- aquafaby, możecie przygotować również czekolady mus. Podczas miksowania aquafaba nabiera konsystencji ubitych białek, dlatego również ma swoje zastosowanie w wege przepisach.
Alergeny w brownie bez cukru
Lista alergenów dla brownie bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych)
Wartości odżywcze brownie bez cukru
Wypieki bez cukru to świetne rozwiązania w czasach gdy wszystkie produkty spożywcze wzbogacane są cukrem. Nadmiar cukru w diecie przyczynia się do wzrostu ryzyka otyłości a tym samym zespołu metabolicznego.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.