Bräzeli

Opublikowano: 21.12.2021 r., 9:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bräzeli na białym talerzu
Brätzeli
Brätzeli to tradycyjne danie kuchni szwajcarskiej. Przygotowuje się je na bazie masła, mąki i cukru. Pieczone preclowe ciasteczka doskonale sprawdzą się jako przekąska.
Przygotowanie 15 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
386 kcal
Kcal w porcji
95 g
Wielkość porcji
72
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 paczka (1000 g)
  • Cukier (350 g)
  • Masło - niecałe 2 kostki (350 g)
  • Jajko (4 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, skórka z cytryny, laska wanilii
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rant do ciasta, stemple do ciastek

Przepis na bräzeli krok po kroku

Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą masę.

Cały czas miksując, dodaj jajka, sól i ziarna wanilii oraz skórkę otartą z cytryny.

Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników.

Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut.

Podziel ciasto na dwie części.

Rozwałkuj cienko, w miarę potrzeby, podsypuj mąką pszenną.

Ciastka wykrawaj rantem cukierniczym i stempluj drewnianym stemplem dowolne kształty.

Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym do 220 stopni C piekarniku przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na bräzeli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,0% osób

Więcej informacji na temat bräzeli

Brätzeli to tradycyjny wypiek wywodzący się z kuchni szwajcarskiej. Pyszne słodkie ciasteczka doskonale sprawdzą się na deser. Wymyślone zostały ponad 100 lat temu i przygotowane są do dziś według pilnie strzeżonej receptury. Ciasteczka można kupić, będąc na wycieczce w Szwajcarii lub przygotować samemu w domu. Przepis na brätzeli jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasteczek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, masło, wanilia, sól, skórka z cytryny, jajka.

Jak zrobić brätzeli? Do miski włóż ciepłe masło, dodaj cukier i ubij na białą masę. Cały czas miksując, dodaj jajka, sól i ziarna wanilii oraz skórkę otartą z cytryny. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj do połączenia składników. Ciasto schłodź w lodówce przez około 60 minut. Podziel ciasto na dwie części. Rozwałkuj cienko, w miarę potrzeby, podsypuj mąką pszenną. Ciastka wykrawaj rantem cukierniczym i stempluj drewnianym stemplem dowolne kształty. Ciastka wyłóż na blasze i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10 minut.

Mąka pszenna użyta w przepisie jest źródłem węglowodanów prostych oraz glutenu. Gluten jest białkiem występującym w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Gluten ma właściwości tworzenia przestrzennych struktur w połączeniu z wodą. Dlatego właśnie wyrabia się ciasto, aby dokładnie połączyć wodę z cząsteczkami glutenu zawartego w mące i nadać mu elastyczną konsystencję. Mąka oczyszczona prawie całkowicie pozbawiona jest błonnika pokarmowego oraz witamin występujących w pełnym zbożu. Możesz zamienić dodany do wypieku cukier na ksylitol, zmniejszy to kaloryczność ciastek i pozwoli na ograniczenie spożycia cukru.

Podsumowując pyszne i słodkie ciasteczka brätzeli są świetnym dodatkiem do kawy i herbaty podczas rodzinnych spotkań. Tradycyjne szwajcarskie ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce przez około 1-2 tygodnie. Ciastka świetnie sprawdzą się jako baza ciast i deserów. Można także udekorować nimi drzewko świąteczne.

Alergeny w bräzeli

Lista alergenów dla bräzeli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze bräzeli

na 100g gotowej potrawy

Brätzeli to słodki wypiek zawierający bardzo dużą ilość dodanego cukru. Słodkie ciasteczka nie są dobrym wyborem dla osób chorujących na cukrzycę. Zawartość glutenu sprawia, że ciastek nie powinny spożywać osoby chorujące na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(95g)
Energia (kcal)
406.33
386.02
Białko (g)
9.04
8.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(95g)
Węglowodany (g)
56.17
53.36
Węglowodany przyswajalne (g)
56.17
53.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(95g)
Tłuszcz (g)
16.79
15.95
Tłuszcze nasycone (g)
11.34
10.77
Tłuszcze nienasycone (g)
5.45
5.18

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(95g)
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Tiamina (mg)
0.50
0.48
Ryboflawina (mg)
0.29
0.28
Niacyna (mg)
3.43
3.26
Foliany (µg (mcg))
81.45
77.38

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(95g)
Sód (mg)
20.02
19.02
Potas (mg)
86.70
82.36
Wapń (mg)
20.87
19.83
Fosfor (mg)
91.65
87.06
Magnez (mg)
20.44
19.42
Żelazo (mg)
3.10
2.95
Cynk (mg)
0.72
0.68
Miedź (mg)
0.11
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny bräzeli 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bräzeli

Koszt składników
21.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
1000 g
1 paczka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Cukier
350 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 350 g
Masło
350 g
niecałe 2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
8.75
Za 350 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
21.50