Przepis na bräzeli krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, laska wanilii
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rant do ciasta, stemple do ciastek

Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą masę.

Cały czas miksując, dodaj jajka, sól i ziarna wanilii oraz skórkę otartą z cytryny.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników.

Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut.

Podziel ciasto na dwie części.

Rozwałkuj cienko, w miarę potrzeby, podsypuj mąką pszenną.

Ciastka wykrawaj rantem cukierniczym i stempluj drewnianym stemplem dowolne kształty.

Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 10 minut.

Bräzeli przełożony kremem podany na białym talerzu.
Brätzeli
Koszt przygotowania dania
16.62 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
386 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
72

Bräzeli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o bräzeli

Brätzeli to tradycyjny wypiek wywodzący się z kuchni szwajcarskiej. Pyszne słodkie ciasteczka doskonale sprawdzą się na deser. Wymyślone zostały ponad 100 lat temu i przygotowane są do dziś według pilnie strzeżonej receptury. Ciasteczka można kupić, będąc na wycieczce w Szwajcarii lub przygotować samemu w domu. Przepis na brätzeli jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, wanilia, sól, skórka z cytryny, jajka.

Jak zrobić brätzeli? Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą masę. Cały czas miksując, dodaj jajka, sól i ziarna wanilii oraz skórkę otartą z cytryny. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj cienko, w miarę potrzeby, podsypuj mąką pszenną. Ciastka wykrawaj rantem cukierniczym i stempluj drewnianym stemplem dowolne kształty. Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10 minut.

Mąka pszenna użyta w przepisie jest źródłem węglowodanów prostych oraz glutenu. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Mąka oczyszczona prawie całkowicie pozbawiona jest błonnika pokarmowego oraz witamin występujących w pełnym zbożu. Możesz zamienić dodany do wypieku cukier na ksylitol, zmniejszy to kaloryczność ciastek i pozwoli na ograniczenie spożycia cukru.

Podsumowując pyszne i słodkie ciasteczka brätzeli są świetnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań. Tradycyjne szwajcarskie ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce przez około 1-2 tygodnie. Ciastka świetnie sprawdzą się jako baza ciast i deserów. Można także udekorować nimi drzewko świąteczne.

Wartości odżywcze bräzeli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kalorie)
406.33 kcal
386.02 kcal
Białko
9.04 g
8.59 g

Węglowodany w bräzeli

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany
56.17 g
53.36 g
Węglowodany przyswajalne
56.17 g
53.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz
16.79 g
15.95 g
Tłuszcze nasycone
11.34 g
10.77 g
Tłuszcze nienasycone
5.45 g
5.18 g

Witaminy w przepisie na bräzeli

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina B6
0.06 mg
0.06 mg
Tiamina
0.50 mg
0.48 mg
Ryboflawina
0.29 mg
0.28 mg
Niacyna
3.43 mg
3.26 mg
Foliany
81.45 µg (mcg)
77.38 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na bräzeli

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód
20.02 mg
19.02 mg
Potas
86.70 mg
82.36 mg
Wapń
20.87 mg
19.83 mg
Fosfor
91.65 mg
87.06 mg
Magnez
20.44 mg
19.42 mg
Żelazo
3.10 mg
2.95 mg
Cynk
0.72 mg
0.68 mg
Miedź
0.11 mg
0.11 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny bräzeli 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w bräzeli

Lista alergenów dla bräzeli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania bräzeli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
1000 g
1 paczka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Masło
350 g
niecałe 2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 350 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
21.50
Jak oceniasz przepis na bräzeli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób