Przepis na bräzeli krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 1000 g 1 paczka
- Cukier 350 g
- Masło 350 g niecałe 2 kostki
- Jajko 4 szt.
Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą masę.
Cały czas miksując, dodaj jajka, sól i ziarna wanilii oraz skórkę otartą z cytryny.
Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut.
Podziel ciasto na dwie części.
Rozwałkuj cienko, w miarę potrzeby, podsypuj mąką pszenną.
Ciastka wykrawaj rantem cukierniczym i stempluj drewnianym stemplem dowolne kształty.
Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 10 minut.
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Ciasteczka korzenne
-
Domek z piernika
-
Sernik japoński
-
3 bit bez pieczenia
-
Strucla makowa
-
Ciastka czekoladowe
-
Chatka baby jagi
-
Ciasto "wiśniowy puszek z kajmakiem"
-
Ciastka migdałowe
-
Cantuccini
-
Amoniaczki
-
Ciasteczka orzeszki
-
Ciasteczka brownie
-
Ciastka brownie
-
Ciasteczka z nutellą
-
Ciastka na Boże Narodzenie

(liczba kalorii)
Bräzeli - cechy przepisu
Więcej o bräzeli
Brätzeli to tradycyjny wypiek wywodzący się z kuchni szwajcarskiej. Pyszne słodkie ciasteczka doskonale sprawdzą się na deser. Wymyślone zostały ponad 100 lat temu i przygotowane są do dziś według pilnie strzeżonej receptury. Ciasteczka można kupić, będąc na wycieczce w Szwajcarii lub przygotować samemu w domu. Przepis na brätzeli jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, wanilia, sól, skórka z cytryny, jajka.
Jak zrobić brätzeli? Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą masę. Cały czas miksując, dodaj jajka, sól i ziarna wanilii oraz skórkę otartą z cytryny. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj cienko, w miarę potrzeby, podsypuj mąką pszenną. Ciastka wykrawaj rantem cukierniczym i stempluj drewnianym stemplem dowolne kształty. Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10 minut.
Mąka pszenna użyta w przepisie jest źródłem węglowodanów prostych oraz glutenu. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Mąka oczyszczona prawie całkowicie pozbawiona jest błonnika pokarmowego oraz witamin występujących w pełnym zbożu. Możesz zamienić dodany do wypieku cukier na ksylitol, zmniejszy to kaloryczność ciastek i pozwoli na ograniczenie spożycia cukru.
Podsumowując pyszne i słodkie ciasteczka brätzeli są świetnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań. Tradycyjne szwajcarskie ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce przez około 1-2 tygodnie. Ciastka świetnie sprawdzą się jako baza ciast i deserów. Można także udekorować nimi drzewko świąteczne.
Wartości odżywcze bräzeli
Energia i białka
(95g)
Węglowodany w bräzeli
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy w przepisie na bräzeli
(95g)
Składniki mineralne w przepisie na bräzeli
(95g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bräzeli
Lista alergenów dla bräzeli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko