Bougatsa

Opublikowano: 28.07.2023 r., 11:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna grecka bougatsa z kremem.
Bougatsa
Bougatsa to deser z ciasta filo z nadzieniem budyniowym. Wypiek warto podać jako dodatek do kawy lub herbaty. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
305 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Ciasto filo (300 g)
  • Masło (250 g)
  • Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
  • Cukier (200 g)
  • Kasza manna (120 g)
  • Mąka kukurydziana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Cukier puder (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, folia spożywcza

Przepis na bougatsa krok po kroku

W garnuszku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia.

Do osobnego garnka wlej mleko, dodaj do niego cukier, kaszę manną oraz mąkę kukurydzianą.

Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika.

Podczas gotowania kaszy mieszaj ją trzepaczką, aż powstanie gęsty krem.

Do gotującego się kremu dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, wymieszaj i odstaw z ognia.

Masę przelej do szklanej miski, przykryj ją folią spożywczą i pozostaw do przestudzenia.

Po godzinie masę przemieszaj delikatnie.

Dwa arkusze ciasta filo posmaruj masłem i ułóż jeden na drugim. Na środku rozsmaruj 1/5 masy tworząc prostokąt. Boki ciasta filo nieposmarowane kremem nałów na wierzch masy, aby uformować prostokątną paczuszkę - czynność powtórz 5 razy.

Każdą stronę ciasta filo posmaruj roztopionym masłem.

Bougatsę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Deser piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.

Przed podaniem deser posyp cukrem pudrem i cynamonem.

Jak oceniasz przepis na bougatsa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat bougatsa

Bougatsa to doskonały pomysł na domowy deser grecki przygotowywany z ciasta filo z kremem budyniowym. Ciasto bougatsa świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na bougatsa jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: ciasto filo, masło, mleko, cukier, kasza manna, mąka kukurydziana, cukier puder, cynamon oraz ekstrakt waniliowy.

A jak zrobić bougatsa? W garnuszku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia. Do osobnego garnka wlej mleko, dodaj do niego cukier, kaszę manną oraz mąkę kukurydzianą. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika. Podczas gotowania kaszy mieszaj ją trzepaczką, aż powstanie gęsty krem. Do gotującego się kremu dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, wymieszaj i odstaw z ognia. Masę przelej do szklanej miski, przykryj ją folią spożywczą i pozostaw do przestudzenia. Dwa arkusze ciasta filo posmaruj masłem i ułóż jeden na drugim. Na środku rozsmaruj 1/5 masy tworząc prostokąt. Boki ciasta filo nieposmarowane kremem nałów na wierzch masy, aby uformować prostokątną paczuszkę - czynność powtórz 5 razy. Każdą stronę ciasta filo posmaruj roztopionym masłem. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut. Przed podaniem deser posyp cukrem pudrem i cynamonem.

Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. Białko wpływa również na procesy odpornościowe organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność.

Podsumowując: smaczny deser grecki świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasteczka możesz podać również jako słodkie śniadanie. Najlepszy deser jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w bougatsa

Lista alergenów dla bougatsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ciasto filo
    • Kasza manna
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%

Wartości odżywcze bougatsa

na 100g gotowej potrawy

Bougatsa to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością, szczególnie na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
244.30
305.37
Białko (g)
4.08
5.10

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
28.85
36.06
Węglowodany przyswajalne (g)
28.23
35.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.62
0.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
12.81
16.02
Tłuszcze nasycone (g)
8.53
10.67
Tłuszcze nienasycone (g)
4.28
5.35
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.61
43.26
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
106.84
133.55
Brak danych dla: ciasto filo, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
0.38
Brak danych dla: ciasto filo, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.58
0.72
Brak danych dla: ciasto filo, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
104.61
130.76
Brak danych dla: ciasto filo, mąka kukurydziana.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.11
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.30
0.38
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.76
7.20
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
24.47
30.59
Brak danych dla: ciasto filo, mąka kukurydziana.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
81.32
101.65
Potas (mg)
94.84
118.55
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Wapń (mg)
76.03
95.04
Fosfor (mg)
65.39
81.74
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.71
12.13
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.61
0.77
Cynk (mg)
0.30
0.37
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.02
0.02
Brak danych dla: ciasto filo.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bougatsa 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bougatsa

Koszt składników
30.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ciasto filo
300 g
8.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 300 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Mleko 3,2%
1000 ml
4 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 ml
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Kasza manna
120 g
2.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Mąka kukurydziana
10 g
1 płaska łyżka stołowa
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 10 g
Cukier puder
20 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Koszt składników
30.50