Bougatsa
- Ciasto filo (300 g)
- Masło (250 g)
- Mleko 3,2% - 4 szklanki (1000 ml)
- Cukier (200 g)
- Kasza manna (120 g)
- Mąka kukurydziana - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
- Cukier puder (20 g)
Przepis na bougatsa krok po kroku
W garnuszku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia.
Do osobnego garnka wlej mleko, dodaj do niego cukier, kaszę manną oraz mąkę kukurydzianą.
Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika.
Podczas gotowania kaszy mieszaj ją trzepaczką, aż powstanie gęsty krem.
Do gotującego się kremu dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, wymieszaj i odstaw z ognia.
Masę przelej do szklanej miski, przykryj ją folią spożywczą i pozostaw do przestudzenia.
Po godzinie masę przemieszaj delikatnie.
Dwa arkusze ciasta filo posmaruj masłem i ułóż jeden na drugim. Na środku rozsmaruj 1/5 masy tworząc prostokąt. Boki ciasta filo nieposmarowane kremem nałów na wierzch masy, aby uformować prostokątną paczuszkę - czynność powtórz 5 razy.
Każdą stronę ciasta filo posmaruj roztopionym masłem.
Bougatsę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Deser piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut.
Przed podaniem deser posyp cukrem pudrem i cynamonem.
-
Orzechowiec
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Sernik bez spodu
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Sernik z jogurtów greckich
-
Sernik na kruchym spodzie
-
Babeczki z budyniem
-
Pastel de nata
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat bougatsa
Bougatsa to doskonały pomysł na domowy deser grecki przygotowywany z ciasta filo z kremem budyniowym. Ciasto bougatsa świetnie sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Przepis na bougatsa jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania ciasta potrzebne będą następujące produkty: ciasto filo, masło, mleko, cukier, kasza manna, mąka kukurydziana, cukier puder, cynamon oraz ekstrakt waniliowy.
A jak zrobić bougatsa? W garnuszku roztop masło i pozostaw je do przestudzenia. Do osobnego garnka wlej mleko, dodaj do niego cukier, kaszę manną oraz mąkę kukurydzianą. Składniki dokładnie wymieszaj i gotuj na średniej mocy palnika. Podczas gotowania kaszy mieszaj ją trzepaczką, aż powstanie gęsty krem. Do gotującego się kremu dodaj 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego, wymieszaj i odstaw z ognia. Masę przelej do szklanej miski, przykryj ją folią spożywczą i pozostaw do przestudzenia. Dwa arkusze ciasta filo posmaruj masłem i ułóż jeden na drugim. Na środku rozsmaruj 1/5 masy tworząc prostokąt. Boki ciasta filo nieposmarowane kremem nałów na wierzch masy, aby uformować prostokątną paczuszkę - czynność powtórz 5 razy. Każdą stronę ciasta filo posmaruj roztopionym masłem. Deser piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez około 30 minut. Przed podaniem deser posyp cukrem pudrem i cynamonem.
Mleko krowie stanowi dobre źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, do których możemy zaliczyć witaminę D, witaminę A oraz witaminę B12, potas, wapń, magnez, a także cynk. Mleko stanowi również źródło białka zwierzęcego, które bierze udział w procesach rozwojowych oraz wzrostowych organizmu. Białko wpływa również na procesy odpornościowe organizmu. W zależności od zawartości tłuszczu mleko będzie miało różną kaloryczność.
Podsumowując: smaczny deser grecki świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy lub herbaty. Ciasteczka możesz podać również jako słodkie śniadanie. Najlepszy deser jest dobry do spożycia po przestudzeniu. Produkty niezbędne do wykonania wypieku dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w bougatsa
Lista alergenów dla bougatsa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- ciasto filo
- Kasza manna
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 3,2%
Wartości odżywcze bougatsa
Bougatsa to doskonała propozycja na pyszny deser. Ciasto jest wysokokaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością, szczególnie na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(125g)
Węglowodany
(125g)
Tłuszcze
(125g)
Witaminy
(125g)
Składniki mineralne
(125g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.