Bozbasz
- Udziec barani (300 g)
- Ziemniaki późne (300 g)
- Bakłażan (150 g)
- Papryka czerwona (150 g)
- Fasolka szparagowa (100 g)
- Cebula (150 g)
- Pomidor (120 g)
- Passata pomidorowa (125 g)
- Olej rzepakowy (20 ml)
Przepis na bozbasz krok po kroku
Mięso zalej wodą. Ugotuj, aż stanie się miękkie.
Ugotowane, miękkie mięso odstaw na bok, a wodę po gotowaniu przelej przez sitko. Zostaw około 800 ml płynu.
W sporym garnku rozgrzej olej.
Posiekaj drobno cebulę i zeszklij.
Obrane i umyte ziemniaki, paprykę i bakłażana pokrój w większą kostkę. Ugotowane mięso także pokrój w sporą kostkę.
Dodaj pokrojone warzywa oraz ugotowane mięso do cebuli i smaż około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby zacznij dolewać płyn po gotowaniu mięsa.
Fasolkę obierz (usuń końcówki) i dodaj do warzyw. Smaż 5 minut z resztą warzyw.
Pokrój pomidora w dużą kostkę.
Dodaj do warzyw, wlej resztę płynu, a także passatę. Przypraw do smaku ziołami, solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw.
Zupa jest gotowa, gdy wszystkie warzywa są miękkie.
Więcej informacji na temat bozbasz
Bardzo sycący, pełny mięsa i warzyw – ten gulasz ormiański zwany bozbasz, skutecznie Cię nasyci. Prosty, pełny smaku posiłek, który zrobisz bez problemu. Jeżeli gęsta zupa do Ciebie przemawia, koniecznie spróbuj. Baranina, pyszne warzywa i wspaniały, pomidorowy smak – to wszystko sprawia, że danie jest smaczne. Nie oszczędzaj na ziołach, ponieważ nadają świeżości. Wykonanie gulaszu jest bardzo łatwe. Potrwa jest genialna, także dla wszystkich, którzy chcą zdrowo się odżywiać. Kaloryczność nie jest wysoka, ale poziom sytości – wręcz przeciwnie.
Bozbasz, inaczej zwany gulaszem ormiańskim, jest tradycyjną zupą znaną w kuchni gruzińskiej. Baranina to odpowiedni rodzaj mięsa do tej zupy. Przepis na bozbasz gotuje się także na jagnięcinie, ewentualnie na mięsie wołowym. Mięso stanowi ważny składnik, ale gulasz bez warzyw nie może się obejść. Najlepsze warzywa do bozbasz to ziemniaki, papryka, cebula oraz bakłażan. Niekiedy dodaje się suszone owoce. Jak zrobisz bozbasz, możesz go podawać bez żadnych dodatków. Nie ma opcji, by się nie najeść. Gdy chcesz wzbogacić potrawę, możesz dodać do niej gęstą śmietanę lub jogurt naturalny. Tradycyjnie, zupa podawana jest też z lawaszem. Jego moczy się w zupie.
Tak przygotowana zupa zawiera wszystko, czego organizm potrzebuje. Warzywa są źródłem węglowodanów, mięso dostarczy białka oraz tłuszczu, a olej - tłuszczu. Zupa ma indeks glikemiczny średni.
Gulasz ormiański jest dobry nie tylko w zimie, gdy potrzebujesz rozgrzania. Lekki, ale zarazem pożywny – taki właśnie jest bozbasz. Nie wiesz jak go zrobić? Mięso włóż do garnka, wlej wodę i ugotuj do miękkości. Potrwa to nawet 3 godziny, ale jest to oczywiście zależne od wielkości mięsa. Po ugotowaniu mięso odstaw na bok, a wodę z gotowania przelej na sitku – by była klarowna. W garnku na bozbasz rozgrzej olej, podsmaż posiekaną cebulę, pokrojone warzywa (oprócz fasolki) oraz pokrojone mięso. Papryka, ziemniaki, bakłażan i mięso powinny być sporych rozmiarów, by było je dobrze czuć w gulaszu. Smaż wszystko pod przykryciem na niewielkiej mocy palnika. Gdyby brakowało płynu – wlej trochę wody z gotowania mięsa. Fasolkę pozbaw końcówek i dodaj po około 10 minutach. Całość podsmażaj około 5 minut. Dodaj pokrojonego pomidora, resztę płynu, passatę, przyprawy i świeże zioła. Całość gotuj do miękkości warzyw.
*Jeżeli potrzebujesz szybszego sposobu na bozbasz, pokrój mięso przed gotowaniem – szybciej się ugotuje.
*Gdy wolisz zupę bardziej płynną – dodaj więcej wody. Jeżeli chcesz mieć gulasz bardziej gęsty, wystarczy go zagęścić dłuższym gotowaniem lub większą ilością składników.
Alergeny w bozbasz
Lista alergenów dla bozbasz przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bozbasz
Wartości odżywcze bozbasz
Bozbasz to zupa, która zawiera wszystkie makroskładniki. Jest zdrowa, ma mnóstwo warzyw. Sycąca i pożywna.
Energia i białka
(550g)
Węglowodany
(550g)
Tłuszcze
(550g)
Witaminy
(550g)
Składniki mineralne
(550g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.