Bräzeli
- Mąka pszenna typ 500 - 1 paczka (1000 g)
- Cukier (350 g)
- Masło - niecałe 2 kostki (350 g)
- Jajko (4 szt.)
Przepis na bräzeli krok po kroku
Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą masę.
Cały czas miksując, dodaj jajka, sól i ziarna wanilii oraz skórkę otartą z cytryny.
Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników.
Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut.
Podziel ciasto na dwie części.
Rozwałkuj cienko, w miarę potrzeby, podsypuj mąką pszenną.
Ciastka wykrawaj rantem cukierniczym i stempluj drewnianym stemplem dowolne kształty.
Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 10 minut.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Pieguski
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciastka migdałowe
-
Ciastka brownie
-
Cantuccini
-
Ciastka na Boże Narodzenie
Więcej informacji na temat bräzeli
Brätzeli to tradycyjny wypiek wywodzący się z kuchni szwajcarskiej. Pyszne słodkie ciasteczka doskonale sprawdzą się na deser. Wymyślone zostały ponad 100 lat temu i przygotowane są do dziś według pilnie strzeżonej receptury. Ciasteczka można kupić, będąc na wycieczce w Szwajcarii lub przygotować samemu w domu. Przepis na brätzeli jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, wanilia, sól, skórka z cytryny, jajka.
Jak zrobić brätzeli? Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą masę. Cały czas miksując, dodaj jajka, sól i ziarna wanilii oraz skórkę otartą z cytryny. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj cienko, w miarę potrzeby, podsypuj mąką pszenną. Ciastka wykrawaj rantem cukierniczym i stempluj drewnianym stemplem dowolne kształty. Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10 minut.
Mąka pszenna użyta w przepisie jest źródłem węglowodanów prostych oraz glutenu. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Mąka oczyszczona prawie całkowicie pozbawiona jest błonnika pokarmowego oraz witamin występujących w pełnym zbożu. Możesz zamienić dodany do wypieku cukier na ksylitol, zmniejszy to kaloryczność ciastek i pozwoli na ograniczenie spożycia cukru.
Podsumowując pyszne i słodkie ciasteczka brätzeli są świetnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań. Tradycyjne szwajcarskie ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce przez około 1-2 tygodnie. Ciastka świetnie sprawdzą się jako baza ciast i deserów. Można także udekorować nimi drzewko świąteczne.
Alergeny w bräzeli
Lista alergenów dla bräzeli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze bräzeli
Brätzeli to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość dodanego cukru. Słodkie ciasteczka nie są dobrym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę. Zawartość glutenu sprawia, że ciastek nie powinny spożywać osoby chorujące na celiakię.
Energia i białka
(95g)
Węglowodany
(95g)
Tłuszcze
(95g)
Witaminy
(95g)
Składniki mineralne
(95g)
-
mąka pszenna,
cukier,
masło,
jajka,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.