Bogracz z kluskami

Opublikowano: 08.03.2022 r., 14:04 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Gotujący się bogracz z kluskami
Bogracz z kluskami
Bogracz z kluskami to smakowite i sycące danie, które możesz przygotować dla całej rodziny. Pachnący gulasz z domowymi kluseczkami poleca się na obiad.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Czas duszenia 100 min
904 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Łopatka wieprzowa (1000 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Ziemniaki późne - 4 sztuki (300 g)
  • Cebula - 1 sztuka (90 g)
  • Papryka zielona - 1 sztuka (140 g)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (230 g)
  • Papryka żółta - 1 sztuka (200 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli - 2 łyżki (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 550 (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
garnek, praska do czosnku, miska, łyżka cedzakowa

Przepis na bogracz z kluskami krok po kroku

Mięso pokrój w kostkę. Włóż do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw całość 2 łyżeczkami słodkiej papryki i łyżeczką ostrej papryki. Dodaj oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.

W tym czasie papryki umyj, usuń z nich gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.

Cebulę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki umieść w misce z zimną wodą.

Boczek pokrój w kostkę. Umieść w garnku o grubym dnie i chwilę podsmaż.

Dodaj mięso i obsmaż je z każdej stronie.

Następnie dodaj cebulę i smaż razem, aż cebula się zeszkli.

Wlej 1 litr wody (tak by zakryło mięso). Dodaj pół łyżeczki soli i łyżkę wędzonej papryki oraz przecier pomidorowy. Przykryj pokrywką i duś przez około godzinę.

W tym czasie przygotuj kluseczki. Wymieszaj mąkę z 60 ml wody i szczyptą soli. Zagniataj do uzyskania jednolitego ciasta. Na blacie oprószonym mąką uformuj ciasto w podłużną cienką kluskę. Pokrój na około 2 cm kluseczki. Ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

Dodaj odcedzone ziemniaki do gulaszu. Uzupełnij poziom wody. Gotuj całość, aż ziemniaki zmiękną (około 20 minut).

Po tym czasie dodaj papryki i gotuj jeszcze 20 minut.

Ugotowane kluseczki dodaj do gulaszu. Gotuj razem jeszcze kilka minut i podawaj.

Jak oceniasz przepis na bogracz z kluskami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób

Więcej informacji na temat bogracza z kluskami

Aby wykonać przepis na bogracz z kluskami potrzebujesz łopatki wieprzowej, boczku wędzonego, pomidorów, ziemniaków, cebuli, trzech rodzajów papryki, a także przecieru pomidorowego. Kluseczki wykonasz tylko z mąki, wody i soli. Na samym początku przygotuj wszystkie składniki. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Mięso pokrój w kostkę i umieść w misce. Dodaj oliwę oraz przyprawy: słodką i ostrą paprykę, a także przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszaj i odstaw, by mięso chwilę się zamarynowało. Jeśli obrałeś już ziemniaki, to umieść je w misce z wodą by nie sczerniały. Na początku podsmaż boczek w garnku o grubym dnie. Dodaj przygotowane mięso i obsmaż je z każdej strony. Teraz dodaj cebulę i smaż razem jeszcze chwilę. Wlej wodę, tak by przykryła wszystkie składniki. Dodaj sól i wędzoną paprykę razem z przecierem pomidorowym. Duś całość przez około godzinę. W tym czasie przygotuj kluseczki. W misce wymieszaj mąkę z ciepłą wodą i solą. Zagniataj ciasto, aż zrobi się elastyczne. Z ciasta zrób niewielkie wałeczki i pokrój je na 2 cm kawałki. Ugotuj je w osolonej wodzie. Po godzinie dodaj do gulaszu ziemniaki i gotuj 15-20 minut aż zmiękną. Teraz dodaj papryki i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie dodaj ugotowane kluseczki i gotuj razem jeszcze chwilę. Takie danie zachwyci każdego, kto lubi sycące, lekko ostre, mięsne dania. W zależności od dostępności można wykorzystać 3 kolory papryk lub tylko czerwoną.

Bogracz to inna nazwa na żeliwny kociołek, w którym gotuje się dania nad ogniem. Tą nazwą można również określić gulasz węgierski przygotowany z warzywami i mięsem. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić bogracz z kluskami na obiad, to również możesz wykonać go na ognisku. Tak przygotowana zupa gulaszowa to dobry pomysł na smaczny posiłek.

Pyszny smak bograczu wynika z obecności łopatki wieprzowej i warzyw. Do jego wykonania możecie również użyć innych części z tuszy wieprzowej. Z każdym rodzajem mięsa będzie inny w odbiorze, ale równie smaczny.

Alergeny w bograczu z kluskami

Lista alergenów dla bogracza z kluskami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze bogracza z kluskami

na 100g gotowej potrawy

Dania z mięsem wieprzowym powinno spożywać się do dwóch razy w tygodniu, ponieważ wieprzowina należy do mięs tłustych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
180.93
904.67
Białko (g)
11.01
55.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
7.69
38.44
Węglowodany przyswajalne (g)
6.91
34.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.77
3.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
11.67
58.36
Tłuszcze nasycone (g)
4.76
23.82
Tłuszcze nienasycone (g)
6.91
34.54
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.50
27.49
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
7.05
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
19.76
98.82
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
1.47
Witamina B12 (µg (mcg))
0.40
1.98
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
37.38
186.91
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.77
3.86
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.49
2.44
Brak danych dla: papryka żółta, mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.60
8.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.44
2.21
Ryboflawina (mg)
0.18
0.89
Niacyna (mg)
3.03
15.14
Foliany (µg (mcg))
18.97
94.85
Beta karoten (µg (mcg))
191.34
956.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
141.61
708.05
Potas (mg)
290.71
1453.57
Wapń (mg)
13.95
69.76
Fosfor (mg)
126.59
632.94
Magnez (mg)
17.92
89.58
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.02
5.12
Cynk (mg)
1.54
7.68
Miedź (mg)
0.09
0.44
Mangan (mg)
0.08
0.42
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, cebula, papryka czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny bogracza z kluskami 80
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bogracza z kluskami

Koszt składników
88.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łopatka wieprzowa
1000 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
24.29
Za 1000 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Ziemniaki późne
300 g
4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Cebula
90 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.27
Za 90 g
Papryka zielona
140 g
1 sztuka
2.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 140 g
Papryka czerwona
230 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryka żółta
200 g
1 sztuka
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Przecier pomidorowy bez soli
30 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 550
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
88.50