Brizol
- Szynka wieprzowa surowa (400 g)
- Mąka pszenna typ 500 (50 g)
- Olej rzepakowy (100 ml)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Pieczarki (250 g)
- Natka pietruszki (1 g)
Przepis na brizol krok po kroku
Mięso wieprzowe pokrój w plastry i rozbij cienko. Dopraw solą i pieprzem. Oprósz w mące.
Cebulę pokrój w pióra. Pieczarki w ćwiartki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż pieczarki z cebulą. Dopraw i posyp natką pietruszki.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso, aż nabierze złotego koloru.
Podawaj na talerzu mięso a na nim połóż cebulę i pieczarki.
Więcej informacji na temat brizola
Brizol to doskonała propozycja na obiad dla całej rodziny. Tradycyjnie brizol przygotowuje się z mięsa wołowego a dokładniej polędwicy. Można go wykonać z mięsa mielonego lub dobrze rozbitego kawałka szynki lub polędwicy. Sprawdzony przepis na brizol jest łatwy w przygotowaniu więc nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go wykonać. Do przygotowania tego posiłku będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: szynka lub karkówka wieprzowa, cebula, pieczarki, mąka pszenna, olej rzepakowy oraz sól i pieprz.
Jak zrobić brizol? Na początek mięso pokrój w plastry i dobrze rozbij tłuczkiem na cienki plaster. Następnie dopraw solą i pieprzem oraz oprósz w mące. Pokrój cebulę w pióra, a pieczarki w ćwiartki. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i podsmaż cebulę wraz z pieczarkami, dopraw solą i pieprzem. Teraz czas na mięso. Podgrzej olej na patelni smaż mięso około 2 minuty z każdej strony aż będzie złote. Podawaj na talerzu a na wierzch ułóż cebulę z pieczarkami. Dobrym dodatkiem jest puree ziemniaczane.
Mięso wieprzowe jest źródłem pełnowartościowego białka zwierzęcego. Zawiera witaminy i minerały takie jak fosfor, cynk, magnez i żelazo. Mięso wieprzowe zawiera spore ilości tłuszczu staraj się wybierać kawałki z mniejszą jego zawartością jeśli chcesz zmniejszyć kaloryczność potraw.
Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.
Podsumowując bryzol wieprzowy z pieczarkami to danie podawane za czasów PRL-u. Szybki w przygotowaniu brizol idealnie sprawdzi się jako pyszny posiłek dla całej rodziny. Pomysł na bryzol możesz wykorzystać jako danie na kolacje dla znajomych i przygotować go z polędwicy wieprzowej. Brizol możesz podać saute bez dodatku pieczarek i cebuli.
Alergeny w brizolu
Lista alergenów dla brizola przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze brizola
Brizol wieprzowy to danie zawierające łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Smażony brizol nie jest łatwo strawny dlatego nie powinny go spożywać osoby z problemami układu pokarmowego. Jeśli dbasz o linie lepiej skuś się na mięso pieczone w piekarniku.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.