Brigadeiro
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 1 puszka (530 g)
- Kakao 16% (proszek) - 5 łyżek (50 g)
- Masło - 1 łyżka (20 g)
- Wiórki kokosowe - 3 łyżki (30 g)
Przepis na brigadeiro krok po kroku
Mleko, kakao i masło przełóż do rondelka i zagotuj.
Składniki mieszaj, aż masa zgęstnieje.
Gotową masę pozostaw do wystudzenia.
Z zimnej uformuj małe kulki.
Kulki obtocz w wiórkach kokosowych i umieść w małych papilotkach.
-
Kokosanki
-
Ciasto rafaello
-
Ciasto pijak
-
Ciasto kokosowe
-
Ciasto bounty
-
Ciasteczka kokosowe
-
Ciasto rafaello na biszkopcie
-
Rafaello na krakersach
-
Tort rafaello
-
Sernik bez pieczenia
-
Tort kokosowy
-
Kora orzechowa
-
Tort z malinami
-
Ciasto łabędzi puch
-
Ciasto urodzinowe
-
Ciasto stefanka
-
Sernik z kokosem
-
Ciasto śnieżny puch
-
Ciasta z wiórkami kokosowymi
Więcej informacji na temat brigadeiro
Pyszne brigadeiro to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Słodkie kulki obtoczone wiórkami kokosowymi są bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić brigadeiro? Przygotowanie ich jest proste. Na początku do rondelka wlewamy mleko skondensowane oraz dodajemy kakao i masło. Składniki mieszamy do połączenia i trzymamy na palniku, aż zgęstnieją. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia. Z zimnej formujemy kulki. Warto dłonie posmarować masłem, ponieważ masa ma lepką konsystencję. Kulki na koniec obtaczamy w wiórkach kokosowych i odkładamy je do małych papilotek.
Przepis na pao de queijo nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z kakao, które posiada wiele wartości odżywczych. Kiedyś napój, który był przygotowany na bazie ziaren kakaowca, nazywano miksturą bogów. Wszystko to dzięki dużej wartości odżywczej omawianego składnika. Posiada przede wszystkim sporą ilość przeciwutleniaczy, które są lekarstwem na sporą część chorób, między innymi chroni nas przed dolegliwościami ze strony układu krążenia, a także wpływa na poprawę humory, popęd seksualny, a także ma działanie uspokajające i obniża stres. Ponadto częste spożycie kakao w przyszłości zmniejsza ryzyko wystąpienia demencji. Warto również pamiętać, że ze względu na działanie zdrowotne kakao jest także silnym alergenem.
Słodkie kulki brigadeiro odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci ich przygotowanie.
Alergeny w brigadeiro
Lista alergenów dla brigadeiro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mleko skondensowane (zagęszczone)
- Masło
Wartości odżywcze brigadeiro
Deser ma wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać go okazjonalnie.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.