Przepis na boxty krok po kroku
- Ziemniaki późne 600 g
- Mąka pszenna typ 500 20 g 2 płaskie łyżki stołowe
- Proszek do pieczenia 5 g 1 płaska łyżeczka
- Mleko 2% 125 ml pół szklanki
- Olej rzepakowy 100 ml do smażenia
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce (tak jak na tradycyjne polskie placki ziemniaczane).
Przez ściereczkę odciśnij sok z ziemniaków do miseczki i pozostaw do wytrącenia się krochmalu (gdy krochmal się wytrąci, odlej nadmiar wody z jego wierzchu).
Odciśnięte ziemniaki włóż do miski, dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz mleko.
Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Następnie do masy dodaj krochmal i znów wymieszaj składniki.
Na patelni rozgrzej cześć oleju i smaż na nim placki ziemniaczane (z dwóch stron na złocisty kolor) - jeśli jest taka potrzeba, na patelnię dodaj więcej oleju.
Gotowe boxty podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
-
Fasola po bretońsku
-
Pierogi ruskie
-
Zupa pieczarkowa
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Seitan
-
Kotlet z jajka
-
Pierogi z serem
-
Gzik
-
Placki twarogowe z cukrem pudrem
-
Kapusta wigilijna
-
Pierogi ze szpinakiem
-
Pieczone bataty
-
Kotleciki z kaszy gryczanej
-
Zupa marchewkowa
-
Pierogi z jagodami
-
Mamałyga
-
Placki z cukinii i marchewki
-
Placki ziemniaczane z piekarnika
-
Obiad bez mięsa

(liczba kalorii)
Boxty - cechy przepisu
Więcej o Boxty
Boxty to tradycyjne, irlandzkie placki ziemniaczane. Istnieje wiele przepisów na Boxty, ale wszystkie zawierają drobno tarte ziemniaki podane w postaci smażonej. Boxty różnią się od innych placów ziemniaczanych gładką i drobnoziarnistą konsystencją. Najlepsze Boxty stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny - warto podać je z dodatkiem śmietany. Sprawdzony przepis na Boxty jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka pszenna, proszek do pieczenia, mleko spożywcze, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
A jak zrobić Boxty? Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce (tak jak na tradycyjne polskie placki ziemniaczane). Przez ściereczkę odciśnij sok z ziemniaków do miseczki i pozostaw do wytrącenia się krochmalu (gdy krochmal się wytrąci, odlej nadmiar wody z jego wierzchu). Odciśnięte ziemniaki włóż do miski, dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodaj krochmal i znów wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej cześć oleju i smaż na nim placki ziemniaczane (z dwóch stron na złocisty kolor) - jeśli jest taka potrzeba, na patelnię dodaj więcej oleju. Gotowe boxty podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.
Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.
Podsumowując smaczne Boxty świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania placków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Wartości odżywcze Boxty
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w boxty
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na boxty
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na boxty
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Boxty
Lista alergenów dla Boxty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%