Brigadeiro

Opublikowano: 28.12.2021 r., 18:53 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Brigadeiro na talerzu
Brigadeiro
Brazylijski deser brigadeiro to doskonały pomysł na słodki poczęstunek w ciągu dnia. Jest pyszny w smaku, a w połączeniu z wiórkami kokosowymi zapadnie Ci na długo w pamięci.
Przygotowanie 45 min
Gotowanie i Mieszanie i łączenie 30 min
68 kcal
Kcal w porcji
20 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 30 porcji
  • Mleko skondensowane (zagęszczone) 1 puszka (530 g)
  • Kakao 16% (proszek) 5 łyżek (50 g)
  • Masło 1 łyżka (20 g)
  • Wiórki kokosowe 3 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, papilotki do muffinek, rondelek

Przepis na brigadeiro krok po kroku

Mleko, kakao i masło przełóż do rondelka i zagotuj.

Składniki mieszaj, aż masa zgęstnieje.

Gotową masę pozostaw do wystudzenia.

Z zimnej uformuj małe kulki.

Kulki obtocz w wiórkach kokosowych i umieść w małych papilotkach.

Jak oceniasz przepis na brigadeiro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat brigadeiro

Pyszne brigadeiro to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Słodkie kulki obtoczone wiórkami kokosowymi są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić brigadeiro? Przygotowanie ich jest proste. Na początku do rondelka wlewamy mleko skondensowane oraz dodajemy kakao i masło. Składniki mieszamy do połączenia i trzymamy na palniku, aż zgęstnieją. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Z zimnej formujemy kulki. Warto dłonie posmarować masłem, ponieważ masa ma lepką konsystencję. Kulki na koniec obtaczamy w wiórkach kokosowych i odkładamy je do małych papilotek.

Przepis na pao de queijo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.

Słodkie kulki brigadeiro odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.

Alergeny w brigadeiro

Lista alergenów dla brigadeiro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mleko skondensowane (zagęszczone)
    • Masło

Wartości odżywcze brigadeiro

na 100g gotowej potrawy

Deser ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kcal)
342.33
68.47
Białko (g)
8.56
1.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany (g)
51.49
10.30
Węglowodany przyswajalne (g)
47.77
9.55
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.71
0.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz (g)
14.05
2.81
Tłuszcze nasycone (g)
10.32
2.06
Tłuszcze nienasycone (g)
3.73
0.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.28
0.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
0.09
Cholesterol (mg)
35.43
7.09

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A (µg (mcg))
83.97
16.79
Witamina B6 (mg)
0.07
0.01
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.08
Witamina C (mg)
2.26
0.45
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.03
Witamina E (mg)
0.24
0.05
Retinol (µg (mcg))
82.71
16.54
Tiamina (mg)
0.09
0.02
Ryboflawina (mg)
0.38
0.08
Niacyna (mg)
0.38
0.08
Foliany (µg (mcg))
12.32
2.46
Beta karoten (µg (mcg))
16.79
3.36

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód (mg)
110.62
22.12
Potas (mg)
459.68
91.94
Wapń (mg)
251.08
50.22
Fosfor (mg)
281.67
56.33
Magnez (mg)
65.83
13.17
Żelazo (mg)
1.42
0.28
Cynk (mg)
1.43
0.29
Miedź (mg)
0.36
0.07
Szacunkowy indeks glikemiczny brigadeiro 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania brigadeiro

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleko skondensowane (zagęszczone)
530 g
1 puszka
7.50
Za 530,0 g
Liczba opakowań 1
7.50
Za 530 g
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 łyżek
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Wiórki kokosowe
30 g
3 łyżki
4.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
21.50