Brokuły z jajkiem

Opublikowano: 09.11.2021 r., 14:44 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tarta jajeczna z brokułami
Brokuły z jajkiem
Brokuły jajkiem sprawdzą się idealnie jako przystawka przed daniem głównym podczas rodzinnego obiadu lub wspólnego spotkania ze znajomymi.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 25 min
158 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
30
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Brokuły 1 sztuka (400 g)
  • Cebula dymka 1 sztuka (20 g)
  • Czosnek 2 ząbki (20 g)
  • Jajko (6 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek

Przepis na brokuły z jajkiem krok po kroku

Brokuły podziel na różyczki i sparz we wrzątku.

Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.

Jajka rozbij i roztrzep z przyprawami.

Cebulę i czosnek dodaj do masy jajecznej i dokładnie wymieszaj.

Sparzone brokuły przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej masą jajeczną.

Upiecz w piecu do momentu, aż jajka się ściągną.

Jak oceniasz przepis na brokuły z jajkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,4% osób

Więcej informacji na temat brokułów z jajkiem

Brokuły z jajkiem to idealny pomysł na przystawkę przed daniem głównym lub jako dodatek do niego.

Przepis na brokuły z jajkiem jest prosty i szybki w wykonaniu. Ja przedstawię Ci dzisiaj pyszne, zapiekane różyczki brokuła w masie jajecznej w piekarniku, które idealnie sprawdzą się na święta.

Wystarczy, że brokuł podzielisz na różyczki i sparzysz go w lekko osolonej wrzącej wodzie przez 6 minut. Jajka rozbij do miski i roztrzep z przyprawami. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Takie rozdrobnione warzywa dodaj do masy jajecznej. Następnie sparzone wcześniej różyczki brokuła przełóż do naczynia żaroodpornego i zalej masą jajeczną.

Zapiecz danie w piekarniku do momentu, aż jajka całkowicie się nie zetną.

Jeśli nie chcesz zapiekać masy jajecznej, możesz postawić na jajka gotowane na twardo. Wystarczy, że ugotujesz jajka na twardo w lekko solonej wodzie, następnie przekrój je na ćwiartki i wymieszaj z wcześniej sparzonymi różyczkami brokuł we wrzącej wodzie. Zaczynaj gotowanie gdy woda będzie wrzeć i gotuj nie dłużej niż 6 minut otrzymasz brokuły al dente, które będą przyjemnie chrupać podczas jedzenia. Dodatkowo tak przygotowane brokuły będą miały niższy indeks glikemicznym niż rozgotowane na miękko warzywa. Co jest bardzo istotne dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2). Tak przygotowaną sałatkę możesz wymieszać z sosem czosnkowym, który w prosty sposób przygotujesz w domu. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odrobiną soku z cytryny.

Obojętnie czy wykonasz przepis na brokuły z jajkiem zapiekane w piecu czy takie bez zapiekania, każda z tych propozycji będzie idealna na imprezę, rodzinne spotkania lub zbliżające się święta.

Każda z nich będzie tak samo wartościowa pod względem wartość odżywczych. Jajka to źródło pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować sami musimy dostarczać je z pożywienia. Brokuły za to są cennym źródłem wielu witamin. Ich połączenie daje nam porządną dawkę energii, witamin i składników mineralnych.

Skoro już wiesz jak zrobić brokuły z jajkiem, wybierz swoją wersję i spróbuj.

Alergeny w brokułach z jajkiem

Lista alergenów dla brokułów z jajkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze brokułów z jajkiem

na 100g gotowej potrawy

Zamiast brokuła możesz użyć innego warzywa, pamiętaj aby nie gotować go całkowicie do miękkości.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
83.65
158.93
Białko (g)
7.06
13.41

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
4.81
9.14
Węglowodany przyswajalne (g)
3.34
6.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.47
2.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
4.29
8.14
Tłuszcze nasycone (g)
1.82
3.45
Tłuszcze nienasycone (g)
2.47
4.69
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.59
3.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.88
1.68
Cholesterol (mg)
159.43
302.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
85.97
163.35
Witamina B6 (mg)
0.20
0.38
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.72
Witamina C (mg)
47.64
90.51
Witamina D (µg (mcg))
0.86
1.63
Witamina E (mg)
0.87
1.66
Retinol (µg (mcg))
68.57
130.29
Tiamina (mg)
0.06
0.11
Ryboflawina (mg)
0.26
0.50
Niacyna (mg)
0.40
0.76
Foliany (µg (mcg))
54.61
103.76
Beta karoten (µg (mcg))
203.19
386.07

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
78.86
149.83
Potas (mg)
240.88
457.68
Wapń (mg)
54.99
104.48
Fosfor (mg)
124.08
235.75
Magnez (mg)
17.22
32.72
Żelazo (mg)
1.21
2.30
Cynk (mg)
0.81
1.53
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny brokułów z jajkiem 30
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brokułów z jajkiem

Koszt składników
17.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
400 g
1 sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula dymka
20 g
1 sztuka
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 20 g
Czosnek
20 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
17.50