Brokuły zapiekane
- Brokuły (450 g)
- Ser Mozzarella (80 g)
- Jogurt naturalny (150 ml)
- Ser parmezan (20 g)
- Oliwa z oliwek (10 ml)
- Czosnek (5 g)
Przepis na brokuły zapiekane krok po kroku
Brokuły umyj i podziel na różyczki.
W garnku zagotuj wodę i włóż brokuły na 3 minuty. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego skropionego oliwa.
W miseczce zmieszaj jogurt ze szczyptą soli i pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczką ziół, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i startym parmezanem.
Sosem przykryj brokuł. Na wierzchu poukładaj pokrojoną w plastry mozzarellę.
Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
-
Sałatka z brokułem
-
Zupa jarzynowa
-
Zupa brokułowa
-
Zupa krem brokułowa
-
Ryż z warzywami
-
Zupka miso
-
Sałatka z brokułami i jajkiem
-
Makaron z brokułami
-
Sałatka z brokułem i fetą
-
Zapiekanka warzywna
-
Tarta na słono
-
Kotlety z brokuła
-
Kotlety z brokułów
-
Sałatka z brokułem i kurczakiem
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Tarta z brokułami
-
Sałatka z brokułem i jajkiem
-
Zapiekanka z brokułami
-
Dania z brokułem
Więcej informacji na temat brokułów zapiekanych
Brokuły zapiekane to jedno z dań, które doskonale sprawdza się dla wszystkich miłośników warzyw w ciekawej odsłonie. Brokuły tak przygotowane są chrupiące i smaczne.
Przepis na brokuły zapiekane w piekarniku to dobre rozwiązanie, jeśli chcesz włączyć do swojego menu więcej warzyw, ale nie masz pomysłu jak sprawić, by były smaczne. Jego główną bazą jest oczywiście brokuł. To warzywo, które nie cieszy się dużą popularnością, jednak to danie w łatwy sposób pozwala to zmienić. To dlatego, że to właśnie w tej potrawie jest on niezwykle smakowity. Brokuł jest źródłem wielu cennych właściwości, dlatego dobrze, by gościł w codziennej diecie jak najczęściej. To wspaniałe źródło witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Dodatkowo dostarcza także mnóstwo cennych antyoksydantów, wśród których najbardziej wyróżnia się sulforafan. To substancja, która dba o zdrowie układu krwionośnego i redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. By wytworzyło się go jak najwięcej, warto pokroić brokuł wcześniej i odstawić go na kilka chwil. Dzięki temu prostemu sposobowi stanie się on prawdziwą bombą prozdrowotnych związków.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brokuły zapiekane, by były pyszne, szybkie, łatwe i tanie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To doskonała opcja nie tylko na kolację, ale również jako przekąska na imprezę. Całość będzie idealna na kolację i obiad. Idealnie smakuje zaraz po upieczeniu. To najlepsze połączenie brokułów i sera. Całość zapiekana z dużą ilością sera na pewno będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników kremowych dań.
Warzywa nie cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza te, które jak brokuł charakteryzują się dość intensywnym smakiem. Dlatego goszczą na talerzach niezbyt często. Warto to jednak zmienić. Jak? Dodając do nich składniki, które sprawiają, że całość smakuje fantastycznie. Jednym z takich składników jest ser. Dodatkowo całość jest zapieczona, przez co brokuły stają się niezwykle chrupiące - a to zwiększa ich apetyczność. W takiej wersji nie odmówi ich nikt.
Alergeny w brokułach zapiekanych
Lista alergenów dla brokułów zapiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella
- Jogurt naturalny
- Ser parmezan
Wartości odżywcze brokułów zapiekanych
To opcja, która zawiera sporo witamin.
Energia i białka
(179g)
Węglowodany
(179g)
Tłuszcze
(179g)
Witaminy
(179g)
Składniki mineralne
(179g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.