Boxty

Opublikowano: 06.03.2023 r., 13:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boxty podane na białym talerzyku.
Boxty
Boxty to irlandzkie placki ziemniaczane, które charakteryzują się gładką konsystencją. Świetnie sprawdzą się jako obrad dla całej rodziny. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
353 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki późne (600 g)
  • Mąka pszenna typ 500 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Mleko 2% pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy do smażenia (100 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tarka, duża miska, miseczka, ściereczka

Przepis na boxty krok po kroku

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce (tak jak na tradycyjne polskie placki ziemniaczane).

Przez ściereczkę odciśnij sok z ziemniaków do miseczki i pozostaw do wytrącenia się krochmalu (gdy krochmal się wytrąci, odlej nadmiar wody z jego wierzchu).

Odciśnięte ziemniaki włóż do miski, dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz mleko.

Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.

Następnie do masy dodaj krochmal i znów wymieszaj składniki.

Na patelni rozgrzej cześć oleju i smaż na nim placki ziemniaczane (z dwóch stron na złocisty kolor) - jeśli jest taka potrzeba, na patelnię dodaj więcej oleju.

Gotowe boxty podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na boxty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat boxty

Boxty to tradycyjne, irlandzkie placki ziemniaczane. Istnieje wiele przepisów na Boxty, ale wszystkie zawierają drobno tarte ziemniaki podane w postaci smażonej. Boxty różnią się od innych placów ziemniaczanych gładką i drobnoziarnistą konsystencją. Najlepsze Boxty stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny - warto podać je z dodatkiem śmietany. Sprawdzony przepis na Boxty jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: ziemniaki, mąka pszenna, proszek do pieczenia, mleko spożywcze, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

A jak zrobić Boxty? Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce (tak jak na tradycyjne polskie placki ziemniaczane). Przez ściereczkę odciśnij sok z ziemniaków do miseczki i pozostaw do wytrącenia się krochmalu (gdy krochmal się wytrąci, odlej nadmiar wody z jego wierzchu). Odciśnięte ziemniaki włóż do miski, dodaj do nich mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz mleko. Składniki dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. Następnie do masy dodaj krochmal i znów wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej cześć oleju i smaż na nim placki ziemniaczane (z dwóch stron na złocisty kolor) - jeśli jest taka potrzeba, na patelnię dodaj więcej oleju. Gotowe boxty podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Ziemniaki są lekkostrawne, przez co zawarte w niej związki lepiej przyswajają się. Zawierają one stosunkowo mało tłuszczu i dostarczają małej ilości kalorii. Ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, który odpowiada za obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ziemniaki stanowią także źródło magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, witaminy C, witaminy A, niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując smaczne Boxty świetnie sprawdzą się jako obiad dla całej rodziny. Placki ziemniaczane są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania placków dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w boxty

Lista alergenów dla Boxty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze boxty

na 100g gotowej potrawy

Boxty to propozycja na irlandzkie placki ziemniaczane. Świetnie sprawdzą się jako smaczny posiłek do całej rodziny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
176.70
353.40
Białko (g)
2.28
4.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
15.06
30.13
Węglowodany przyswajalne (g)
13.57
27.14
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
2.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
12.15
24.30
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
2.22
Tłuszcze nienasycone (g)
11.04
22.08
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.82
15.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.21
6.43
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
1.18
2.35
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B6 (mg)
0.23
0.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.92
1.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.96
29.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
10.57
21.14
Potas (mg)
385.78
771.56
Wapń (mg)
52.93
105.86
Fosfor (mg)
98.71
197.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.02
38.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.75
1.50
Cynk (mg)
0.30
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boxty 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boxty

Koszt składników
16.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
600 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.40
Za 600 g
Mąka pszenna typ 500
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 20 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 płaska łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
100 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 ml
Koszt składników
16.10