Bozbasz
Opublikowano: 04.02.2022 r.
Bardzo sycący, pełny mięsa i warzyw – ten gulasz ormiański zwany bozbasz, skutecznie Cię nasyci. Prosty, pełny smaku posiłek, który zrobisz bez problemu.
Składniki dla 4 porcji:
- Udziec barani - 300 g
- Ziemniaki późne - 300 g
- Bakłażan - 150 g
- Papryka czerwona - 150 g
- Fasolka szparagowa - 100 g
- Cebula - 150 g
- Pomidor - 120 g
- Passata pomidorowa - 125 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, kolendra świeża, bazylia
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- garnek, sitko
Przepis krok po kroku
- Mięso zalej wodą. Ugotuj, aż stanie się miękkie.
- Ugotowane, miękkie mięso odstaw na bok, a wodę po gotowaniu przelej przez sitko. Zostaw około 800 ml płynu.
- W sporym garnku rozgrzej olej.
- Posiekaj drobno cebulę i zeszklij.
- Obrane i umyte ziemniaki, paprykę i bakłażana pokrój w większą kostkę. Ugotowane mięso także pokrój w sporą kostkę.
- Dodaj pokrojone warzywa oraz ugotowane mięso do cebuli i smaż około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby zacznij dolewać płyn po gotowaniu mięsa.
- Fasolkę obierz (usuń końcówki) i dodaj do warzyw. Smaż 5 minut z resztą warzyw.
- Pokrój pomidora w dużą kostkę.
- Dodaj do warzyw, wlej resztę płynu, a także passatę. Przypraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw.
- Zupa jest gotowa, gdy wszystkie warzywa są miękkie.
Komentarz dietetyka
Bozbasz to zupa, która zawiera wszystkie makroskładniki. Jest zdrowa, ma mnóstwo warzyw. Sycąca i pożywna.