Przepis na boczniaki z patelni krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, duża miska

Boczniaki umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej cebulę. Gdy będzie rumiana, dodaj grzyby, całość smaż przez 10 minut.

Dodaj posiekaną natkę i przyprawy i smaż kolejne 5 minut.

Boczniaki z patelni podane z pietruszką.
boczniaki z patelni
Koszt przygotowania dania
13.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
358 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
15

Boczniaki z patelni - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o boczniakach z patelni

Boczniaki z patelni to naprawdę pyszny sposób na przygotowanie tych wyjątkowych grzybów. To danie, które wspaniale sprawdzi się głównie w diecie wegetariańskiej, ale oczywiście będzie dobrą propozycją także dla miłośników mięs. Całość jest bardzo lekka i delikatna, jednak pełna smaku, więc na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom kulinarnych szaleństw.

Przepis na boczniaki z patelni pozwala na przygotowanie wspaniałego dodatku do dania głównego, który może również być też bazą. Jest niezwykle uniwersalny, a przy tym pełen smaku. To również naprawdę zdrowa opcja, głównie ze względu na główny składnik, którym są grzyby. Boczniaki, bo to właśnie one grają tu pierwsze skrzypce, są niebywale smaczne. Jednak nie jest to ich jedyna właściwość. Obecnie zyskują one coraz większą popularność, głównie dzięki spopularyzowaniu kuchni roślinnej, w której odrywają one ogromną rolę. To jeden z tych grzybów, który charakteryzuje się niezwykle wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, ale również substancji prozdrowotnych, dlatego dobrze jest włączyć go do swojej codziennej diety. Dodatkowo zawiera on cały komplet witamin z grupy B, dzięki czemu pozytywnie wpływa na układ nerwowy i mięśniowy. Oprócz tego boczniaki dostarczają również magnezu i potasu, bez których nie jest możliwe odpowiednie funkcjonowanie układu ruchu, ale również dobre trawienie i zdrowie układu krwionośnego. To również dobre źródło witaminy C, która niezbędna jest dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Obfitują też w żelazo i wapń, dwa pierwiastki, których zwykle brakuje na dietach roślinnych. Dlatego warto dbać, by grzyby te pojawiały się na talerzach jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczniaki z patelni z czosnkiem, by były niezwykle szybkie i pyszne, to ten przepis będzie wspaniałym rozwiązaniem. Grzyby smażone na patelni będą świetnym dodatkiem do obiadu, wzbogacą zarówno mięsne, jak i jarskie danie. Z tego przepisu dowiesz się jak usmażyć je, by były dobre i niezwykle łatwe, tak że poradzą sobie z nimi nawet początkujące osoby.

Wartości odżywcze boczniaków z patelni

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(302g)
Energia (kalorie)
118.78 kcal
358.71 kcal
Białko
2.59 g
7.83 g
Fenyloalanina
0.08 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w boczniakach z patelni

Na 100g
Na porcję
(302g)
Węglowodany
6.04 g
18.24 g
Węglowodany przyswajalne
3.99 g
12.06 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.05 g
6.18 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(302g)
Tłuszcz
10.26 g
31.00 g
Tłuszcze nasycone
1.85 g
5.58 g
Tłuszcze nienasycone
8.42 g
25.42 g
Tłuszcze jednonasycone
7.28 g
22.00 g
Tłuszcze wielonasycone
1.13 g
3.42 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na boczniaki z patelni

Na 100g
Na porcję
(302g)
Witamina A
32.64 µg (mcg)
98.56 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.30 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
11.12 mg
33.57 mg
Witamina D
0.46 µg (mcg)
1.40 µg (mcg)
Witamina E
1.43 mg
4.32 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.10 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.74 mg
Niacyna
3.40 mg
10.26 mg
Foliany
39.57 µg (mcg)
119.50 µg (mcg)
Beta karoten
394.96 µg (mcg)
1192.78 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na boczniaki z patelni

Na 100g
Na porcję
(302g)
Sód
16.93 mg
51.12 mg
Potas
343.12 mg
1036.23 mg
Wapń
16.15 mg
48.77 mg
Fosfor
88.45 mg
267.11 mg
Magnez
17.27 mg
52.16 mg
Żelazo
1.43 mg
4.32 mg
Cynk
0.62 mg
1.86 mg
Miedź
0.18 mg
0.53 mg
Mangan
0.08 mg
0.26 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boczniaków z patelni 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w boczniakach z patelni

Lista alergenów dla boczniaków z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na boczniaki z patelni

Cena przygotowania boczniaków z patelni

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
400 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 400 g
Natka pietruszki
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
60 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na boczniaki z patelni
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób