Boeuf bourguignon

Opublikowano: 15.10.2021 r., 18:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Francuski gulasz z wołowiny
Boeuf bourguignon
Boeuf bourguignon to danie z wołowiny, które zachwyca niesamowitym smakiem i aromatem. Mięso tak przygotowane jest pyszne, miękkie i soczyste. Idealne na obiad.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Czas duszenia 105 min
479 kcal
Kcal w porcji
412 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Polędwica wołowa (1000 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Marchewka - 2 szt (90 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Bulion wołowy (500 ml)
  • Wino czerwone wytrawne (500 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka (20 g)
  • Pieczarki (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na boeuf bourguignon krok po kroku

W dużym garnku podgrzej oliwę. Podsmaż na niej pokrojone w dużą kostkę mięso. Następnie odstaw je na mały talerzyk.

W garnku podsmaż posiekaną cebulę, marchew i czosnek. Całość zalej winem i bulionem. Dodaj mięso i listek laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Całość duś przez 90 minut.

Na koniec dodaj posiekane drobno pieczarki, gotuj kolejne 15 minut. Dopraw koncentratem i tymiankiem.

Jak oceniasz przepis na boeuf bourguignon
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon, czyli wołowina po burgundzku, to niezwykle smaczne mięsne danie. To francuski odpowiednik gulaszu węgierskiego na bazie mięsa wołowego. Równie smaczny i aromatyczny, jedyną różnicą jest dodatek czerwonego wina w którym dusi się mięso. Dzięki temu jest jeszcze bardziej soczyste i pełne smaku. Idealnie sprawdzi się na elegancki obiad, zwłaszcza w duecie z ziemniakami z wody.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boeuf bourguignon, by było niesamowicie smaczne, ale również niezbyt skomplikowane, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest bardzo łatwa w przygotowaniu, a dzięki dokładnemu opisowi krok po kroku można ją przygotować bardzo szybko. Jednak należy pamiętać, że mięso potrzebuje naprawdę długiego gotowania, by osiągnąć odpowiedni smak i konsystencję. Pomimo długiej obróbki termicznej mięso nie rozpada się i staje się bardzo delikatne.

To naprawdę świetna opcja na obiad, zwłaszcza niedzielny. Danie jest bardzo wykwintne, a przy tym ma fantastyczny smak. Na pewno zrobi oszałamiające wrażenie na wszystkich gościach. To wspaniała opcja zwłaszcza na eleganckie posiłki. Sprawdzi się także na pyszną kolację. Mięso duszone z winem i bulionem jest niezwykle aromatyczne i bardzo soczyste. Podawane jest również w towarzystwie wielu warzyw, dzięki czemu jest również zdrowe.

To naprawdę fantastyczny pomysł na wykorzystanie mięsa wołowego w pyszny sposób. To danie to dobra alternatywa dla tradycyjnego gulaszu, który zwykle gości na stole dużo częściej. Tak przygotowane mięso będzie dużo świeższym pomysłem, który docenią na pewno wszyscy fani kulinarnych eksperymentów.

To danie, które jest jednym z najbardziej charakterystycznych w kuchni włoskiej. Jest to najprawdziwsza prowansalska potrawa, która zachwyca swoim głębokim smakiem. Przepis na boeuf bourguignon sprawdzi się dla wszystkich, którzy chcą spróbować francuskich specjałów przygotowanych we własnej kuchni. Jest tak pyszne, że znika w mgnieniu oka. Mięso przygotowane w taki sposób jest dobre, ale również niezwykle aromatyczne, miękkie i delikatne.

Alergeny w boeuf bourguignon

Lista alergenów dla boeuf bourguignon przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion wołowy
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze boeuf bourguignon

na 100g gotowej potrawy

To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć zbyt często w menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(412g)
Energia (kcal)
116.29
479.13
Białko (g)
8.41
34.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(412g)
Węglowodany (g)
3.72
15.33
Węglowodany przyswajalne (g)
3.42
14.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.30
1.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(412g)
Tłuszcz (g)
5.08
20.91
Tłuszcze nasycone (g)
2.08
8.55
Tłuszcze nienasycone (g)
3.00
12.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.58
10.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.42
1.73
Cholesterol (mg)
31.58
130.11

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(412g)
Witamina A (µg (mcg))
31.04
127.89
Witamina B6 (mg)
0.23
0.94
Witamina B12 (µg (mcg))
0.52
2.13
Witamina C (mg)
1.05
4.33
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.01
Brak danych dla: wino czerwone wytrawne.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.39
1.61
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.20
Ryboflawina (mg)
0.17
0.69
Niacyna (mg)
3.98
16.40
Foliany (µg (mcg))
8.62
35.52
Beta karoten (µg (mcg))
309.25
1274.11

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(412g)
Sód (mg)
111.59
459.76
Potas (mg)
216.70
892.82
Wapń (mg)
10.99
45.28
Fosfor (mg)
100.08
412.34
Magnez (mg)
14.01
57.71
Żelazo (mg)
0.50
2.07
Cynk (mg)
1.12
4.60
Miedź (mg)
0.09
0.37
Szacunkowy indeks glikemiczny boeuf bourguignon 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boeuf bourguignon

Koszt składników
190.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
1000 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
120.00
Za 1000 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion wołowy
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Wino czerwone wytrawne
500 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
14.29
Za 500 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
1 łyżka
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Pieczarki
200 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 200 g
Koszt składników
190.00