Brokuły zapiekane

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:39 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekane brokuły z serem.
Brokuły zapiekane
Brokuły zapiekane to jedno z dań, które doskonale sprawdza się dla wszystkich miłośników warzyw w ciekawej odsłonie. Brokuły tak przygotowane są chrupiące i smaczne.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 25 min
162 kcal
Kcal w porcji
179 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły (450 g)
  • Ser Mozzarella (80 g)
  • Jogurt naturalny (150 ml)
  • Ser parmezan (20 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku

Przepis na brokuły zapiekane krok po kroku

Brokuły umyj i podziel na różyczki.

W garnku zagotuj wodę i włóż brokuły na 3 minuty. Odcedź i przełóż do naczynia żaroodpornego skropionego oliwa.

W miseczce zmieszaj jogurt ze szczyptą soli i pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1 łyżeczką ziół, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i startym parmezanem.

Sosem przykryj brokuł. Na wierzchu poukładaj pokrojoną w plastry mozzarellę.

Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Jak oceniasz przepis na brokuły zapiekane
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,7% osób

Więcej informacji na temat brokułów zapiekanych

Brokuły zapiekane to jedno z dań, które doskonale sprawdza się dla wszystkich miłośników warzyw w ciekawej odsłonie. Brokuły tak przygotowane są chrupiące i smaczne.

Przepis na brokuły zapiekane w piekarniku to dobre rozwiązanie, jeśli chcesz włączyć do swojego menu więcej warzyw, ale nie masz pomysłu jak sprawić, by były smaczne. Jego główną bazą jest oczywiście brokuł. To warzywo, które nie cieszy się dużą popularnością, jednak to danie w łatwy sposób pozwala to zmienić. To dlatego, że to właśnie w tej potrawie jest on niezwykle smakowity. Brokuł jest źródłem wielu cennych właściwości, dlatego dobrze, by gościł w codziennej diecie jak najczęściej. To wspaniałe źródło witaminy C, która pozytywnie wpływa na układ immunologiczny. Dodatkowo dostarcza także mnóstwo cennych antyoksydantów, wśród których najbardziej wyróżnia się sulforafan. To substancja, która dba o zdrowie układu krwionośnego i redukuje prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. By wytworzyło się go jak najwięcej, warto pokroić brokuł wcześniej i odstawić go na kilka chwil. Dzięki temu prostemu sposobowi stanie się on prawdziwą bombą prozdrowotnych związków.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić brokuły zapiekane, by były pyszne, szybkie, łatwe i tanie, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To doskonała opcja nie tylko na kolację, ale również jako przekąska na imprezę. Całość będzie idealna na kolację i obiad. Idealnie smakuje zaraz po upieczeniu. To najlepsze połączenie brokułów i sera. Całość zapiekana z dużą ilością sera na pewno będzie doskonałym wyborem dla wszystkich miłośników kremowych dań.

Warzywa nie cieszą się dużą popularnością, zwłaszcza te, które jak brokuł charakteryzują się dość intensywnym smakiem. Dlatego goszczą na talerzach niezbyt często. Warto to jednak zmienić. Jak? Dodając do nich składniki, które sprawiają, że całość smakuje fantastycznie. Jednym z takich składników jest ser. Dodatkowo całość jest zapieczona, przez co brokuły stają się niezwykle chrupiące - a to zwiększa ich apetyczność. W takiej wersji nie odmówi ich nikt.

Alergeny w brokułach zapiekanych

Lista alergenów dla brokułów zapiekanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
    • Jogurt naturalny
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze brokułów zapiekanych

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(179g)
Energia (kcal)
90.97
162.84
Białko (g)
6.50
11.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(179g)
Węglowodany (g)
6.38
11.42
Węglowodany przyswajalne (g)
4.73
8.47
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.65
2.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(179g)
Tłuszcz (g)
4.85
8.68
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
4.53
Tłuszcze nienasycone (g)
2.32
4.15
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.00
3.57
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.32
0.58
Cholesterol (mg)
11.16
19.98

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(179g)
Witamina A (µg (mcg))
45.75
81.89
Witamina B6 (mg)
0.14
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.42
0.75
Witamina C (mg)
56.55
101.22
Witamina D (µg (mcg))
0.31
0.56
Witamina E (mg)
0.72
1.29
Retinol (µg (mcg))
25.51
45.66
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Ryboflawina (mg)
0.17
0.30
Niacyna (mg)
0.45
0.81
Foliany (µg (mcg))
43.17
77.27
Beta karoten (µg (mcg))
235.46
421.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(179g)
Sód (mg)
124.45
222.77
Potas (mg)
266.27
476.63
Wapń (mg)
162.12
290.19
Fosfor (mg)
134.57
240.87
Magnez (mg)
20.85
37.31
Żelazo (mg)
0.57
1.02
Cynk (mg)
0.87
1.56
Miedź (mg)
0.04
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny brokułów zapiekanych 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brokułów zapiekanych

Koszt składników
40.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
450 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 450 g
Ser Mozzarella
80 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 80 g
Jogurt naturalny
150 ml
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 ml
Ser parmezan
20 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 20 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Czosnek
5 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
40.80