Boeuf bourguignon
- Polędwica wołowa (1000 g)
- Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
- Czosnek - 3 ząbki (15 g)
- Marchewka - 2 szt (90 g)
- Cebula - 1 szt (100 g)
- Bulion wołowy (500 ml)
- Wino czerwone wytrawne (500 g)
- Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (20 g)
- Pieczarki (200 g)
Przepis na boeuf bourguignon krok po kroku
W dużym garnku podgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojone w dużą kostkę mięso. Następnie odstaw je na mały talerzyk.
W garnku podsmaż posiekaną cebulę, marchew i czosnek. Całość zalej winem i bulionem. Dodaj mięso i listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Całość duś przez 90 minut.
Na koniec dodaj posiekane drobno pieczarki, gotuj kolejne 15 minut. Dopraw koncentratem i tymiankiem.
Więcej informacji na temat boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to niezwykle smaczne mięsne danie. To francuski odpowiednik gulaszu węgierskiego na bazie mięsa wołowego. Równie smaczny i aromatyczny, jedyną różnicą jest dodatek czerwonego wina w którym dusi się mięso. Dzięki temu jest jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku. Idealnie sprawdzi się na elegancki obiad, zwłaszcza w duecie z ziemniakami z wody.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boeuf bourguignon, by było niesamowicie smaczne, ale również niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a dzięki dokładnemu opisowi krok po kroku można ją przygotować bardzo szybko. Jednak należy pamiętać, że mięso potrzebuje naprawdę długiego gotowania, by osiągnąć odpowiedni smak i konsystencję. Pomimo długiej obróbki termicznej mięso nie rozpada się i staje się bardzo delikatne.
To naprawdę świetna opcja na obiad, zwłaszcza niedzielny. Danie jest bardzo wykwintne, a przy tym ma fantastyczny smak. Na pewno zrobi oszałamiające wrażenie na wszystkich gościach. To wspaniała opcja zwłaszcza na eleganckie posiłki. Sprawdzi się także na pyszną kolację. Mięso duszone z winem i bulionem jest niezwykle aromatyczne i bardzo soczyste. Podawane jest również w towarzystwie wielu warzyw, dzięki czemu jest również zdrowe.
To naprawdę fantastyczny pomysł na wykorzystanie mięsa wołowego w pyszny sposób. To danie to dobra alternatywa dla tradycyjnego gulaszu, który zwykle gości na stole dużo częściej. Tak przygotowane mięso będzie dużo świeższym pomysłem, który docenią na pewno wszyscy fani kulinarnych eksperymentów.
To danie, które jest jednym z najbardziej charakterystycznych w kuchni włoskiej. Jest to najprawdziwsza prowansalska potrawa, która zachwyca swoim głębokim smakiem. Przepis na boeuf bourguignon sprawdzi się dla wszystkich, którzy chcą spróbować francuskich specjałów przygotowanych we własnej kuchni. Jest tak pyszne, że znika w mgnieniu oka. Mięso przygotowane w taki sposób jest dobre, ale również niezwykle aromatyczne, miękkie i delikatne.
Alergeny w boeuf bourguignon
Lista alergenów dla boeuf bourguignon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion wołowy
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne
Wartości odżywcze boeuf bourguignon
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć zbyt często w menu.
Energia i białka
(412g)
Węglowodany
(412g)
Tłuszcze
(412g)
Witaminy
(412g)
Składniki mineralne
(412g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.