Przepis na briam krok po kroku
- Ziemniaki późne 300 g 2 sztuki
- Bakłażan 200 g 1 sztuka
- Marchewka 150 g 2 sztuki
- Cukinia 500 g 2 sztuki
- Papryka czerwona 240 g 2 sztuki
- Cebula 100 g 1 sztuka
- Pomidor 800 g 4 sztuki
- Oliwa z oliwek 100 ml
Piekarnik rozgrzej do 180 st C.
Obrane ziemniaki i marchewki, bakłażana i cukinię zostaw w skórce.
Pokrój bakłażana, paprykę oraz cukinię w dużą kostkę, ziemniaki w łódeczki, marchewkę w nie za dużą kostkę.
Obraną cebulę pokrój "na 4".
Obrane 2 ząbki czosnku posiekaj drobno nożem.
Pomidory sparz i zdejmij skórkę.
Zblenduj pomidory blenderem.
Wymieszaj pomidory z oliwą, czosnkiem oraz łyżeczką soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, szczyptą rozmarynu oraz 1/3 łyżeczką tymianku.
Warzywa wymieszaj z pomidorowym sosem.
Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego, przykryj i wstaw do gorącego piekarnika.
Piecz 30 minut.
Po tym czasie odkryj naczynie i piecz kolejne 30 minut.
-
Zupa ogórkowa
-
Ośmiornica
-
Zupa pomidorowa z ryżem
-
Strogonow wieprzowy
-
Cynaderka
-
Flaczki
-
Pieczona gęś
-
Pilaw
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Pyzy ziemniaczane
-
Naleśniki z mąki kukurydzianej
-
Szponder wołowy
-
Filet z indyka pieczony w rękawie
-
Frytki stekowe
-
Pierogi bezglutenowe
-
Pularda
-
Obiad bezglutenowy

(liczba kalorii)
Briam - cechy przepisu
Więcej o briam
Briam to pyszna grecka zapiekanka warzywna. Pełna warzyw, zdrowa i sycąca. Lubisz pieczone warzywa? Poznaj przepis na briam i zrób go na obiad. Bram to najlepsza kompozycja warzywna z piekarnika, którą można dodać do obiadu. Jest to wegańska propozycja, która ma proste składniki i przyprawy. Briam robi się bardzo prosto i szybko. Tym prostym przepisem na smaczną grecką zapiekankę warzywną najlepiej jest wzbogacić obiad i podawać ją na gorąco. Jest dobra dla osób, które nie spożywają mięsa. Sprawdź jak zrobić briam – jest to banalne, a powstaje pyszna odmiana warzywnej potrawy.
W kuchni greckiej briam to grecka zapiekanka warzywna pieczona w piekarniku. Jest smaczna, wypełniona warzywami. Przepis na briam składa się z ziemniaków, marchewki, bakłażana, cukinii, papryki i pomidorowego sosu z ogromną ilością zdrowych tłuszczów pochodzących z oliwy z oliwek. Ten posiłek jest zdrowy i jednocześnie pyszny. Taki wegański, prosty przepis przygotujesz bez problemu. Briam składa się przede wszystkim z cukinii, bakłażanów oraz ziemniaków. Reszta warzyw to dodatki, które można wybrać samemu. Super sprawdzą się także na przykład pieczarki.
Ta zapiekanka jest najlepsza, gdy szukasz inspiracji na pyszne danie bezmięsne. To dobra potrawa, która zawiera dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają korzystne działanie na organizm człowieka. Składniki zapiekanki dostarczają wiele witamin i minerałów. Briam zawiera dużo likopenu, który ma działanie przeciwnowotworowe. Dzięki temu potrawa ma wysoką wartość odżywczą. Propozycja ta nie zawiera białka, jest go jedynie śladowa ilość. Jeśli zależy Ci na zwiększeniu ilości białka, dobrym pomysłem jest dodanie do niej na przykład sera mozzarella typu light.
Jak zrobić briam: nagrzej piekarnik i przygotuj warzywa. Pokrój ziemniaki, cukinię, paprykę i bakłażana w większe kawałki, marchewkę zaś w nieco mniejsze kawałki. Cebulę przekrój na cztery ćwiartki, a czosnek posiekaj. Przygotuj także sos. W przepisie na briam świetnie sprawdzi się własnoręcznie przygotowany pomidorowy sos. Należy pomidory obrać ze skórki, zblendować je i wymieszać z resztą składników. Pokrojone warzywa wymieszaj z sosem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz zapiekankę w piekarniku przez 30 minut pod przykryciem, następnie piecz tyle samo czasu bez przykrywki. Smacznego!
Jak zrobisz briam możesz podać go solo. Zapiekanka jest naprawdę smaczna podana bez żadnych dodatków. Zapiekanka warzywna pyszna jest posypana serem feta. Ten prosty przepis jest dobry na każdy posiłek: na obiad, na kolację czy jako przekąskę.
Wartości odżywcze briam
Energia i białka
(398g)
Węglowodany w briam
(398g)
Tłuszcze
(398g)
Witaminy w przepisie na briam
(398g)
Składniki mineralne w przepisie na briam
(398g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w briam
Lista alergenów dla briam przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na briam