Bogracz z pieczarkami

Opublikowano: 27.08.2021 r., 9:14 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bogracz z pieczarkami podany w brązowej miseczce.
Bogracz z pieczarkami
Bogracz z pieczarkami to tradycyjne danie kuchni węgierskiej. Idealnie sprawdzi się na chłodne wieczory, jest pikantny i treściwy. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 75 min
252 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Udziec wołowy (600 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Papryka zielona 1 mała sztuka (100 g)
  • Pomidor 2 średnie sztuki (300 g)
  • Olej rzepakowy (40 ml)
  • Cebula 2 duże sztuki (150 g)
  • Marchewka 1 duża sztuka (150 g)
  • Boczek wędzony bez kości (70 g)
  • Ziemniaki młode (250 g)
  • Pieczarki (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek

Przepis na bogracz z pieczarkami krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę. Pokrój drobno boczek.

Posiekaj drobno cebulę. Pokrój w kostkę paprykę. Marchewkę obierz i pokrój w talarki. Pokrój drobno papryczkę chili. Pieczarki umyj i przekrój na połówki.

Pomidory sparz wrzątkiem i usuń z nich skórę. Pokrój w kostkę.

Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę.

Rozgrzej olej na patelni. Obsmaż mięso. Przełóż do garnka. Następnie podsmaż cebulę i drobno pokrojony boczek. Przełóż do garnka. Na oleju podsmaż pieczarki. Przełóż do reszty składników.

Paprykę, ziemniaki i marchewkę umieść w garnku. Dodaj przyprawy. Zalej litrem wody dodaj pokrojone pomidory bez skórki. Zagotuj zmniejsz ogień i gotuj przez 75 minut.

Gotowe danie podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na bogracz z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,3% osób

Więcej informacji na temat bogracza z pieczarkami

Bogracz z pieczarkami to danie kuchni węgierskiej. Bogracz po węgiersku oznacza kociołek do gotowania na ognisku. Tradycyjnie należy go przygotować na ognisku. Jeśli nie masz jednak takiej możliwości nasz przepis sprawdzi się rewelacyjnie do przygotowania tej potrawy w warunkach domowych. Przepis na bogracz z pieczarkami jest prosty, dlatego nie wymaga od Ciebie dużego doświadczenia kulinarnego. Aby go przygotować potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: udziec wołowy, boczek wędzony wieprzowy, papryka czerwona, papryka zielona, papryczka chili, pieczarki, ziemniaki, pomidory, marchew, liść laurowy, ziele angielskie, papryka słodka, papryka wędzona, sól, pieprz.

Jak zrobić bogracz z pieczarkami? Najpierw musisz przygotować wszystkie składniki. Pokrój mięso w kostkę, drobno pokrój boczek wieprzowy. Umyj i pokój na połówki pieczarki. Posiekaj w drobną kostkę cebulę. W kostkę pokrój paprykę. Marchew i ziemniaki obierz, marchew pokrój w talarki a ziemniaki w dużą kostkę. Sparz we wrzątku i obierz ze skórki pomidory, następnie pokrój w kostkę. Następnie podgrzej na patelni olej, obsmaż mięso. Przełóż do garnka. Umieść w garnku paprykę, pomidory, ziemniaki, przyprawy, zalej litrem wody. Podsmaż cebulę, boczek i pieczarki. Dodaj do reszty składników, zagotuj. Gotuj na średnim ogniu przez 75 minut.

Papryka to pochodzące z Ameryki chrupiące warzywo z rodziny psiankowatych. Zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując bogracz to tradycyjne danie kuchni węgierskiej z wołowiną, ziemniakami i papryką. Jest rozgrzewającym daniem, idealnym na jesienne wieczory. Pyszny bogracz zawiera wiele składników odżywczych. Świetnie sprawdzi się na smaczny obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje z kluseczkami.

Alergeny w bograczu z pieczarkami

Lista alergenów dla bogracza z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na bogracz z pieczarkami

Wartości odżywcze bogracza z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Bogracz z pieczarkami to bardzo dobra propozycja na rozgrzewającą zupę. Jest sycący, zawiera łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest pikantny idealnie sprawdzi się jako zachcianka na małe co nieco.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
100.95
252.38
Białko (g)
7.78
19.45

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
5.12
12.80
Węglowodany przyswajalne (g)
4.03
10.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.09
2.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
5.55
13.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.90
4.76
Tłuszcze nienasycone (g)
3.64
9.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.70
6.75
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
2.35
Cholesterol (mg)
26.08
65.21

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
75.79
189.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.26
0.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.41
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
15.76
39.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.04
Witamina E (mg)
0.29
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.37
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.71
9.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
15.75
39.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
757.79
1894.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
87.20
218.00
Potas (mg)
297.85
744.64
Wapń (mg)
11.68
29.20
Fosfor (mg)
103.89
259.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.42
41.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.54
1.36
Cynk (mg)
1.03
2.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.12
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bogracza z pieczarkami 58
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bogracza z pieczarkami

Koszt składników
79.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Udziec wołowy
600 g
23.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
27.60
Za 600 g
Papryka czerwona
100 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 100 g
Papryka zielona
100 g
1 mała sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Cebula
150 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Marchewka
150 g
1 duża sztuka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Boczek wędzony bez kości
70 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.15
Za 70 g
Ziemniaki młode
250 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Pieczarki
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Koszt składników
79.50