Brokuły z piekarnika

Opublikowano: 31.03.2023 r., 16:57 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone brokuły na blasze
Brokuły z piekarnika
Ten prosty przepis na brokuły z piekarnika to świetny pomysł na dodatek do obiadu, a także szybką, niskokaloryczną przekąskę.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
63 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły - 1 sztuka (500 g)
  • Oliwa z oliwek (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na brokuły z piekarnika krok po kroku

Brokuła umyj, osusz. Odetnij łodygę i podziel na małe różyczki.

Przełóż brokuła do miseczki, wlej oliwę i oprósz solą oraz pieprzem. Możesz dodać również czosnek granulowany. Wymieszaj, aż różyczki będą pokryte oliwą i przyprawami.

Przełóż brokuła na blachę do pieczenia.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C.

Piecz brokuła przez 20-25 minut. Po kwadransie przemieszaj brokuła.

Jak oceniasz przepis na brokuły z piekarnika
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat brokułów z piekarnika

Ten prosty przepis na brokuły z piekarnika to świetny pomysł na dodatek do obiadu, a także szybką, niskokaloryczną przekąskę.

Brokuła umyj, osusz. Odetnij łodygę i podziel na małe różyczki. Przełóż brokuła do miseczki, wlej oliwę i oprósz solą oraz pieprzem. Możesz dodać również czosnek granulowany. Wymieszaj, aż różyczki będą pokryte oliwą i przyprawami. Przełóż brokuła na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika, którego temperatura wynosi 200 st. C. Ile czasu piec brokuła, by był najsmaczniejszy? Wystarczy tylko 20-25 minut. Po kwadransie przemieszaj brokuła, by równomiernie się zarumienił. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić brokuły z piekarnika. Takie pieczone warzywa są nie tylko smaczne, ale również bogate w wartości odżywcze.

Brokuły to warzywo, które spotkać można w sklepach przez cały rok. Znaleźć można również różne jego rodzaje. Wyglądem przypomina małe drzewo. Różyczki- najczęściej spożywana część brokuła, to tak naprawdę nierozwinięte kwiaty, które nie zdążyły zakwitnąć. Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A. Ze względu na swoją niską kaloryczność i bogactwo błonnika często wykorzystywany jest w dietach redukcyjnych. Brokuły można jeść również na surowo, ale najczęściej w polskiej kuchni są one gotowane. W przypadku długiego gotowania dochodzi do utraty wartości odżywczych, dlatego najlepiej jest je ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w warzywa.

Jeśli chcesz, by te dobre brokuły były jeszcze smaczniejsze, to możesz podać je z sosem jogurtowym z dodatkiem koperku lub czosnku. W ten sposób wzbogacisz je o dodatkowe wartości odżywcze.

Alergeny w brokułach z piekarnika

Lista alergenów dla brokułów z piekarnika przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na brokuły z piekarnika

Wartości odżywcze brokułów z piekarnika

na 100g gotowej potrawy

Brokuły są szczególnie doceniane za występowanie w nich kaempferolu, czyli przeciwutleniacza działającego przeciwzapalnie. Są również bogatym źródłem witaminy K i A.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
50.67
63.33
Białko (g)
2.76
3.46

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
6.51
8.14
Węglowodany przyswajalne (g)
3.96
4.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.55
3.19

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
2.32
2.90
Tłuszcze nasycone (g)
0.55
0.69
Tłuszcze nienasycone (g)
1.77
2.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.46
1.83
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.31
0.39
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
30.39
37.99
Witamina B6 (mg)
0.18
0.22
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
87.45
109.31
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.05
1.31
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.09
Ryboflawina (mg)
0.12
0.15
Niacyna (mg)
0.63
0.78
Foliany (µg (mcg))
61.76
77.21
Beta karoten (µg (mcg))
353.92
442.40

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
32.39
40.49
Potas (mg)
309.82
387.28
Wapń (mg)
46.10
57.62
Fosfor (mg)
64.71
80.88
Magnez (mg)
20.59
25.74
Żelazo (mg)
0.73
0.91
Cynk (mg)
0.40
0.50
Miedź (mg)
0.05
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny brokułów z piekarnika 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brokułów z piekarnika

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
500 g
1 sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Oliwa z oliwek
10 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
25.00